ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ / ΒΟΤΑΝΑ

Ράμνος (Ramnus Frangula) Οικογένεια: Rhamnaceae, Γένος: Rhamnus

Πρόκειται για ψηλό φυλλοβόλο θάμνο, που φύεται σε όλη την Ευρώπη, τη βόρειο Αφρική, και τη δυτική Ασία και είναι αρκετά κοινό στους ορεινούς τόπους της χώρας μας και ιδιαίτερα σε ορεινές περιοχές της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Κέρκυρας. Φτάνει σε ύψος από 1 έως 4 μέτρα και ανήκει στην οικογένεια...»

Πρίμουλα (Primula Veris) Οικογένεια: Primulaceae, Γένος: Primula

Η Πρίμουλα ανήκει στην οικογένεια Primulaceae που αριθμεί περισσότερα από 400 είδη και συναντάται σε πολλά κράτη της Ευρώπης, της Ασίας και της Αμερικής. Είναι φυτό ποώδες πολυετές, δικοτυλήδονο, με ύψος που φθάνει περίπου τα 25 εκατοστά και φυτρώνει κύρια σε ορεινές περιοχές. H λέξη Πρίμουλα προέρχ...»

Πουλμονάρια (Pulmonaria Officinalis) Οικογένεια: Boraginaceae, Γένος: Pulmonaria

Πρόκειται για πολυετή ημι-αειθαλή πόα με βλαστάρια που φτάνουν σε μήκος τα 15-30 εκατοστά, η οποία ανήκει στην οικογένεια των Βοραγινιδών. Φυτρώνει σε όλη την Ευρώπη - συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, που καλλιεργείται σε κήπους - και την δυτική Ασία, όπου είναι αρκετά διαδεδομένη κυρίως σε δασικέ...»

Ποτεντίλλη (Potentilla Recta) Οικογένεια: Rosaceae, Γένος: Potentilla

Ανήκει στην οικογένεια των Ροδοειδών και το όνομά της προέρχεται από το λατινικό Potens το οποίο σημαίνει "ισχυρό" και αναφέρεται στις ισχυρές θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού. Στη χώρα μας η κοινή ονομασία του φυτού είναι Πενταδάχτυλο αλλά το συναντούμε και με τις ονομασίες Πεντάφυλλο, Αχτικόχορτο,...»

Πιπερόριζα (Zingiber Officinale) Οικογένεια: Zingiberaceae, Γένος: Zingiber

Η Πιπερόριζα, ευρύτερα γνωστή ως Τζίντζερ (Ginger), προέρχεται από τη Νότια Ασία και ανήκει στην οικογένεια Zingiberaceae, την ίδια όπου ανήκουν το Κάρδαμο και ο Κουρκουμάς. Καλλιεργείται σε όλες τις τροπικές χώρες του κόσμου, αλλά ο μεγαλύτερος παραγωγός πιπερόριζας είναι η  Ινδία, που κατέχει  ποσ...»

Πεύκο (Pinus Sylvestris) Οικογένεια: Pinaceae, Γένος: Pinus

Το πεύκο ανήκει στην οικογένεια των Πευκιδών (λατ. Pinaceae), η οποία περιλαμβάνει πάνω από 100 είδη του γένους Pinus. Στην Ελλάδα βρίσκουμε 8 είδη πεύκου που είναι αυτοφυή. Όλα τα είδη του πεύκου χρησιμοποιούνται ιατρικά από την αρχαιότητα. Ο Πλούταρχος αναφέρει ότι τα πεύκα και γενικά τα κωνοφόρα,...»

Πεντάνευρο (Plantago Major) Οικογένεια: Plantaginaceae, Γένος: Plantago

Αυτοφυές φυτό που συναντάται σε όλες τις εύκρατες περιοχές της Ευρώπης και που φθάνει σε ύψος μόλις τα 15-20 εκατοστά. Έχει πλατιά σταχτοπράσινα φύλλα με πέντε νεύρα τα οποία είναι βρώσιμα και έχουν γεύση που μοιάζει με το σπανάκι. Στη χώρα μας το συναντάμε και με τις ονομασίες Ψυλλόχορτο, Νεροκόνιζ...»

Πασιφλώρα (Passiflora Incarnata) Οικογένεια: Passifloraceae, Γένος: Passiflora

Η Πασιφλώρα ή Ρολογιά (Passion) είναι ένα φυλλοβόλο αναρριχώμενο φυτό ενδημικό στην Ευρώπη, όπου έφτασε από τους άποικους της Αμερικής. Η οικογένεια Passifloraceae περιλαμβάνει πάνω από 500 είδη φυτών και πολλά από αυτά καλλιεργούνται εντατικά, λόγω των υπέροχων ανθών τους.Ιστορικά η Πασιφλώ...»

Παλμέτο (Serenoa Repens) Οικογένεια: Arecaceae, Γένος: Serenoa

Το Παλμέτο ή Σερενόα (Saw Palmetto) είναι ένας μικρός φοίνικας που ευδοκιμεί στις Νοτιοανατολικές Η.Π.Α. και παρουσιάζει πολύ αργούς ρυθμούς ανάπτυξης καθώς και μακροβιότητα. Κάποια φυτά εκτιμάται πως φτάνουν τα 500-700 χρόνια ζωής. Χρήσιμο μέρος του φυτού είναι οι καρποί του. Ο ώριμος καρπός του χρ...»

Ονωνίδα (Ononis Spinosa) Οικογένεια: Fabaceae, Γένος: Ononis

Είδος αυτοφυόμενο στην Ελλάδα, γνωστό επίσης σαν βοϊδάγκαθο, παλαμίδι, ανωνίδα, παλαμωνίδα, βοϊδοκράτης. Η ονομασία Ονωνίδα (Restharrow) προέρχεται από τη λέξη όνος, επειδή το ζώο δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στο φυτό.Το βότανο ήταν γνωστό από την αρχαιότητα. Ο Θεόφραστος το ονόμαζε Αιγύπηρον...»

Νυχτολούλουδο (Oenothera Biennis) Οικογένεια: Onagraceae, Γένος: Oenothera

Το Νυχτολούλουδο (Evening Primose) ή Ηράνθεμο οφείλει την ονομασία του στις λέξεις Οίνος και Θηρίο (Oenothera) γιατί όπως έλεγαν, τα άνθη του αναμεμιγμένα με κρασί εξημέρωναν ακόμα και τα θηρία. Πρόκειται για αγριολούλουδο που συναντάται σε όλη τη Βόρεια Αμερική και έχει πάρει το όνομά του από τα λο...»

Νύχι της Γάτας (Uncaria Tomentosa - Uncaria Guianensis) Οικογένεια: Rubiaceae, Γένος: Uncaria

Πρόκειται για ένα τροπικό φυτό που φύεται στη ζούγκλα και στα τροπικά δάση της Νότιας Αμερικής και της Ασίας, ευρύτερα γνωστό με τις ονομασίες Cat's Claw και Una de Gato. Ονομάζεται έτσι από τα μικρά αγκάθια στη βάση των φύλλων του φυτού, που μοιάζουν με τα νύχια της γάτας. Στο Περού βρίσκεται υπό ...»

Νούφαρο (Nymphaea Alba) Οικογένεια: Nymphaeaceae, Γένος: Nymphaea

Το αρχαίο όνομα του φυτού είναι Νυμφαία και προέρχεται από την ελληνική λέξη Νύμφη. Πολυετή υδρόβιο φυτό της οικογένειας των Νυμφαιιδών, που περιλαμβάνει 50 είδη, με ρίζωμα παχύ, φύλλα επιπλέοντα ή πάνω από το νερό, και άνθη επιπλέοντα. Στην Ελλάδα, αυτό-φύεται σε ποταμούς, λίμνες και τέλματα. Λέγετ...»

Ντουλκαμάρα (Solanum Dulcamara) Οικογένεια: Solanaceae, Γένος: Solanum

Μικρός θάμνος με ανάπτυξη κληματώδη που φθάνει τα δυο μέτρα. Ανήκει στην οικογένεια των Σολανιδών. Βρίσκεται σε όλη την Ευρώπη, διαδεδομένο σε υγρά εδάφη, δάση, σε άκρες ρυακιών. Στη χώρα μας το συναντούμε και με την ονομασία Κοκκορέλι. Τα άνθη είναι ερμαφρόδιτα. Περιέχουν δηλαδή αρσενικά και θηλυκά...»

Νταμιάνα (Turnera Diffusa) Οικογένεια: Passifloraceae, Γένος: Turnera

Η Νταμιάνα (Damiana) είναι ένας μικρός θάμνος που ευδοκιμεί στη Κεντρική και Νότια Αμερική, το Μεξικό και την Καραϊβική. Οι καρποί της έχουν τη γεύση σύκου, ενώ τα μικρά κίτρινα άνθη της είναι πολύ αρωματικά και το άρωμα τους θυμίζει χαμομήλι. Το φυτό σε πλήρη ανάπτυξη μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 2 ...»

Σελίδα 1 από 15 | Αποτελέσματα 1 - 15 από 219
First Page | Previous Page | Next Page | Last Page