ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Έτσι βάζουμε τις αντιολισθητικές αλυσίδες στο αυτοκίνητο.

img

Τα δύο τελευταία είδη τοποθετούνται πιο εύκολα από τα υπόλοιπα, γι’ αυτό το λόγο έχουν γίνει αρκετά δημοφιλείς. Οι συμβατικές αλυσίδες με το συρματόσχοινο μπορούν να τοποθετηθούν σε όλα τα αυτοκίνητα και είναι κατάλληλες για δύσκολες συνθήκες. Οι αλυσίδες -«αράχνη» όμως είναι πιο ακριβές καθώς έχουν ένα σταθερό μέρος, το οποίο μπαίνει στα μπουλόνια κάθε τροχού και από εκεί εφαρμόζεται το σύστημα της αλυσίδας.

Όσον αφορά τις αλυσίδες με καρφιά, αυτές είναι κατάλληλες για υπερβολικά δύσκολες συνθήκες και προσφέρουν καλή πρόσφυση σε πάγο. Επιπλέον έρχονται σε απόλυτη επαφή με τον τροχό και συνδυάζουν καουτσούκ και ατσαλένια καρφιά.

Οι αντιολισθητικές κουβέρτες μπαίνουν εύκολα και γρήγορα στους τροχούς και σκεπάζουν το ελαστικό. Αυτές πρέπει να χρησιμοποιούνται σε χιονισμένες ή παγωμένες επιφάνειες, καθώς σε οδόστρωμα που δεν έχει χιόνι καταστρέφονται γρήγορα.

Πώς τις βάζουμε

Πριν αγοράσεις αλυσίδες, τις οποίες θα έχεις μέσα στο όχημά σου, πρέπει να βεβαιωθείς ότι ταιριάζουν στις διαστάσεις των ελαστικών σου. Φυσικά πρέπει να γνωρίζεις σε ποιους τροχούς έχει την κίνηση το αυτοκίνητό σου για να τοποθετήσεις τις αλυσίδες στις συγκεκριμένες ρόδες.

Σε ποιους τροχούς τοποθετούμε τις αλυσίδες
Εάν έχουμε μπροστοκίνητο αυτοκίνητο: Μπροστά
Εάν έχουμε πισωκίνητο αυτοκίνητο: Πίσω
Εάν έχουμε 4×4 αυτοκίνητο: Μπροστά

Το να βάλεις τις αλυσίδες δεν είναι τόσο δύσκολη υπόθεση. Καλό θα ήταν τη συγκεκριμένη διαδικασία να την προσπαθήσεις πρώτα σε κανονικές συνθήκες έτσι ώστε όταν χρειαστεί να τοποθετήσεις τις αλυσίδες στο χιόνι να είσαι σε θέση να το κάνεις γρήγορα.

Ξεκινάς την τοποθέτηση των αλυσίδων και οι τροχοί σου πρέπει να είναι σε ευθεία.

1) Απλώνεις τις αλυσίδες με το βασικό τους συρματόσχοινο να είναι περασμένο από τη μέσα πλευρά.

2) Στη συνέχεια τράβα τις δύο άκρες του συρματόσχοινου προς τα πάνω «αγκαλιάζοντας» με την αλυσίδα το ελαστικό και ένωσε τα σημείο επαφής για να κουμπώσουν.

3) Αφού έχεις φέρει τις αλυσίδες στο εξωτερικό μέρος του τροχού ενώνεις όλες τις άκρες μεταξύ τους.

4) Τέλος, σφίγγεις τις αλυσίδες περνώντας τη μια άκρη τους σε αντικριστή πλευρά και αντίστοιχα σφίγγεις απέναντι από αυτή.

Συμβουλές για αντιολισθητικές αλυσίδες

Οι αλυσίδες να είναι καλές και να έχουν τις κατάλληλες διαστάσεις για τα ελαστικά του αυτοκινήτου σας
Οι φθηνές αλυσίδες μπορεί να αποβούν μοιραίες και χωρίς σωστή χρήση να κοπεί ακόμα και το σωληνάκι των φρένων…
Να έχετε οπωσδήποτε μαζί σας γάντια
Μην κινήστε πάνω από 50 χλμ/ώρα με αλυσίδες και μην τις φοράτε όταν δεν έχει χιόνι!
Όταν τις τοποθετήσετε κινηθείτε λίγα μέτρα και μετά σφίξτε τις και πάλι

Για την καλύτερη ενημέρωση και ασφάλεια των οδηγών το ΚΤΕΟ έδωσε στη δημοσιότητα σχετικό βίντεο που δείχνει με ακριβείς οδηγίες πώς να τοποθετήσουμε τις αλυσίδες στο όχημα μας.


ΠΗΓΗ: » fanpage.gr