ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ / ΒΟΤΑΝΑ

Νήριο (Nerium Oleander) Οικογένεια: Apocynaceae, Γένος: Nerium

Πρόκειται για την πολλή γνωστή και κοινή Πικροδάφνη ή Ροδοδάφνη   (Νήριον το εύοσμον, Νήριον η ροδοδάφνη), πού καλλιεργείται και ευδοκιμεί παντού σαν καλλωπιστικό φυτό. Έχει παρόμοιες ιδιότητες με το βότανο Δαχτυλίδα με το πρόσθετο όφελος ότι δεν αθροίζεται στον οργανισμό. Το φυτό κατάγεται από τη Μ...»

Νεπέτα (Nepeta Cataria) η γατόφιλη! Οικογένεια: Lamiaceae, Γένος: Nepeta

Πολυετής πόα που φθάνει μέχρι ένα μέτρο ύψος, χνουδωτή και αρωματική. Η Νεπέτα είναι γνωστή και ως Γλήχωμα ή Καλαμίνθη. Πρόκειται για ανθοφόρο φυτό που ευδοκιμεί σε ολόκληρο σχεδόν το πλανήτη και ανήκει στη μεγάλη οικογένεια των Χειλανθών. Είναι πολύ γνωστή για την "ναρκωτική" (μη εθιστική) επίδραση...»

Ναστούρτιο (Nasturtium Officinale) Οικογένεια: Brassicaceae, Γένος: Nasturtium

Το Ναστούρτιο (Water Cress) είναι περισσότερο γνωστό στη χώρα μας ως Νεροκάρδαμο. Πρόκειται για ένα υδρόβιο φυτό που ευδοκιμεί σε ολόκληρη την Ευρώπη. Χρήσιμο είναι ολόκληρο το φυτό, εκτός από τις ρίζες και ιδιαίτερα τους νεαρούς βλαστούς, επειδή οι σπόροι έχουν μια υψηλότερη τοξικότητα.Στη σύγχρονη...»

Μύρτιλλο (Vaccinium Angustifolium) Οικογένεια: Ericaceae, Γένος: Vaccinium

Τα Μύρτιλλα (Βlueberries) είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α, C, Ε και Β-καροτίνη, σε σάκχαρα, κάλιο, μαγνήσιο, φωσφόρο, ανόργανα οξέα, μεταλλικά άλατα, πηκτίνη και φυτικές ίνες. Υπάρχουν πάνω από 30 είδη Blueberry συνολικά, αλλά δεν διαθέτουν όλα τις ίδιες ιδιότητες.Θεωρείται ιερό φυτό απ...»

Μποράγο (Borago Officinalis) Οικογένεια: Boraginaceae, Γένος: Borago

Λέγεται και Μποράγκο, Μποράντζα, Βόραγο, Βορατσίνα, Αρπέτα, Έχιον, Μπουράντζα, Βούγλωσσο, Βοϊδόγλωσσα. Πρόκειται για μονοετές βότανο που προέρχεται από τη Συρία, αλλά ευδοκιμεί και στην Ευρώπη (κυρίως στη Μεσόγειο), τη Βόρεια Αφρική και τη Νότια Αμερική.Βότανο γνωστό από την αρχαιότητα με τη...»

Μπόλντο (Peumus Boldus) Οικογένεια: Monimiaceae, Γένος: Peumus

Είναι ένα μικρό αειθαλές δέντρο που φτάνει τα 6 έως 8 μέτρα, αυτοφυές στη περιοχή των Αλπεων της Χιλής και του Περού, ενώ συναντάται και σε μερικές περιοχές του Μαρόκου. Αναπτύσσεται αργά και καθυστερεί δεκαετίες προκειμένου να ενηλικιωθεί. Το Μπόλντο εκτός της δράσης του ως βότανο, για τους...»

Μπετόνικα (Stachys Officinalis - Betonica Officinalis) Οικογένεια: Lamiaceae, Γένος: Stachys

Η Μπετόνικα  (Wood Betony) είναι φυτό πολυετές που φθάνει σε ύψος τα 60 εκατοστά, ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών και είναι γνωστή στη χώρα μας και ως Πριονίτης. Τη συναντάμε σε αγρούς και λιβάδια σε ολόκληρη σχεδόν την Ευρώπη, τη Δυτική Ασία και τη Βόρειο Αφρική. Βότανο γνωστό από την αρχαιότη...»

Μπελαντόνα (Atropa Belladonna) Οικογένεια: Solanaceae, Γένος: Atropa

Φυτό δηλητηριώδες λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας του σε ατροπίνη, μια ουσία πολύτιμη στη φαρμακευτική αλλά πολύ τοξική. Ανήκει στην οικογένεια των Σολανίδων και φύεται στα δάση της Ευρώπης, της Ασίας και στη Βόρεια Αφρική, ενώ στη χώρα μας συναντούμε το φυτό κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.Το όνο...»

Μπέλλα (Bellis Perennis) Οικογένεια: Asteraceae, Γένος: Bellis

Μπέλλα, Μπέλις η Πολυετής ή Μαργαρίτα. Είναι πολυετής πόα που το ύψος της δεν ξεπερνά τα 10 εκατοστά. Πρόκειται για τη λευκή μαργαρίτα με τα πολλά πέταλα που καλλιεργείται σε όλη την Ευρώπη σαν καλλωπιστικό, αλλά παράλληλα είναι και αξιόλογο ιαματικό φυτό. Στην αρχαιότητα συσχέτιζαν το φυτό ...»

Μηνύανθος (Menyanthes Trifoliata) Οικογένεια: Menyanthaceae, Γένος: Menyanthes

Πολυετές, υδρόφιλο φυτό που ανήκει στην οικογένεια των Γεντιανιδών και στη χώρα μας το συναντούμε κυρίως στην ορεινή Μακεδονία και τη Βόρειο Ήπειρο. Ο Μηνύανθος δεν ήταν γνωστός στους αρχαίους και μόνο κατά το Μεσαίωνα φαίνεται να παρατήρησαν τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Το όνομα Menyanthes δόθη...»

Μηδική (Medicago Sativa) Οικογένεια: Fabaceae, Γένος: Medicago

Είναι φυτό που ανήκει στην οικογένεια των Ψυχανθών και το συναντούμε με τα ονόματα Τριφύλλι, Τριφύλλι Ήμερο και Λιόντζι. Στα αραβικά το ονομάζουν Alfalfa που σημαίνει "πατέρας όλων των τροφών”. Είναι κυρίως κτηνοτροφικό φυτό το οποίο καλλιεργείται ή αυτοφύεται σε εύκρατες περιοχές. Με την καλλιέργει...»

Μερκουριάλις (Mercurialis Αnnua) Οικογένεια: Euphorbiaceae, Γένος: Mercurialis

Είναι φυτό μονοετές, δηλητηριώδες και δίοικο (δηλαδή άλλα φυτά  είναι αρσενικά και άλλα θηλυκά). Στη χώρα μας το συναντούμε και με τις ονομασίες Σκαρόχορτο, Πρωτοθέρης, Βροντοθέρι, Παρθενούδι, Σκαρολάχανο, Σκυλολάχανο κ.α. Τα άνθη του κρατάνε όλο το καλοκαίρι και φτάνει σε ύψος περίπου τους 40 πόντο...»

Μέντα (Mentha Piperita) Οικογένεια: Lamiaceae, Γένος: Mentha

Πρόκειται για ποώδες αρωματικό φυτό της οικογένειας των Χειλανθών και είναι ένα υβρίδιο της Υδρομέντας και του Δυόσμου με πλούσιο άρωμα, που ευδοκιμεί σχεδόν σε όλο το κόσμο. Οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν πολύ καλά τις ιδιότητες της και τη χρησιμοποιούσαν σε δαγκώματα φιδιών, σκορπιών, τσιμπήμ...»

Μενεξές (Viola Odorata) Οικογένεια: Violaceae, Γένος: Viola

Φύεται σε όλη την Ευρώπη, ενώ στη χώρα μας το συναντούμε και με τις ονομασίες Βιόλα, Βιολέτα, Μανουσάκι, Γιούλι, Ίον το Εύοσμο. Στην Αθήνα καλλιεργούσαν το φυτό από το 400 π.Χ. Ο Όμηρος αναφέρει ότι οι Αθηναίοι τα χρησιμοποιούσαν για να μετριάσουν το θυμό, ενώ ο Πλίνιος συνιστούσε γιρλάντα από μενεξ...»

Μελισσόχορτο (Melissa Officinalis) Οικογένεια: Lamiaceae, Γένος: Melissa

Το Μελισσόχορτο (Balm Lemon) ή Μελίσσα ή Κιτροβάλσαμο είναι φυτό που ανήκει στην οικογένεια της μέντας και το οποίο ευδοκιμεί στη Νότιο Ευρώπη και κυρίως στη Μεσόγειο. Χρήσιμο είναι ολόκληρο το φυτό. To Μελισσόχορτο φαίνεται να είναι ένα βότανο με πάρα πολλές χρήσεις, καθώς κλινικές μελέτες ...»

Σελίδα 2 από 15 | Αποτελέσματα 16 - 30 από 219
First Page | Previous Page | Next Page | Last Page