ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ: Στην Αθήνα μπορείς να δεις τα πιο όμορφα κτήρια

img

10.000 κτήρια και η ιστορία τους μέσα από φωτογραφίες και μαρτυρίες παρουσιάζονται στο πρότζεκτ των ΜΟΝUMENTA και του ΚΠΙ Σταύρος Νιάρχος

Τα τελευταία τρία χρόνια η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία για την προστασία της φυσικής και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς Ελλάδας και Κύπρου MONUMENTA έχει προχωρήσει ένα εξαιρετικά φιλόδοξο πρότζεκτ που επιδιώκει να συγκεντρώσει σε μια βάση όλη την αρχιτεκτονική ιστορία της Αθήνας των 110 ετών μεταξύ 1830 και 1940.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Καταγραφή και Ανάδειξη κτηρίων 19ου και 20ού αιώνα στην Αθήνα» καταγράφηκαν πάνω από 10.000 κτήρια και συγκεντρώθηκαν προφορικές μαρτυρίες και παλιές φωτογραφίες που αναδεικνύουν την ιστορία και την εξέλιξη της πόλης, της αρχιτεκτονικής της – αρχεία αρχιτεκτόνων και πολιτικών μηχανικών ήρθαν για πρώτη φορά στο φως- αλλά και τη σπουδαιότητα της καταγραφής στην προστασία και στη διαχείριση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.

Λίγο πριν την ολοκλήρωση της καταγραφής όλων των κτηρίων που κτίστηκαν στην Αθήνα την περίοδο 1830-1940 και διατηρούνται σήμερα στα επτά διαμερίσματα του Δήμου, το Κέντρο Επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος το οποίο με αποκλειστική δωρεά χρηματοδότησε το πρότζεκτ και η MONUMENTA, παρουσιάζουν την έκθεση φωτογραφίας «Στην Αθήνα μπορείς να δεις τα πιο όμορφα κτήρια. Ένα πρόγραμμα καταγραφής κτηρίων της περιόδου 1830-1940″. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Κέντρο Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ και θα διαρκέσει από τις 17 έως 30 Σεπτεμβρίου 2015.

Η έκθεση φωτογραφίας που φιλοξενείται στο Κέντρο Επισκεπτών παρουσιάζει τη δουλειά που πραγματοποιήθηκε τα τρία αυτά χρόνια από τη MONUMENTA με τη συνεργασία πολλών εθελοντών και φορέων της Αθήνας.

Οι φωτογραφίες παρουσιάζουν κτήρια δημόσια και ιδιωτικά, ποικίλων χρήσεων, διαφόρων αρχιτεκτονικών τύπων αλλά και το ιστορικό και όλες τις πτυχές του προγράμματος καταγραφής που έγινε σε πολλές περιπτώσεις κομμάτι της ζωής των γειτονιών της Αθήνας. Για πρώτη φορά καταγράφεται και παρουσιάζεται το εύρος των τύπων των κτηρίων που ανεγέρθηκαν στην πρωτεύουσα σε διάστημα 110 ετών, αναδεικνύοντας τη μοναδική ομορφιά τους.

Η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη
viraltopnews.gr

viraltopnews.gr

viraltopnews.gr

viraltopnews.gr

Κτήμα Δρακόπουλου
viraltopnews.gr

viraltopnews.gr

Βίλα Κλωναρίδη
viraltopnews.gr

21ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών Λέλα Καραγιάννη
viraltopnews.gr

Σκάλα στο Κολωνάκι
viraltopnews.gr

Το Ινστιτούτο Παστέρ
viraltopnews.gr


ΠΗΓΗ: » fanpage.gr