ΒΟΤΑΝΑ: Στρόφαντος (Strophantus Hispidus) Οικογένεια: Apocynaceae, Γένος: Strophantus

img

Πρόκειται για φυτό αναρριχώμενο με προέλευση την Αφρική, που ανήκει στην οικογένεια των Αποκυνωδών (Apocynaceae) και είναι πολύ τοξικό εξ' αιτίας της στροφαντίνης μιας αλκαλοειδούς ουσία που περιέχεται στους σπόρους του. Στην σύγχρονη βοτανοθεραπεία χρησιμοποιείται ολόκληρο το φυτό παρουσιάζοντας καταπραϋντικές και μαλακτικές ιδιότητες.

Διάφορες αφρικάνικες φυλές κατά το παρελθόν χρησιμοποιούσαν το δηλητήριο του φυτού στα βέλη τους, ενώ υποστηρίζεται πως δόση από 5 έως 10 χιλιοστών οινοπνευματικού εκχυλίσματος μπορεί να σκοτώσει σκύλο 25 κιλών σε μερικές ώρες.
Σήμερα οι θεραπευτές συστήνουν το φυτό σε περιπτώσεις καρδιακών νοσημάτων κατόπιν ιατροφαρμακευτικής οδηγίας. Χρησιμοποιείται για την παραγωγή του φαρμάκου Ouabain το οποίο λαμβάνεται ως ένα καρδιακό διεγερτικό για τη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας, και είναι παρόμοιο με το φάρμακο Διγοξίνη.

Η πιο δραστική ουσία τού φυτού είναι ή Στροφαντίνη πού περιέχεται στους σπόρους του.Το βότανο έχει την ιδιότητα να αυξάνει την συσταλτική δύναμη των καρδιακών μυών, αυξάνοντας παράλληλα τη συστολή της καρδιάς και μειώνοντας τη ταχύτητά της. Χρησιμοποιείται για τη τόνωση της καρδιάς σε περιπτώσεις ανεπάρκειας, οιδήματος, γαστρικής δυσφορίας ή ανουρίας, καθώς δρα και ως διουρητικό. Επιπλέον, βοηθά σε περιπτώσεις πνευμονίας, σε κατάπτωση του οργανισμού λόγω αιμορραγιών από οξείες ασθένειες, καθώς και μετά από μακρά χρήση διεγερτικών. Επίσης, χρησιμεύει σε περιπτώσεις ευερέθιστης καρδιάς από το καπνό του τσιγάρου και δύσπνοιας, καθώς επαναφέρει το παλμό στους μυς και τις βαλβίδες της καρδιάς.

Τέλος, έχει αποδειχθεί χρήσιμο βότανο σε περιπτώσεις αρτηριοσκλήρυνσης, βρογχοκήλης, καθώς και σε περιπτώσεις παχυσαρκίας.
Ο Στρόφαντος σε συγκεκριμένες δόσεις θεωρείται ασφαλής για τους ηλικιωμένους, αλλά κάτω από ιατρική επίβλεψη. Πρόκειται για ισχυρό δηλητήριο, αλλά χρήσιμο κατόπιν ιατροφαρμακευτικής οδηγίας.

Οι πληροφορίες που δίνονται είναι καθαρά ενδεικτικές και δεν συνίσταται να λαμβάνετε βότανα αλόγιστα χωρίς τη συμβουλή ειδικού.