ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Αιμορραγία ανάμεσα στις περιόδους: τι σημαίνει;

img

Όλες οι γυναίκες μπορεί να παρουσιάσουν ανεξήγητη αιμορραγία από τον κόλπο κάποια στιγμή κατά την αναπαραγωγική φάση της ζωής της, επομένως μην ανησυχείτε. Παρόλα αυτά, είναι καλή ιδέα να μιλήσετε με το γιατρό σας.

Η αιμορραγία από τον κόλπο ή η εμφάνιση κηλίδων αίματος ανάμεσα στις περιόδους είναι γνωστή με τον ιατρικό όρο «αιμορραγία εκ διαφυγής» και συνήθως αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι για τις γυναίκες στις οποίες παρουσιάζεται. Ο λόγος είναι ότι μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα κάποιου πιο σοβαρού προβλήματος που συνδέεται με το αναπαραγωγικό σύστημα.

Όμως, αν και η αιμορραγία εκ διαφυγής δεν θεωρείται φυσιολογική, δεν είναι και τόσο ασυνήθιστη, ενώ δεν σηματοδοτεί πάντα την πιθανότητα ύπαρξης κάποιας πιο σοβαρής πάθησης.

Γι’αυτό είναι σημαντικό όλες οι γυναίκες να είναι καλά ενημερωμένες σχετικά με αυτό το ζήτημα και τις πιθανές αιτίες του, πριν καταλήξουν σε ακραία συμπεράσματα.

Τα πάντα για την αιμορραγία εκ διαφυγής

Ένας φυσιολογικός έμμηνος κύκλος συνήθως διαρκεί από 21 ως 35 μέρες, με μέσο όρο τις 28 μέρες. Η κανονική έμμηνος ρύση διαρκεί από 2 ως 7 μέρες, με αποτέλεσμα μια συνολική απώλεια αίματος από 30 ως 80 ml.

Μη φυσιολογική αιμορραγία εμφανίζεται όταν υπάρχει μικρή ροή αίματος ανάμεσα στην τελευταία μέρα του έμμηνου κύκλου και πριν την πρώτη μέρα της επόμενης περιόδου.

Σχεδόν όλες οι γυναίκες θα αντιμετωπίσουν τουλάχιστον μία περίπτωση «αιμορραγίας εκ διαφυγής» ή εμφάνισης κηλίδων αίματος κατά την αναπαραγωγική φάση της ζωής τους, όμως στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό δεν αποτελεί αιτία ανησυχίας.

Ωστόσο οι ειδικοί της υγείας και οι γυναικολόγοι συνιστούν να μιλήσετε με το γιατρό σας αν παρουσιάσετε το συγκεκριμένο σύμπτωμα, επειδή θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη ενός πιο σοβαρού προβλήματος όπως ο καρκίνος ή κάποια άλλη προκαρκινική διαταραχή.

Τι μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση κηλίδων αίματος ανάμεσα στις περιόδους;

Ωορρηξία

viraltopnews.gr

Η ωορρηξία αποτελεί μια γνωστή αιτία μη φυσιολογικής ροής αίματος ανάμεσα στις περιόδους. Κατά την ωορρηξία το σώμα σας αυξάνει την παραγωγή οιστρογόνου, της ορμόνης που συνδέεται με την απελευθέρωση του ωαρίου από την ωοθήκη.

Αυτή η αύξηση στο οιστρογόνο θα μπορούσε να προκαλέσει την έναρξη αιμορραγίας εκ διαφυγής ανάμεσα στις περιόδους σας, ειδικά αν προσέξετε ότι συνήθως το αίμα εμφανίζεται μεταξύ της 13ης και της 16ης μέρας του έμμηνου κύκλου σας.

Σε αυτές τις περιπτώσεις το χρώμα του αίματος μπορεί να είναι από ροζ μέχρι καφέ, ενώ μερικές φορές συνοδεύεται από την έκκριση λευκής βλέννας από τον τράχηλο και από κράμπες στο κάτω μέρος της κοιλιάς.

Άγχος

Το σωματικό και το διανοητικό άγχος μπορούν επίσης να έχουν άμεση σχέση με την έναρξη ανεξήγητης αιμορραγίας εκ διαφυγής.

Οι περίοδοι έντασης και άγχους προκαλούν αντιδράσεις στον εγκέφαλο που μπορούν να μεταβάλουν το φυσιολογικό έμμηνο κύκλο σας, με αποτέλεσμα μια καφετιά έκκριση κατά τις ημέρες πριν ή μετά την κανονική σας περίοδο.

Εγκυμοσύνη που δεν έχει διαγνωστεί

viraltopnews.gr

Δεν είναι ασυνήθιστο μια γυναίκα να μαθαίνει ότι είναι έγκυος ενώ εξετάζεται από το γιατρό της για να ανακαλυφθεί η αιτία μιας ανεξήγητης αιμορραγίας.

Κατά τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης μπορεί να παρουσιαστεί ανεξήγητη αιμορραγία όταν το έμβρυο εμφυτεύεται στη μήτρα. Όμως είναι σημαντικό να δείτε το γιατρό σας, επειδή η αιμορραγία μπορεί επίσης να φανερώνει αποβολή.

Πότε η αιμορραγία εκ διαφυγής θα πρέπει να θεωρηθεί επείγον περιστατικό;
Αν η αιμορραγία ανάμεσα στις περιόδους είναι βαριά ή πιο βαριά από ό,τι κατά την κανονική σας περίοδο ή αν το χρώμα του αίματος είναι βαθύ κόκκινο, μαύρο ή καφέ και συνοδεύεται από συμπτώματα όπως εφίδρωση, ζάλη, αρρυθμία ή πόνο στην κοιλιά, αναζητήστε αμέσως ιατρική φροντίδα.

Αν αιμορραγείτε πολύ, αλλά όχι περισσότερο από ό,τι κατά την κανονική εμμηνορρυσία σας, αυτό θα μπορούσε να δείχνει την παρουσία ινομυώματος. Σε κάθε περίπτωση, αναφορικά με την παρουσία σημαντικής ποσότητας αίματος ανάμεσα τις περιόδους, είναι καλύτερα να γίνεται σωστή διάγνωση κατόπιν ιατρικής εξέτασης, προκειμένου να διαπιστωθεί αν το αίμα προέρχεται από τον τράχηλο, τη μήτρα ή τον κόλπο.

Τι σημαίνει η αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση;

Η διακοπή της εμμηνορρυσίας είναι το σημάδι ότι μια γυναίκα έχει φτάσει στην εμμηνόπαυση. Όμως, μετά από ένα διάστημα χωρίς κανονική εμμηνορρυσία, μερικές γυναίκες μπορεί να προσέξουν την εμφάνιση κηλίδων αίματος ή μεγαλύτερης ποσότητας αίματος, κάτι που θα μπορούσε να αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι.

Αυτό το είδος ασυνήθιστης αιμορραγίας ίσως οφείλεται σε ινομύωμα ή πολύποδα, όμως στις περισσότερες περιπτώσεις αποτελεί πρώιμο σύμπτωμα κάποιας προκαρκινικής βλάβης ή καρκίνου.

Τι ιατρικές εξετάσεις πρέπει να γίνουν;
Μία από τις πιο συνηθισμένες εξετάσεις για γυναικολογικές ανωμαλίες είναι το τεστ Παπανικολάου. Με βάση τα αποτελέσματα διαπιστώνεται αν η αιμορραγία προέρχεται από τη μήτρα και αν υπάρχουν καρκινικά κύτταρα στον τράχηλο.

Η εξέταση με υπέρηχο αποτελεί ένα διαγνωστικό έλεγχο ιδιαίτερα υψηλής ακριβείας που μπορεί να εντοπίσει ενδεχόμενες μεταβολές στη μήτρα και στις ωοθήκες.

Αν όμως οι εξετάσεις αυτές δεν αρκούν για να διαλύσουν τις αμφιβολίες, η τελευταία λύση είναι συνήθως η μητροσκόπηση, που περιλαμβάνει την εισαγωγή μιας μικρής κάμερας στη μήτρα μέσω του κόλπου, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ένας πιο λεπτομερής έλεγχος.


ΠΗΓΗ: » fanpage.gr