ΓΟΝΕΙΣ: Ποιος θα έπρεπε να είναι ο μισθός της μαμάς

img

Σε έναν φανταστικό κόσμο, ο καθημερινός κόπος μιας μαμάς θα είχε οικονομικό αντίκρισμα. Σε έναν φανταστικό κόσμο, αν υπήρχε μισθός για την καθημερινή «δουλειά» της μαμάς, για το «έργο» της -αν προτιμάτε- ή την «προσφορά» της στην οικογένεια και στο κοινωνικό σύνολο κατ’επέκταση, αυτός θα ήταν 118.000 ευρώ ετησίως, ήτοι περί τα 9.800 ευρώ τον μήνα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει η ιστοσελίδα Independent.

Για να είμαστε ακριβείς, η έρευνα, η οποία έλαβε χώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατέληξε στο ποσό αυτό υπολογίζοντας μισθούς Αγγλίας. Δεδομένου ότι ο βασικός μισθός στην Αγγλία είναι περίπου 2,5 φορές πάνω από τον βασικό μισθό στην Ελλάδα, η Ελληνίδα μαμά θα έπρεπε να πληρώνεται με περίπου 47.000 ευρώ τον χρόνο (άρα με περίπου 4.000 ευρώ τον μήνα). Καθόλου άσχημα, ε;

Με τον τίτλο «η Αξία της Μαμάς» η έρευνα αυτή έκανε την εξής ανάλυση: Κατά τα 5 χρόνια της ζωής ενός παιδιού, μία μητέρα δύο παιδιών εργάζεται επτά ημέρες την εβδομάδα, χωρίς να δικαιούται καμία άδεια (με ή άνευ αποδοχών), ενώ ξοδεύει περίπου 5.840 ώρες τον χρόνο ή 112 ώρες την εβδομάδα για να φροντίζει ένα παιδί (μισό λεπτό, οι εργαζόμενοι 40ωρο δεν δουλεύουν κάθε εβδομάδα;).

Όταν το παιδί ξεκινά το σχολείο, οι ώρες της μαμάς μειώνονται λίγο στις 5.000 ώρες τον χρόνο ή 96 ώρες την εβδομάδα.

Η μέση μαμά περνά περίπου 69 λεπτά την ημέρα καθαρίζοντας, το οποίο αθροιστικά βγαίνει στις 420 ώρες τον χρόνο, και περίπου 13 ώρες την εβδομάδα μαγειρεύοντας. Ξέρατε πόσο θα σας κόστιζε να προσλάβετε μία μαγείρισσα, επί καθημερινής βάσης, στο σπίτι; Περίπου 3.120 ευρώ τον χρόνο, αν έπαιρνε 5 ευρώ την ώρα.

Σε έναν χρόνο, η μαμά δύο παιδιών θα βάλει 125 πλυντήρια, τα οποία θα απλώσει, θα μαζέψει και θα σιδερώσει. Επίσης, θα περάσει 3 ώρες κάθε εβδομάδα ψωνίζοντας για την οικογένεια, περίπου 9 ώρες την εβδομάδα για να κάνει τον σοφέρ σε σχολεία, εξωσχολικές δραστηριότητες και παιδικά πάρτι και περίπου 56 μέρες τον χρόνο για να φροντίζει το παιδί όταν αρρωσταίνει. Υπολογίστε τώρα πόσο θα κόστιζε αν στη θέση της έπρεπε κανείς να στέλνει τα ρούχα στο καθαριστήριο, να προσλάβει μάγειρα, σοφέρ και κατ’οίκον νοσηλευτή.

Ο ρόλος της, όμως, δεν σταματά στα πρακτικά. Είναι και συμβουλευτικός, αφού μια μαμά τελεί και χρέη ψυχολόγου τουλάχιστον για 4 ώρες ανά εβδομάδα, προσπαθώντας να βοηθήσει τα παιδιά που βιώνουν το τραύμα ενός χαμένου παιχνιδιού ή ενός σοβαρότερου θέματος, όπως το bullying στο σχολείο (ο μέσος ψυχολόγος δεν θα κόστιζε λιγότερα από 40 ευρώ την ώρα).

Μήπως τελικά κανένας μισθός δεν είναι αρκετά ικανοποιητικός για την «θέση» της μαμάς;


ΠΗΓΗ: » fanpage.gr