ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ / ΒΟΤΑΝΑ

Τεύκριο (Teucrium Chamaedrys) Οικογένεια: Lamiaceae, Γένος: Teucrium

Το Τεύκριο είναι πολυετής αειθαλής πόα με γκριζωπό, αρωματικό φύλλωμα που φτάνει σε ύψος μέχρι 75 εκατοστά και ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών. Αναπτύσσεται σε ηλιόλουστα μέρη και ξηρά εδάφη, ενώ η καταγωγή του είναι ελληνική και συναντάται ευρέως στο νομό Ημαθίας. Αλλες ονομασίες, ανάλογες των...»

Σημύδα (Betula Pendula) Οικογένεια: Betulaceae, Γένος: Betula

Πρόκειται για ψηλό φυλλοβόλο δένδρο που φτάνει μέχρι και τα 15 μέτρα και στη χώρα μας το συναντούμε κυρίως στα βόρεια (Ροδόπη) με την ονομασία Σημύδα ή Μπετούλα. Ανήκει στην οικογένεια των Σημυδοειδών (Betulaceae) και φύεται σε πεδιάδες, δάση και υγροτόπους σε όλη την βόρεια Ευρώπη, τη βόρεια Ασία, ...»

Αγιόκλημα (Lonicera) Οικογένεια: Caprifoliaceae Γένος: Lonicera

Πρόκειται για αειθαλή, φυλλοβόλο, αναρριχητικό θάμνο της οικογένειας των Καπριφολιϊδών με συγγενικά πάνω από 180 είδη, τα εκατό των οποίων φύονται στη Κίνα. Στη χώρα μας το συναντούμε και με τις ονομασίες Αγιόφυλλο, Αγριόκλημα κ.α., ενώ φύεται επίσης στην Ευρώπη και τη βόρεια Αμερική. Οι περισσότερε...»

Στύφνος (Solanum Nigrum - Σολανόν το Μέλαν) Οικογένεια: Solanaceae, Γένος: Solanum

Πρόκειται για ετήσιο θαμνώδες φυτό που φτάνει σε ύψος περίπου το ένα μέτρο και ανήκει στην οικογένεια των Σολανιδών. Στη χώρα μας το συναντούμε με τις ονομασίες Στύφνο, Στύβνο, Στρύφνο, Βρομόχορτο, Βρομοβότανο κ.α. Υπάρχουν αρκετά είδη Στύφνου στη χώρα μας με γνωστότερα τον Στύφνο τον  γλυκόπικρο (S...»

Στρόφαντος (Strophantus Hispidus) Οικογένεια: Apocynaceae, Γένος: Strophantus

Πρόκειται για φυτό αναρριχώμενο με προέλευση την Αφρική, που ανήκει στην οικογένεια των Αποκυνωδών (Apocynaceae) και είναι πολύ τοξικό εξ' αιτίας της στροφαντίνης μιας αλκαλοειδούς ουσία που περιέχεται στους σπόρους του. Στην σύγχρονη βοτανοθεραπεία χρησιμοποιείται ολόκληρο το φυτό παρουσιάζοντας κα...»

Φραγκοστάφυλο (Ribes Grossularia) Οικογένεια: Grossulariaceae, Γένος: Ribes

Πρόκειται για μικρό, φυλλοβόλο, πολυετή θάμνο του γένους (Ribes- Ριβήσιο), που φτάνει τα 150 εκατοστά σε ύψος και είναι ανθεκτικός στο κρύο, ενώ ευδοκιμεί σε υγρά και δροσερά κλίματα. Καλλιεργείται κυρίως στη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη, με τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Πολωνία στις πρώτες θέσεις, ε...»

Ασπερούλα (Asperula Odorata) Οικογένεια: Rubiaceae Γένος: Galium

Πρόκειται για φυτό ποώδες και πολυετές, κοινό στην Ευρώπη και την Δυτική Ασία, το οποίο ανήκει στην οικογένεια των Ρουβιϊδών (Rubiaceae). Είναι σπάνιο φυτό στη χώρα μας και συνήθως το συναντούμε σε ορεινούς τόπους της Θεσσαλίας και της Βόρειας Ελλάδας σε διάφορες ποικιλίες. Μία από αυτές είναι η Ασπ...»

Σκροφουλάρια (Scrophularia Nodosa) Οικογένεια: Scrophulariaceae, Γένος: Scrophularia

Πρόκειται για φυτό πολυετές που το ύψος μπορεί να ξεπεράσει το 1 μέτρο. Ανθίζει το καλοκαίρι και τα άνθη του γεμίζουν με μέλισσες και σφήκες, οι οποίες εκτιμούν πολύ το νέκταρ που περιέχουν. Ανήκει στην οικογένεια των Scrophulariaceae, η οποία περιλαμβάνει 200 και πλέον είδη. Το φυτό είναι ενδημικό ...»

Ακάι (Εuterpe Oleracea) Οικογένεια: Arecaceae Γένος: Euterpe

Το Ακάι (Acai palm) είναι ένα είδος φοίνικα με πτεροειδή φύλλα της οικογένειας Arecaceae, που φτάνει μέχρι 30 μέτρα ύψος. Φύεται κυρίως στα υγρά τροπικά δάση της Πορτογαλίας, της Βραζιλίας και του Περού. Ο καρπός του δέντρου, ευρέως γνωστός ως Acai berry, είναι μια βρώσιμη στρογγυλή μαύρη-μωβ ρόγα, ...»

Χρυσόβεργα (Solidago Virgaurea) Οικογένεια: Asteraceae, Γένος: Solidago

Η Χρυσόβεργα ή Σολιντάγκο (Goldenrod) είναι ένα πολυετές φυτό της οικογένειας των Αστεροειδών (Asteraceae), που φτάνει σε ύψος από 20εκ. έως 1 μέτρο. Είναι ευρέως διαδεδομένο σε Ευρώπη, Αμερική και βορειοδυτική Ασία. Η ικανότητα του φυτού να διασταυρώνεται έχει δημιουργήσει μόνο στην Β. Αμερική περι...»

Χρένο (Armoracia Rusticana) Οικογένεια: Brassicaceae, Γένος: Armoracia

Το Χρένο (Horseradish) είναι ένα πολυετές φυτό της οικογένειας των Σταυρανθών (Brassicaceae), η οποία περιλαμβάνει επίσης το μπρόκολο, το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το κοινό ραπανάκι κ.α. Προέρχεται από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη δυτική Ασία, αλλά είναι πλέον δημοφιλές σε όλο τον κόσμο. Το...»

Horny Goat (Χορνι Γκοουτ) - (Epimedium) Οικογένεια: Berberidaceae, Γένος: Epimedium

Το Horny Goat Weed είναι ένα φυλλώδες αυτοφυές φυτό που ανήκει στην οικογένεια Berberidaceae και συναντάται σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο και κυρίως στα βουνά της κεντρικής και νότιας Κίνας. Το βότανο στα κινεζικά ονομάζεται Yin Yang Huo, δηλαδή βότανο που εξισορροπεί το Γιν και το Γιανγκ, ενώ στα ...»

Χελιδόνιο (Chelidonium Majus) Οικογένεια: Papaveraceae, Γένος: Chelidonium

Είναι πολυετές, ποώδες φυτό που φτάνει σε ύψος τα 80 εκατοστά και στη χώρα μας το συναντούμε ιδιαίτερα σε Αιτωλία και Ήπειρο με τις ονομασίες Χελιδόνιο, Χελιδονόχορτο και Δοντόχορτο. Χρήσιμα μέρη του φυτού είναι η ρίζα, τα φύλλα και τα άνθη του.Το βότανο ήταν γνωστό από την αρχαιότητα για τις θε...»

Χαμομήλι (Marticaria Chamemilla) Οικογένεια: Asteraceae, Γένος: Marticaria

Το χαμομήλι είναι αρωματικό ποώδες μονοετές φυτό και το γένος του περιλαμβάνει περίπου 70 είδη, με γνωστότερο το Chamomilla Recutita ή Matricaria Chamomilla, Χαμαίμηλον το Κοινόν ή Ματρικαρία το Χαμαίμηλον. Αυτό το είδος φύεται σε όλη την Ελλάδα, όπου είναι γνωστό με τα ονόματα Χαμομήλι και Χαμόμηλο...»

Φτελιά (Ulmus Minor) Οικογένεια: Ulmaceae, Γένος: Ulmus

Η Φτελιά (Elm) είναι ένα αυτοφυές φυλλοβόλο δέντρο που ανήκει στο γένος Ulmus και τη συναντούμε επίσης  με τις ονομασίες Πτελέα, Καραγάτσι και Φιτιλιάς. Συναντάται σποραδικά στα περισσότερα μέρη της ηπειρωτικής Ελλάδας και στα μεγαλύτερα νησιά, ή αυτοφυής ή φυτεμένη, σε μεσαία και χαμηλά υψόμετρα. Σ...»

Σελίδα 1 από 15 | Αποτελέσματα 1 - 15 από 219
First Page | Previous Page | Next Page | Last Page