ΒΟΤΑΝΑ: Φραγκοσυκιά (Opuntia Ficus-Indica) Οικογένεια: Cactaceae, Γένος: Opuntia

img

Η φραγκοσυκιά είναι ένα πολύκλαδο κακτοειδές φυτό, το οποίο μπορεί να φτάσει σε ύψος από 3 μέχρι 5 μέτρα και κατάγεται από την Κεντρική Αμερική, ενώ συναντάται ευρέως και σε πολλές ξηρές περιοχές της Ελλάδας, κυρίως από τη Βοιωτία και κάτω, στα νησιά του Αιγαίου και την Πελοπόννησο. Τα ξεφλουδισμένα φρούτα τρώγονται ωμά, ενώ θεραπευτικά θεωρούνται επίσης τα φύλλα και οι σπόροι.

Στη λαϊκή θεραπευτική του Μεξικού και των γύρω χωρών αναφέρονται περισσότερες από 90 ασθένειες που προλαμβάνονται ή και θεραπεύονται με τα φραγκόσυκα. Τα φύλλα της φραγκοσυκιάς είναι αγαπημένο σνακ των Μεξικάνων και τρώγονται ευχάριστα ως σαλάτα, με κομματάκια ντομάτας, ελαιόλαδο, μάραθο και λεμόνι.
Η φραγκοσυκιά περιέχει βιταμίνη C, Β6, β-καροτίνη, ασβέστιο, μαγνήσιο, φλαβονοειδή, κιτρικό και μηλικό οξύ, κάλιο, φώσφορο, ταυρίνη, νιασίνη, θειαμίνη κ.α.

Πρόκειται για φυτό με αξιόλογες θεραπευτικές ιδιότητες. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνει τη σωματική αντοχή και βοηθά στην καλή πέψη μέσω του μεταβολισμού των σακχάρων. Περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν τις αρτηρίες, τα νεύρα, τους οφθαλμούς και τις αρθρώσεις. Ο καρπός και τα φύλλα του φυτού χρησιμοποιούνται ως διουρητικά, αντισπασμωδικά, αντιδιαρροϊακά, αιμολυτικά, καθώς για τη καταπολέμηση της άμμου των νεφρών. Τα φύλλα της φραγκοσυκιάς θεωρούνται αντιφλεγμονώδη και χρησιμοποιούνται ως κατάπλασμα για τη θεραπεία των αποστημάτων, τη διόγκωση της σπλήνας, την ελονοσία, τους μώλωπες και γενικά για την περιποίηση τραυμάτων.
Το φραγκόσυκο έχει την ιδιότητα να ξεδιψάει, καθώς η περιεκτικότητά του σε νερό είναι αρκετά μεγάλη (87.5%). Έχει θετική επίδραση σε καρδιακά νοσήματα, παχυσαρκία, πνευμονικές παθήσεις, σε προβλήματα προστάτη και φλεβίτιδας, ενώ λέγεται πως δρα αποτελεσματικά κατά της μέθης. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε ασβέστιο συμβάλλει στην καταπολέμηση της οστεοπόρωσης και στη διατήρηση της υγείας του μυοσκελετικού συστήματος. Τα φραγκόσυκα δρουν επίσης προστατευτικά σε περιπτώσεις νοσημάτων του εντέρου, ασκώντας ευεργετική επίδραση στις αδιάλυτες διαιτητικές ίνες.
Η κατανάλωση φραγκόσυκων κατεβάζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα των διαβητικών, καθώς και σε υγιή άτομα με ανεβασμένα επίπεδα γλυκόζης. Ταυτόχρονα δημιουργείται η αίσθηση του κορεσμού, μειώνεται το αίσθημα της πείνας και έτσι προλαμβάνεται η παχυσαρκία. Οι καρποί της φραγκοσυκιάς παράγουν σπουδαίο οινόπνευμα, που επιτυγχάνεται με ζύμωση και απόσταξη Τα φραγκόσυκα γίνονται επίσης, θαυμάσιες μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού.Η υπερκατανάλωση μπορεί να ενοχλήσει άτομα που πάσχουν από γαστρεντερολογικά προβλήματα, όπως είναι η σπαστική κολίτιδα γιΆ αυτό η βρώση πρέπει να γίνεται με μέτρο.

Σε πολλές χώρες η φραγκοσυκιά είναι πολύ δημοφιλής για τις ιδιότητες της, αλλά στην Ελλάδα υπάρχει γενική άγνοια γύρω από το φυτό (κάνουμε εισαγωγή φραγκόσυκων από Ισραήλ, Ιταλία και Αφρική!). Ωστόσο, δεν χρειάζεται πολύ κόπο και έξοδα για την καλλιέργειά του, είναι μόνιμη εστία πράσινου ακόμα και σε ερημικά μέρη, χρειάζεται περιορισμένη ποσότητα νερού και θεωρείται καλό αντιπυρικό φράγμα.

Οι πληροφορίες που δίνονται είναι καθαρά ενδεικτικές και δεν συνίσταται να λαμβάνετε βότανα αλόγιστα χωρίς τη συμβουλή ειδικού.