ΓΑΜΟΣ: Ο ευτυχισμένος γάμος πλάθει ευτυχισμένα παιδιά

img

Ζω ένα ευτυχισμένο γάμο εδώ και σχεδόν 20 χρόνια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχω γίνει ειδικός στις σχέσεις, την αγάπη ή τον γάμο. Μάλλον, με κάνει να νιώθω πολύ τυχερή και ευγνώμων που τα παιδιά μου μεγαλώνουν βλέποντας αυτή τη συμβίωση, την οποία αξίζει και είναι πολύ πιθανό να θελήσουν να «αντιγράψουν» και εκείνα με τη σειρά τους στο μέλλον.

Πως καταφέραμε να το πετύχουμε αυτό; Φυσικά με αρκετή δουλειά. Για εμάς, οφείλεται απλά στο γεγονός ότι συνειδητοποιήσαμε πως ο γάμος χρειάζεται μία συνεχή προσπάθεια (όπως τα τριαντάφυλλα που έχουν τα πια αρωματικά και βελούδινα άνθη αλλά χρειάζονται καθημερινή προσοχή). Ξέρουμε ότι πρέπει να συμπεριφερόμαστε στο γάμο μας σαν να είναι το πιο σημαντικό μηχάνημα που λειτουργεί στον κόσμο. Πρόκειται για μία περιζήτη και καλά λαδωμένη μηχανή και παρά το γεγονός ότι μπορεί μερικές φορές να χρειαστεί σέρβις (και σε ορισμένες περιπτώσεις βγαίνει εκτός λειτουργίας), ποτέ δεν θα καταστραφεί τόσο ώστε να χρειαστεί αντικατάσταση. Η μηχανή του γάμου μας δουλεύει καλά και είναι κάποια μικρά πράγματα που τη βοηθούν σε αυτό, τα οποία ελπίζω ότι τα παιδιά βλέπουν, παρατηρούν, καταγράφουν και θα θυμούνται την ημέρα που θα πρέπει να κρατήσουν τη δική τους «μηχανή» σε λειτουργία.

1. Ο καυγάς είναι καλός, ακόμη και όταν γίνεται μπροστά στα παιδιά
Μαλώνουμε, τα ξαναβρίσκουμε. Και δεν το κρύβουμε, ούτε το κάνουμε στα κρυφά. Υπάρχουν τρόποι να διαφωνήσεις με αξιοπρέπεια και εξυπνάδα και να δείξεις στα παιδιά σου πως όταν δύο άνθρωποι έχουν διαφορετικές απόψεις δεν σημαίνει ότι στην ουσία δεν αγαπούν ο ένας τον άλλον.
Και ναι, πηγαίνουμε για ύπνο μερικές φορές μαλωμένοι και τα παιδιά μας έχουν δει να το κάνουμε αυτό. Όταν είσαι ώριμος και το δείχνεις στα παιδιά είναι σαν να λες: «Ας κοιμηθούμε και ας ξυπνήσουμε το πρωί με διαφορετική συμπεριφορά», και αυτό είναι καλύτερο από το να καυγαδίζεις όλο το βράδυ επειδή κάποιος είπε κάποτε: «Ποτέ μην πέφτετε για ύπνο μαλωμένοι». Δεν υπάρχει γάμος χωρίς καυγάδες και το να συμπεριφέρεσαι στα παιδιά σου σαν να είναι όλα τέλεια και η συμβίωση χωρίς σύννεφα, τους δίνεις μία μη ρεαλιστική και αποστειρωμένη εκδοχή για το πως λειτουργούν οι υγιείς σχέσεις.

2. Συζητάς τα οικονομικά θέματα μπροστά στα παιδιά
Για παράδειγμα πόσο κοστίζουν τα ψώνια, γιατί ξοδεύουμε, γιατί αποταμιεύουμε, γιατί δε χρησιμοποιούμε πιστωτική κάρτα, γιατί δεν μπορούμε να αγοράσουμε κάποια πολύ ακριβά πράγματα και γιατί άλλοι άνθρωποι έχουν αυτή τη δυνατότητα. Η ανοιχτή συζήτηση μπροστά στα παιδιά είναι απαραίτητη γιατί αν κρατάς κρυφά τα θέματα αυτά τότε σίγουρα τα παιδιά σου θα μεγαλώσουν χωρίς να έχουν καμία αίσθηση για τη χρήση και τον υπολογισμό των χρημάτων.

3. Συζητάτε όλοι μαζί για την πολιτική
Παρακολουθείς καθημερινά τις πολιτικές εξελίξεις και ενημερώνεσε. Αλλά δεν έχει σκεφτεί ποτέ να παρακολουθήσεις τα θέματα αυτά με τα παιδιά σου. Μίλησε για τα πολιτικά θέματα και τους υποψήφιους και άφησε τα να ακούσουν τις απόψεις και τις θέσεις των άλλων για τα ζητήματα της καθημερινότητας μας. Πρόκειται για εκείνα τα παιδιά που θα διοικήσουν τη χώρα σου όταν εσύ θα είσαι συνταξιούχος και είναι απαραίτητο να μάθουν να ενδιαφέρονται για όσα συμβαίνουν γύρω μας.

4. Δείξε αγάπη και μάλιστα πολύ
Δείξτε αγάπη ο ένας στον άλλο συνεχώς και σε καθημερινή βάση και βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας το βλέπουν. Τους δείχνετε ότι εκτός από την αγάπη, στον γάμο υπάρχουν ακόμη η συμπάθεια και η σωματική οικειότητα. Και ναι, ακόμη και όταν νομίζετε ότι δεν σας παρακολουθούν, αυτά το κάνουν. Όπως όταν κρατάς το χέρι του συζύγου σου στο αυτοκίνητο. Το βλέπουν. Και όταν αγκαλιάζεστε πριν βγείτε από την πόρτα, το παρατηρούν. Και μάλιστα, όταν συμπεριφέρεστε σαν ερωτευμένοι νέοι, τότε κάνετε τα παιδιά να τρέξουν με τρόμο στα δωμάτια τους, κοροϊδέυοντας σας.

5. Να κάνετε ο καθένας αυτό στο οποίο είναι καλύτερος και νιώθει ευτυχισμένος, χωρίς τύψεις
Κρατώντας τους παραδοσιακούς ρόλους των δύο φύλων στο γάμο μας αποτέλεσε την καλύτερη επιλογή για τον καθένα μας και βοηθά τη «μηχανή» να δουλεύει με επάρκεια. Σταμάτησα να εργάζομαι full time εδώ και αρκετά χρόνια και δεν κοίταξα ποτέ πίσω γιατί η φροντίδα του σπιτιού και των παιδιών με κάνει να νιώθω ευτυχία. Και πραγματικά, τα καταφέρνω καλύτερα από ότι θα τα κατάφερνε ο σύζυγος μου.
Οτιδήποτε είναι αυτό στο οποίο υπερέχει ο καθένας σας και φέρνει και στους δύο μεγαλύτερη χαρά, να το κάνετε. Αν εργάζεστε και οι δύο, καλά κάνετε! Αν πάλι αναλαμβάνετε εκ περιτροπής να παραμένετε στο σπίτι και αλλάζετε καριέρα για ένα χρονικό διάστημα, υπέροχα!
Το να επιλέγεις και να γνωρίζεις τη δουλειά σου, το να την κάνεις καλά και να σέβεσαι την προσπάθεια του συντρόφου σου, καθώς και το να επαινείτε ο ένας τον άλλο συμβάλει σημαντικά στη δημιουργία ενός ευτυχισμένου γάμου, και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να δείξετε στα παιδιά σας.
Ο γάμος σας είναι το πρώτο (και ίσως το μοναδικό) παράδειγμα πραγματικής αγάπης που θα δουν ποτέ τα παιδιά σας.

Συμπέρασμα: Να αγαπάτε το σύζυγο σας έντονα, χωρίς φόβο και μάλιστα να έχετε την τόλμη να το κάνετε μπροστά στα παιδιά σας.
Θα πρέπει να έχουν αυτές τις ισχυρές, δυνατές αναμνήσεις στο μυαλό τους όταν θα ξεκινήσουν το δικό τους ταξίδι αγάπης.


ΠΗΓΗ: » fanpage.gr