ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ: Μια μονοκατοικία στη Βούλα

img

Ο Μπάμπης Ιωάννου κι ο Τάσος Σωτηρόπουλος ξεκινούν τη συνεργασία τους το 1977 αναλαμβάνοντας μελέτες σύνθετων κτιριακών έργων στη Σαουδική Αραβία, πολυκατοικιών και κατοικιών στην Ελλάδα. Το 1982 στο σχήμα εντάσσεται ο Αλέξανδρος Van Gilder και δημιουργείται η ομάδα ISV.

Η αρχιτεκτονική φιλοσοφία της ISV επιδιώκει την καλύτερη δυνατή διαβίωση του ανθρώπου, είτε πρόκειται για κατοικία, είτε για επαγγελματικό ή εμπορικό χώρο. Ο αρχιτεκτονικός χώρος κτίζεται γύρω από αυτές τις δραστηριότητες, έτσι ώστε να προσφέρει ικανοποίηση των λειτουργικών του αναγκών, αλλά και τη χαρά του να βρίσκεται μέσα σε ένα κτίριο που αναβαθμίζει την καθημερινότητά του.

Η ανθρωποκεντρική προσέγγιση, οι πρωτοποριακές τεχνικές σχεδίασης και κατασκευής, η χρήση βασικών αρχών του μοντέρνου κινήματος και ο σεβασμός στον Ελληνικό χώρο και τις ανάγκες του, αποτέλεσαν εξαρχής τους κύριους άξονες της αρχιτεκτονικής φιλοσοφίας της ISV. Από το έργο της  όμως, δεν απουσιάζουν οι πειραματισμοί με τα υλικά νέας τεχνολογίας αλλά και τις φόρμες με ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα να είναι η μονοκατοικία στη Βούλα που παρουσιάζεται παρακάτω.

viraltopnews.gr
Η μονοκατοικία στη Βούλα

Η μονοκατοικία βρίσκεται σε ένα από τα πιο προνομιακά σημεία της Βούλας, στην περιοχή του Πανοράματος. Μοιάζει κυριολεκτικά σκαρφαλωμένη στο βουνό, σε ένα οικόπεδο με εξαιρετικά απότομη κλίση και απεριόριστη θέα.

viraltopnews.gr

Το επικλινές του οικοπέδου και η εν λόγω θέα υπήρξαν τα καθοριστικά στοιχεία που επέβαλαν τις βασικές επιλογές της σύνθεσης. Λόγω της πολύ μεγάλης κλίσης, η κατοικία παραμένει σχεδόν αόρατη από το δρόμο.

viraltopnews.gr

Η πρόσβαση γίνεται από το τρίτο και υψηλότερο επίπεδο της κατοικίας. Εκεί βρίσκονται, πέρα από το χώρο πρόσβασης, τα κύρια υπνοδωμάτια της κατοικίας ενώ στο μέσο επίπεδο τοποθετούνται τα καθιστικά, η τραπεζαρία και η κουζίνα, διατεταγμένα σε παράταξη και ένα γραμμικό εξώστη – belvedere, στον υπαίθριο χώρο που είναι σε επαφή με τη γη και το υγρό στοιχείο της πισίνας.

viraltopnews.gr

viraltopnews.gr

Στο κατώτερο επίπεδο, που όμως και αυτό έχει απεριόριστη θέα, βρίσκονται το play room και οι ξενώνες της κατοικίας. Ο χώρος εδώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως ανεξάρτητο διαμέρισμα.

viraltopnews.gr

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο αυτής της μονοκατοικίας είναι ίσως η εξωτερική μορφή της. Μια εντυπωσιακή πτύχωση, με επιμήκη οριζόντια στοιχεία, που ξεκινά από την πισίνα στο επίπεδο του καθιστικού και ξετυλίγεται έως τη στάθμη της οροφής των υπνοδωματίων.

viraltopnews.gr

viraltopnews.gr

viraltopnews.gr

viraltopnews.gr

viraltopnews.gr

viraltopnews.gr

viraltopnews.gr

viraltopnews.gr

TAYTOTHTA ΕΡΓΟΥ ΒΟΥΛΑ
αρχιτεκτονική μελέτη / ISV architects
συνεργάτης αρχιτέκτων / Ανάργυρος Μουγιάκος
στατική μελέτη / Ergosystem (Χρύσανθος Καλλίγερος)
η/μ μελέτη / PG Kamarinos
μελέτη φωτισμού / Ιfi group
κατασκευή / ISV construct
υπεύθυνη κατασκευής / Anta Papadimitriou
κείμενο / Ανάργυρος Μουγιάκος
φωτογράφηση / Yannis Kontos / Ανάργυρος Μουγιάκος

 

Άλλα έργα του γραφείου ISV architects

Moνοκατοικία στο Ψυχικό
viraltopnews.gr

Moνοκατοικία στην Κηφισιά
viraltopnews.gr

Moνοκατοικία στη Φιλοθέη
viraltopnews.gr

Μονοκατοικία στην Αράχωβα
viraltopnews.gr

Μονοκατοικία στην Εκάλη
viraltopnews.gr


ΠΗΓΗ: » fanpage.gr