ΒΟΤΑΝΑ: Σκροφουλάρια (Scrophularia Nodosa) Οικογένεια: Scrophulariaceae, Γένος: Scrophularia

img

Πρόκειται για φυτό πολυετές που το ύψος μπορεί να ξεπεράσει το 1 μέτρο. Ανθίζει το καλοκαίρι και τα άνθη του γεμίζουν με μέλισσες και σφήκες, οι οποίες εκτιμούν πολύ το νέκταρ που περιέχουν. Ανήκει στην οικογένεια των Scrophulariaceae, η οποία περιλαμβάνει 200 και πλέον είδη. Το φυτό είναι ενδημικό στις εύκρατες περιοχές ολόκληρου του Βορείου Ημισφαιρίου, ενώ στη χώρα μας συναντάμε τη Σκροφουλάρια μόνο στη Βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλία, τη Λακωνία και την Κεφαλονιά. Πολύ κοινή στη χώρα μας με τις ονομασίες Χοιράδιο, Βρωμόχορτο ή Βρωμουσάκι, ενώ στην αρχαιότητα κατά τον Διοσκουρίδη αναφερόταν ως Γαλίοψις. Στην Ευρώπη, η Σκροφουλάρια έγινε ευρέως γνωστή τον 17ο αιώνα, καθώς αποτέλεσε τροφή κατά τη διάρκεια των πολέμων. Χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στη Κινέζικη παραδοσιακή ιατρική ως τονωτικό του Yin και κατά των πυωδών φλεγμονών. 
Η Σκροφουλάρια είναι βότανο πικρό, που μετά την αποξήρανση η πικράδα του δεν είναι πολύ έντονη. Περιέχει σαπωνίνες, γλυκοσίδια, φλαβονοειδή, ρητίνη, σάκχαρο, οργανικά οξέα κ.α. Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούνται οι κορυφές του φυτού, τα φύλλα και η ρίζα.

Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία, χρησιμοποιείται κυρίως για την απομάκρυνση των τοξίνων από τον οργανισμό (detoxification of the body). Θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματική στην αντιμετώπιση χρόνιων και σοβαρών δερματικών παθήσεων, όπως είναι η ακμή, η ψωρίαση και τα εκζέματα, καθώς διαθέτει ισχυρές αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Επίσης, εξωτερικά (ως αλοιφή), θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματική στην αντιμετώπιση των αιμορροΐδων και του έρπητα. Στην ομοιοπαθητική συνιστούν το βάμμα του φυτού σε περιπτώσεις οφθαλμικών παθήσεων, μαστίτιδας και αιμορροΐδων. 
Επειδή το βότανο διεγείρει την καρδιά θα πρέπει να αποφεύγουμε τη χρήση του όταν υπάρχει ταχυκαρδία. Επίσης, σε μεγάλες δόσεις θεωρείται  ισχυρό βότανο και δρα ως δηλητήριο.

Οι πληροφορίες που δίνονται είναι καθαρά ενδεικτικές και δεν συνίσταται να λαμβάνετε βότανα αλόγιστα χωρίς τη συμβουλή ειδικού.