ΒΟΤΑΝΑ: Αγιόκλημα (Lonicera) Οικογένεια: Caprifoliaceae Γένος: Lonicera

img

Πρόκειται για αειθαλή, φυλλοβόλο, αναρριχητικό θάμνο της οικογένειας των Καπριφολιϊδών με συγγενικά πάνω από 180 είδη, τα εκατό των οποίων φύονται στη Κίνα. Στη χώρα μας το συναντούμε και με τις ονομασίες Αγιόφυλλο, Αγριόκλημα κ.α., ενώ φύεται επίσης στην Ευρώπη και τη βόρεια Αμερική. Οι περισσότερες ποικιλίες έχουν πολύ γλυκιά μυρωδιά που τη νύχτα γίνεται εντονότερη και παράγουν ένα γλυκό εδώδιμο νέκταρ.

Το Αγιόκλημα το βλέπουμε να απεικονίζεται σε πολλές παραστάσεις και τοιχογραφίες των αρχαίων, ενώ οι ευρωπαίοι το χρησιμοποιούσαν από πολύ παλιά για το άσθμα, σε προβλήματα του ουροποιητικού και στις γέννες. Στη λογοτεχνία έχει συνδεθεί με τον έρωτα, λόγω του γλυκού νυχτερινού του αρώματος, ενώ λέγεται πως οι κοπέλες έκοβαν τα κλαδιά του πριν κοιμηθούν για να πλάσουν ερωτικά όνειρα.Το βότανο χρησιμοποιείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια στην κινέζικη ιατρική. Για πρώτη φορά αναφέρεται το 659 μ.Χ. ως ένα από τα πιο σημαντικά κινέζικα βότανα για την κάθαρση του σώματος από τη θερμότητα και τα δηλητήρια.

Περιέχει γλυκοσίδια, σαπωνίνες, φλαβονοειδή, αιθέριο έλαιο, τανίνες, γλίσχρασμα κ.α. Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούνται τα άνθη του και οι βλαστοί του.Το φυτό δρα κυρίως εναντίον των βακτηρίων και των ιών, όπως σε αυτόν της γρίπης. Θεωρείται ισχυρό αντιφλεγμονώδες, ήπιο διουρητικό και σπασμολυτικό. Στην κινεζική ιατρική, η δράση του ενάντια σε φλεγμονές, βακτήρια και ιούς θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για τη μείωση της θερμότητας του σώματος και την απομάκρυνση των τοξινών από τον οργανισμό.

Οι βλαστοί και τα κλαδιά του φυτού χρησιμοποιούνται με επιτυχία για τη θεραπεία εμπύρετων κρυολογημάτων σε περιπτώσεις δυσεντερίας, καθώς και σε περιπτώσεις ρευματοειδούς αρθρίτιδας.Επιπλέον, το εκχύλισμα των λουλουδιών του φαίνεται πως δρα θετικά στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης, τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, καθώς και στη θεραπεία της φυματίωσης, του σταφυλόκοκκου και της σαλμονέλας. Εξωτερικά, ως κατάπλασμα μπορεί να ανακουφίσει ρευματισμούς, πληγές, όγκους, ψώρα, φουσκάλες και οιδήματα.

Το ξυλώδες μέρους του φυτού το χρησιμοποιούν για να φτιάξουν παιχνίδια για γάτες, καθώς περιέχει την ουσία νεπεταλακτόνη η οποία τις προσελκύει έντονα.

Προσοχή: Δεν χρησιμοποιούνται οι καρποί του φυτού διότι είναι τοξικοί. Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίσετε ποιο είδος αγιόκλημα είναι ασφαλές για κατανάλωση, καθώς οι περισσότερες ευρωπαϊκές ποικιλίες είναι συνήθως τοξικές, σε αντίθεση με Ιαπωνικό είδος, το οποίο είναι πιο διαδεδομένο.

Οι πληροφορίες που δίνονται είναι καθαρά ενδεικτικές και δεν συνίσταται να λαμβάνετε βότανα αλόγιστα χωρίς τη συμβουλή ειδικού.