ΒΟΤΑΝΑ: Τεύκριο (Teucrium Chamaedrys) Οικογένεια: Lamiaceae, Γένος: Teucrium

img

Το Τεύκριο είναι πολυετής αειθαλής πόα με γκριζωπό, αρωματικό φύλλωμα που φτάνει σε ύψος μέχρι 75 εκατοστά και ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών. Αναπτύσσεται σε ηλιόλουστα μέρη και ξηρά εδάφη, ενώ η καταγωγή του είναι ελληνική και συναντάται ευρέως στο νομό Ημαθίας. Αλλες ονομασίες, ανάλογες των περιοχών που φύεται το βότανο, είναι Λαγοκοιμιθιά, Αντωναίδα, Χαμαιδρυά, Βοτάνι της Αγάπης, Βοτάνι της Παναγίας κ.α.

Λέγεται πως κατά την γερμανική κατοχή, το φυτό κόντεψε να εξαφανιστεί γιατί οι στρατιώτες το μάζευαν και το έπιναν αντί για τσάι. Στην αρχαιότητα, η Χαμαιδρυά, όπως αποκαλούσε το φυτό ο Πλίνιος, θεράπευε τον βήχα, τις φλεγμονώδεις παθήσεις του στομάχου, την υδρωπικία κ.α. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το χρησιμοποιούσαν ως αντιπυρετικό, ενώ στην Ιταλία το αποκαλούσαν χόρτο των πυρετών.Η Λαγοκοιμιθιά έχει ευχάριστο άρωμα, αλλά πικρή γεύση. Περιέχει αιθέριο έλαιο, τανίνη, πικρές ουσίες, πολυφαινόλες, φλαβονοειδή, σαπωνίνες κ.α. και θεωρείται το τονωτικότερο από όλα τα πικρά. Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούνται τα φύλλα και οι ανθισμένες κορυφές του φυτού. Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία το φυτό θεωρείται εξαιρετικό τονωτικό για το στομάχι, καθώς διεγείρει την όρεξη και βοηθά την πέψη. Θεωρείται πως βοηθά στην θεραπεία των στομαχικών παθήσεων και παράλληλα χρησιμοποιείται για όλες τις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και ιδιαίτερα για κρυολογήματα και γρίπη. Έχει επιπλέον, ισχυρή εφιδρωτική δράση σε όλους τους πυρετούς και συνδυάζεται πολύ καλά με τα άνθη Σαμπούκου σε περιπτώσεις κρυολογήματος και γρίπης.

Το βότανο συνίσταται επίσης κατά των εμφράξεως της σπλήνας, κατά του ίκτερου, του άσθματος, του χρόνιου πνευμονικού κατάρρου και της αμηνόρροιας.

Οι πληροφορίες που δίνονται είναι καθαρά ενδεικτικές και δεν συνίσταται να λαμβάνετε βότανα αλόγιστα χωρίς τη συμβουλή ειδικού.