ΓΟΝΕΙΣ: Ποιες διατροφικές συνήθειες πρέπει να μάθουμε στο παιδί

img

Η σωστή διατροφή του παιδιού, για την οποία οι γονείς έχουν την απόλυτη ευθύνη, αποτελεί τη βάση για τη μελλοντική του φόρμα και υγεία.
Παρακάτω σας δίνουμε μερικές απλές διατροφικές αρχές, έτσι ώστε να τα μυήσετε στη σωστή και ισορροπημένη διατροφή.
Μάθετε στο παιδί σας να τρώει οπωσδήποτε 5 γεύματα την ημέρα, 3 κυρίως (πρωινό, μεσημεριανό, βραδυνό) και 2 ενδιάμεσα σνακ (δεκατιανό, απογευματινό).
-Είναι απαραίτητο να μάθετε το παιδί σας να τρώει καθημερινά πρωινό, το οποίο θα του παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να ξεκινήσει με ενέργεια την ημέρα του.
-Πείτε του ότι θα πρέπει να τρώει πάντα ένα υγιεινό δεκατιανό στο σχολείο, ενώ αν θέλει να αγοράσει κάτι από το κυλικείο, το οποίο πιθανότατα να είναι πιο επιβαρυμένο σε θερμίδες και λίπος, τότε να συμφωνήσετε μαζί του να το αγοράζει 1 φορά στις 2 εβδομάδες ή 1 φορά το μήνα.
-Καλό θα είναι να μάθετε το παιδί σας να καταναλώνει το μεσημεριανό του γεύμα στο τραπέζι της κουζίνας, να αφοσιώνεται σε αυτό και σε καμία περίπτωση να μην τρώει μπροστά στην τηλεόραση ή στον υπολογιστή. Επιπλέον, να μην ξαναγεμίζει το πιάτο του, αφού τελειώσει το γεύμα του.
-Όταν τρώει το μεσημεριανό του φαγητό, να μην τρώει επιπλέον τρόφιμα (π.χ. γλυκά, αναψυκτικά, χυμούς του εμπορίου, κέικ κτλ.).
-Καλό είναι να μάθετε στο παιδί σας να αποφεύγει όσο περισσότερο γίνεται τα τηγανητά φαγητά και αυτά να προσφέρονται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις.
-Μάθετε το παιδί σας να τρώει τουλάχιστον 1 φλιτζάνι σαλάτα με ωμά ή βραστά λαχανικά σε κάθε μεσημεριανό γεύμα. Καλό θα είναι να υπάρχει μια ποικιλία στα λαχανικά που θα καταναλώνει, έτσι ώστε να προσλαμβάνει όλες τις βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.
-Θα πρέπει το παιδί σας να καταναλώνει τουλάχιστον 3 φρούτα την ημέρα.
-Μάθετε στο παιδί σας να πίνει νερό όταν διψά και όχι άλλα υγρά, διότι αυτά έχουν ζάχαρη και στην ουσία δεν ξεδιψούν.
-Καλό είναι να μη μάθει να τρώει για βραδυνό κανονικό γεύμα, αλλά κάτι ελαφρύ.
-Τα γλυκά να καταναλώνονται όχι περισσότερες από 1-2 φορές την εβδομάδα και καλό θα είναι να δίνονται σαν επιδόρπιο μετά το φαγητό.
-Εάν τρώτε οικογενειακώς γεύματα εκτός σπιτιού ή αν παραγγέλνετε φαγητό από έξω, αυτά να μην ξεπερνούν τη 1 φορά την εβδομάδα. Καλό είναι να καθοριστεί κάποια συγκεκριμένη μέρα για το σκοπό αυτό, ώστε να διατηρείται η ισορροπία.
-Καλό θα είναι εσείς οι γονείς να μυήσετε το παιδί σας στην άθληση. Καλό θα είναι να συμμετέχει σε κάποια δραστηριότητα, η οποία θα γίνεται τουλάχιστον 3 φορές/εβδομάδα από τουλάχιστον 1 ώρα τη φορά.
-Επίσης, μπορείτε εσείς οι γονείς να πηγαίνετε για περπάτημα με το παιδί σας, να κάνετε ποδήλατο μαζί του ή να παίζετε διάφορα παιχνίδια μαζί του στο πάρκο.


ΠΗΓΗ: » fanpage.gr