ΒΟΤΑΝΑ: Horny Goat (Χορνι Γκοουτ) - (Epimedium) Οικογένεια: Berberidaceae, Γένος: Epimedium

img

Το Horny Goat Weed είναι ένα φυλλώδες αυτοφυές φυτό που ανήκει στην οικογένεια Berberidaceae και συναντάται σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο και κυρίως στα βουνά της κεντρικής και νότιας Κίνας. Το βότανο στα κινεζικά ονομάζεται Yin Yang Huo, δηλαδή βότανο που εξισορροπεί το Γιν και το Γιανγκ, ενώ στα αγγλικά ονομάζεται Horny Goat Weed, δηλαδή "Βότανο του Βαρβάτου Τράγου".
Καλλιεργείται σε αρκετές περιοχές της Ασίας και της Ευρώπης για καλλωπιστικούς και θεραπευτικούς σκοπούς. Αποτελεί ενδημικό φαρμακευτικό φυτό της νότιας Κίνας, όπου χρησιμοποιείται κυρίως ως αφροδισιακό και ως το κατεξοχήν φάρμακο για την καταπολέμηση της στυτικής δυσλειτουργίας. Η δράση του ανακαλύφτηκε όταν διαπιστώθηκε η αλλαγή στη συμπεριφορά των ζώων που είχαν βοσκήσει τα φύλλα του.

Τα φύλλα του φυτού περιέχουν πολυσακχαρίτες, στερόλες και ένα είδος φλαβονοειδών που ονομάζεται ικαριίνη ( icariin), ουσία η οποία θεωρείται το κύριο δραστικό συστατικό του. Η ικαριίνη αυξάνει την ποσότητα του νιτρικού οξειδίου στο σώμα χαλαρώνοντας τους λείους μυς, δρώντας αγγειοδιασταλτικά, διαστέλλοντας τα αιμοφόρα αγγεία και ενισχύοντας τη ροή του αίματος ιδιαίτερα στο πέος.Στη κινεζική βοτανοθεραπεία το βότανο έχει χρησιμοποιηθεί, όχι μόνο για τη θεραπεία της ανικανότητας, αλλά και για το άσθμα, τη βρογχίτιδα, την καρδιακή ανεπάρκεια, τη λευκόρροια, τη λευκοπενία, την εμμηνόπαυση, καθώς και σε ιογενείς λοιμώξεις της καρδιάς. Σήμερα όμως στη Κίνα χρησιμοποιείται κυρίως ως αφροδισιακό και τονωτικό της ενδογενούς παραγωγής τεστοστερόνης, ως ενεργειακό και κατά της χρόνιας κόπωσης. Ενώ είναι δημοφιλές και σε όλο το δυτικό κόσμο ως ισχυρό τονωτικό της λίμπιντο. Βελτιώνει τη στυτική λειτουργία στους άνδρες, αυξάνει τη σεξουαλική επιθυμία σε άνδρες και γυναίκες, χαλαρώνει το νευρικό σύστημα μειώνοντας τα επίπεδα κορτιζόλης και αποβάλλοντας το στρες, ενώ ανακουφίζει από τους πόνους της περιόδου.Το βότανο χορηγείται και στα δύο φύλα. Στους άνδρες, εκτός από τη στυτική δυσλειτουργία, χορηγείται για την αύξηση των σπερματοζωαρίων και για μεγαλύτερη ερωτική ικανοποίηση, ενώ στις γυναίκες συστήνεται συνήθως για την καταπολέμηση της κόπωσης, αλλά και της υπέρτασης που εμφανίζεται κατά την εμμηνόπαυση.

Το Horny Goat Weed λειτουργεί επίσης ως αντιοξειδωτικό, αντικαταθλιπτικό καθώς και διεγερτικό της ανάπτυξης των οστών, συμβάλλοντας έτσι στη θεραπεία της οστεοπόρωσης. Προγενέστερες μελέτες επικεντρώθηκαν στις τονωτικές του ιδιότητες, ιδιαίτερα για την καρδιά, τα νεφρά και το συκώτι. Φαίνεται πως τονώνει τα νεύρα σε όλο το σώμα, ενώ παράλληλα λέγεται πως έχει αντιπηκτικές, υποτασικές και αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες. 

Υπερβολική δόση μπορεί να οδηγήσει σε γαστρεντερικές ενοχλήσεις, ναυτία, έμετο και διάρροια, ενώ πιο σπάνια μπορεί να παρουσιαστούν αλλεργικές αντιδράσεις και αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος. Θα πρέπει να αποφεύγεται από άτομα με προβλήματα πηκτικότητας του αίματος και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

Οι πληροφορίες που δίνονται είναι καθαρά ενδεικτικές και δεν συνίσταται να λαμβάνετε βότανα αλόγιστα χωρίς τη συμβουλή ειδικού.