ΓΟΝΕΙΣ: Αυτά δεν πρέπει να πούμε στο παιδί μας

img

Η αλήθεια είναι ότι συχνά και πάνω στα νεύρα μας μπορεί να πούμε σκληρά λόγια στα παιδιά μας και να πληγώσουμε ανεπανόρθωτα τη ψυχολογία τους.
Την επόμενη φορά, λοιπόν, όσα νεύρα και αν έχουμε, δεν θα πρέπει να πούμε:

1. Καλά πως δεν καταλαβαίνεις, Είσαι χαζό, κουτό ή καθυστερημένο;
Λέξεις και χαρακτηρισμοί που έχουν σχέση με την ευφυΐα του παιδιού καλό είναι να μην χρησιμοποιούνται. Μπορεί εμείς να μην το καταλαβαίνουμε, αλλά αφήνουν μια πίκρα στο παιδί και μεγαλώνοντας ένα πολύ μεγάλο κενό.

2. Μην τρως άλλο, έχεις τάση για πάχος!
Τα παιδιά, ιδιαίτερα τα κορίτσια, μεγαλώνουν (δυστυχώς) σε έναν κόσμο όπου έχει εμμονή με την εικόνα. Το πώς δείχνουν και το πώς νιώθουν με το σώμα τους θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο μέλλον τους. Και η μητέρα τους ο τελευταίος άνθρωπος που θα ήθελαν να ακούσουν μια τόσο σκληρή κριτική. Καλό είναι να προσέξετε εσείς οι ίδιοι την διατροφή του παιδιού σας.

3. Είσαι ίδιος (ίδια) ο πατέρας σου
Μην βάζετε ποτέ το παιδί στη δύσκολη (και πολύ άσχημη) θέση να κρίνει τον πατέρα. Αν το παιδί θεωρεί ότι έχει έναν ακατάλληλο, κουτό, παθητικό πατέρα, που εσείς παντρευτήκατε, το πιο πιθανό είναι να διαλέξει στο μέλλον έναν κουτό, παθητικό, ακατάλληλο σύντροφο.

4. Γιατί δεν μοιάζεις στον αδερφό σου (αδερφή σου);
Ο κάθε γονιός θα πρέπει να καταλάβει ότι το κάθε παιδί του είναι ξεχωριστό, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τα εξωτερικά του χαρακτηριστικά, αλλά και τα στοιχεία του χαρακτήρα του και την ψυχοσύνθεσή του. Η σύγκριση, αυτόματα βάζει δύο ή παραπάνω αδέλφια σε ανταγωνισμό, κάτι που κάνει κακό, τόσο στη μεταξύ τους σχέση, όσο και στη σχέση τους με άλλα παιδιά της ηλικίας τους. Επίσης μη συγχέετε τη διαφορετική αντιμετώπιση με την προνομιακή μεταχείριση. Το καθένα έχει διαφορετικές συναισθηματικές ανάγκες, τις οποίες θα πρέπει να προσπαθήσετε να ικανοποιήσετε. Η διαφορετική αντιμετώπιση δεν είναι συνώνυμη με την προνομιακή μεταχείριση.·

5. Εγώ τελείωσα μαζί σου
Όλες οι μαμάδες έχουν κατά καιρούς νιώσει αγανακτισμένες εξουθενωμένες και με τα αποθέματα της υπομονής μας να τελειώνουν. Ωστόσο φράσεις όπως «δε θα ξαναασχοληθώ μαζί σου», ακούγονται ιδιαίτερα σκληρές σε ένα παιδί που εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς. Ένα παιδί περιμένει από εμάς προστασία, φαγητό, ζεστασιά και υποστήριξη. Όταν το άτομο που του προσφέρει όλα αυτά, το απειλεί πως θα του τα αποκλείσει, νιώθει σοκαρισμένο, φοβισμένο και πολύ -πολύ μόνο.


ΠΗΓΗ: » fanpage.gr