ΒΟΤΑΝΑ: Ασπερούλα (Asperula Odorata) Οικογένεια: Rubiaceae Γένος: Galium

img

Πρόκειται για φυτό ποώδες και πολυετές, κοινό στην Ευρώπη και την Δυτική Ασία, το οποίο ανήκει στην οικογένεια των Ρουβιϊδών (Rubiaceae). Είναι σπάνιο φυτό στη χώρα μας και συνήθως το συναντούμε σε ορεινούς τόπους της Θεσσαλίας και της Βόρειας Ελλάδας σε διάφορες ποικιλίες. Μία από αυτές είναι η Ασπερούλα του Ταϋγέτου (Asperula Taygetea), την οποία συναντούμε στη Δυτική Κρήτη, τα Κύθηρα και την νοτιοανατολική Πελοπόννησο, ενώ πρόκειται για ποικιλία που έχει χαρακτηρισθεί σπάνια και προστατεύεται.

Η Ασπερούλα (αγγλ. Woodruff ), φτάνει σε ύψος τα 30 εκατοστά και σε περίοδο άνθησης γεμίζει με μικρά λευκά άνθη. Έχει εξαιρετικό άρωμα και σε αντίθεση με άλλα βότανα, όταν αποξηραίνεται δεν χάνει το άρωμα της. ΓιΆ αυτό το λόγο στο παρελθόν την χρησιμοποιούσαν για το στρώσιμο του σπιτιού σαν χαλί στο πάτωμα, για το γέμισμα των στρωμάτων και τον αρωματισμό των κλινοσκεπασμάτων. Επίσης, με τα άνθη και τα φύλλα του φυτού αρωμάτιζαν το κρασί και έφτιαχναν ένα εξαιρετικό τσάι. Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία χρήσιμα μέρη του φυτού είναι η ρίζα και τα άνθη του. Το φυτό περιέχει κουμαρίνη σε μεγάλες ποσότητες, η οποία είναι γλυκιά όταν ξεραθεί, ενώ έχει υπνωτικές και ναρκωτικές ιδιότητες. Περιέχει επίσης, ανθρακινόνες, φλαβονοειδή, τανίνη, κιτρικό οξύ κ.α.Το βότανο δρα ως τονωτικό, στυπτικό, διουρητικό και αντισηπτικό. Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις ατονίας, διάρροιας και αϋπνίας. Η κουμαρίνη και τα φλαβονοειδή που περιέχει το φυτό, ενισχύουν τα τριχοειδή αγγεία και το κάνουν ιδιαίτερα χρήσιμο σε περιπτώσεις φλεβίτιδας και κιρσών.

Θεωρείται πως δρα κατά του ίκτερου και συστήνεται κατά της πέτρας των νεφρών και της χοληδόχου κύστης, καθώς και εναντίον της νευραλγίας. Επιπλέον χρησιμοποιείται σε δερματοπάθειες, ενώ εξωτερικά ως κατάπλασμα χρησιμοποιείται σε κεφαλόπονους, τραύματα και χτυπήματα.Η κατάχρηση κρασιού με Ασπερούλα μπορεί να προκαλέσει διαταραχές μνήμης. Σε υψηλές δόσεις το βότανο μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, ίλιγγο ή υπνηλία λόγω της τοξικότητας της κουμαρίνης
Οι πληροφορίες που δίνονται είναι καθαρά ενδεικτικές και δεν συνίσταται να λαμβάνετε βότανα αλόγιστα χωρίς τη συμβουλή ειδικού.