ΓΟΝΕΙΣ: Ποια βήματα να ακολουθήσετε για να μεγαλώσετε σωστά το παιδί σας

img

Για την ανατροφή ενός παιδιού δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές, πέρα από την αγάπη άνευ όρων που πρέπει να δίνουν οι γονείς του. Οι παρακάτω 10 συμβουλές, ωστόσο, είναι πολύ χρήσιμες για κάθε γονιό.

1. Να συμμετέχετε ενεργά στη ζωή του παιδιού σας!

Αφιερώστε του ποιοτικό χρόνο, ακόμη και αν χρειαστεί να στερηθείτε άλλες δραστηριότητες σας. Ενδιαφερθείτε για την μέρα του και για τα πράγματα που το απασχολούν.

2. Εκφράστε του την αγάπη σας!
Ένα παιδί «κακομαθαίνει» αν το πλημυρίσετε από υλικά αγαθά, όχι από αγάπη. Μη φοβηθείτε και δώστε πολλές αγκαλιές, κατανόηση και στοργή στο παιδί σας.

3. Ορίστε βασικούς κανόνες συμπεριφοράς:

Δώστε τις βάσεις για την σωστή ανατροφή του παιδιού σας ώστε να είναι σε θέση μελλοντικά να κάνει επιλογές χωρίς τις δικές σας παρεμβάσεις.

4. Δίνετε τις απαραίτητες εξηγήσεις στο παιδί σας!

Αφιερώστε χρόνο να του εξηγήσετε οτιδήποτε του είναι καινούργιο ή δεν το κατανοεί.

5. Μην ασκείτε σκληρές μορφές πειθαρχίας!

Αποφύγετε τις φωνές και τις απειλές στο παιδί όταν δεν σας ακούει. Το μόνο σίγουρο είναι πως μια επιθετική συμπεριφορά δεν θα σας φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

6. Μην αναβάλλετε πράγματα!

Η συνέπεια αποτελεί σημαντικό εργαλείο διαπαιδαγώγησης. Μην υποσχεθείτε πράγματα τα οποία δεν θα μπορέσετε να τηρήσετε. Κινδυνεύετε να χάσετε την εμπιστοσύνη του και να αμφισβητηθείτε.

7. Ενθαρρύνετε την ανεξαρτητοποίηση του παιδιού σας!

Από πολύ μικρή ηλικία, είναι σημαντικό να δίνουμε ερεθίσματα στο παιδί, ότι μπορεί να σταθεί στα δικά του πόδια, χωρίς αυτό να συνδέει την ανεξαρτητοποίηση του με την ανυπακοή ή την ανταρσία.

8. Φερθείτε του με ευγένεια!

Δώστε την απαραίτητη προσοχή στο παιδί, όταν σας μιλάει. Φερθείτε του με καλοσύνη και σεβαστείτε τις απόψεις του. Να θυμάστε πως τα παιδιά μιμούνται συμπεριφορές και φέρονται αναλόγως.

9. Σεβαστείτε την προσωπικότητα του

Μην αντιδράτε απότομα όταν το παιδί σας εκφράζει τις πτυχές της προσωπικότητας του. Σεβαστείτε τον χαρακτήρα του και προσπαθήστε να ενισχύσετε τη θετική του πλευρά.

10. Συνδεθείτε συναισθηματικά με το παιδί σας

Ενισχύετε τη συναισθηματική σχέση ανάμεσα στο παιδί και σε εσάς. Έτσι, περνάτε ώρες χαλάρωσης και διασκέδασης, ενώ το παιδί επωφελείται μαθαίνοντας νέα πράγματα.


ΠΗΓΗ: » fanpage.gr