ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ: Πως χτίστηκε άραγε ο Πύργος του Άιφελ; Εντυπωσιακές φωτογραφίες δείχνουν το χτίσιμο του Πύργου του Άιφελ από την αρχή ως το τέλος!

img

Είναι μια από τις πιο αναγνωρίσιμες και εντυπωσιακές κατασκευές του πλανήτη. Κατασκευασμένο από 18.083 κομμάτια μετάλλου και 2,5 εκατομμύρια πριτσίνια, έχει ύψος περίπου 300 μέτρα (324 αν υπολογίσουμε και τις κεραίες στην κορυφή), και παραμένει το ιστορικό σύμβολο της πόλης του Φωτός για πάνω 126 χρόνια.

Αλλά πόσοι από μας γνωρίζουν πραγματικά την ιστορία πίσω από τον Πύργο του Άιφελ, και τον άντρα που εμπνεύστηκε και σχεδίασε αυτό το εντυπωσιακό θέαμα ώστε να το χαρίσει στις επόμενες γενιές;

Όλα λοιπόν άρχισαν με ένα απίστευτο όραμα.
viraltopnews.gr

Πίσω στο 1886, η Γαλλία ξεκίνησε ένα διαγωνισμό για το σχεδιασμό μιας κατασκευής για την επερχόμενη Παγκόσμια Έκθεση του 1889, η οποία συνέπιπτε και με την 100η επέτειο της Γαλλικής Επανάστασης.

Οι υπεύθυνοι, μέλη της Εκατονταετής Επιτροπή Έκθεσης, μελέτησαν πάνω από 100 απίστευτα μοναδικές και ξεχωριστές αιτήσεις.
Τελικά, οι κριτές κατέληξαν στο σχέδιο ενός γιγαντιαίου σιδερένιου πύργου που υποβλήθηκε από τον Alexandre Gustave Eiffel.

Το όραμά του ήταν απίστευτης ομορφιάς, αλλά με δεδομένο το στενό χρονικό περιθώριο των δύο χρόνων, ήταν επίσης ένα αρκετά φιλόδοξο όραμα. Εκείνη την εποχή, η ψηλότερη κατασκευή ήταν το Washington Monument ύψους 170 περίπου μέτρων. Ο Πύργος του Άιφελ το επισκίασε κατά 130 μέτρα.

Ο αγώνας ενάντια στο χρόνο – και την τεχνολογία – είχε αρχίσει.

Η κατασκευή ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 1887, παρά τις πιεστικές αντιδράσεις πολλών Γάλλων, οι οποίοι κατέκριναν την σιδερένια κατασκευή, ονομάζοντάς την έκτρωμα, και ενάντια στο παραγματικό πνεύμα του Παρισιού:
 «Εμείς, οι συγγραφείς, ζωγράφοι, γλύπτες, αρχιτέκτονες, και παθιασμένοι θιασώτες της μέχρι στιγμής ανέγγιχτης ομορφιάς του Παρισιού, εναντιωνόμαστε με όλη μας τη δύναμη, με όλη την αγανάκτηση στο όνομα της γαλλικής αισθητικής, κατά της ανέγερσης… αυτού του άχρηστου και τερατώδους Πύργου του Άιφελ.»
Λίστα υπογραφών κατά του Πύργου του Άιφελ

Νομίζω πως σήμερα μπορούμε να πούμε πως ο Πύργος του Άιφελ είναι ένα τεράστιο σηκωμένο δάχτυλο από τον Alexandre κι αυτή είναι η ιστορία της κατασκευής του:

Ξεπροβάλλοντας από το έδαφος – Ο πύργος την 14η Ιουνίου και τη 10η Ιουλίου του 1888:
viraltopnews.gr

Ορμητική ανάπτυξη – Από τη 14η Οκτωβρίου ως τη 14η Νοεμβρίου του 1888:
viraltopnews.gr
Έξι μήνες αργότερα, οι βάσεις είχαν ολοκληρωθεί, και οι τεράστιες, σιδερένιες δοκοί άρχισαν να φυτεύονται στο έδαφος.

Κάθε κομμάτι του πύργου – όλα τα 18.038 δηλαδή – σχεδιάστηκαν και σχηματίστηκαν ειδικά για το μνημείο, και παράχθηκαν σε ένα εργοστάσιο στα περίχωρα του Παρισιού, ενώ μετακινούνταν μόνο με βαγόνια τα οποία τα έσερναν άλογα. Μην ξεχνάτε, είμαστε στα 1880!

Παρίσι, Γαλλία, 1889 – ο Alexandre Gustave Eiffel (αριστερά) και ένας φίλος του εξερευνούν τον φρεσκοχτισμένο Πύργο του Άιφελ:
viraltopnews.gr
Παρά τον επικίνδυνο σχεδιασμό, μόλις ένας εργάτης έχασε τη ζωή του χτίζοντας τον πύργο, και μέχρι το τέλος του 1889, ο πύργος ήταν ολοκληρωμένος.

Αγγίζοντας τον ουρανό – Στις 26 Δεκεμβρίου 1888 και στις 20 Ιανουαρίου 1889:
viraltopnews.gr

Σχεδόν ολοκληρωμένος – Στις 12 Φεβρουαρίου και στις 12 Μαρτίου 1889:
viraltopnews.gr
Ο Πύργος του Άιφελ υποτίθεται πως θα έμενα στην πόλη για 10 χρόνια πριν τον αποσυνθέσουν, αλλά λόγω της ικανότητάς του να συγκρατεί ραδιοφωνικές κεραίες της πόλης, (για να μην αναφέρουμε τα τεράστια ποσά που έβγαζε η πόλη από τους τουρίστες), πάρθηκε η απόφαση να μείνει ο πύργος.

Ορίστε λοιπόν! Κάποτε νόμιζα ότι τα κάστρα που έφτιαχνα από τουβλάκια ήταν αρχιτεκτονικά αριστουργήματα. Άιφελ, με κάνεις να ντρέπομαι.


ΠΗΓΗ: » fanpage.gr