ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ: Η αμετροεπής και ανιστόρητη Γιάννα Αγγελοπούλου και ο παμμέγιστος Ιωάννης Καποδίστριας…

img

Δε λέει να κοπάσει ο σάλος που έχει δημιουργηθεί στην ελληνική κοινωνία με την τοποθέτηση του μέλους της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” καθηγητή Αριστείδη Χατζή και η εν συνεχεία υπεράσπισή του από την πρόεδρο της Επιτροπής Γιάννα Αγγελοπούλου, και την παραδοχή τους ότι ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδος Ιωάννης Καποδίστριας ήταν δικτάτορας.

Η νεότερη αντίδραση, έρχεται από ψήφισμα που εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων. 

Η εν λόγω διαμαρτυρία έχει ως εξής:

«Θέμα: Διαμαρτυρία προς την Επιτροπή “Ελλάδα 2021”, για απαξιωτικές αναφορές κατά του Ιωάννη Καποδίστρια από τον Καθηγητή κ. Αριστείδη Χατζή

​Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, αλλά και ο κερκυραϊκός λαός, διάβασαν με ανάμεικτα συναισθήματα οργής, αγανάκτησης και απορίας την απαξιωτική αναφορά του Καθηγητή Αριστείδη Χατζή, μέλους της Επιτροπής “Ελλάδα 2021”, για το πρόσωπο του Κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια. Συγκεκριμένα και στην επίσημη ιστοσελίδα της Εθνικής Επιτροπής “Ελλάδα 2021” ο εν λόγω Καθηγητής αναφέρει ότι ο Ιωάννης Καποδίστριας “κηρύσσει ουσιαστικά δικτατορία και το τέλος της Πρώτης Ελληνικής Δημοκρατίας”.

Απορεί κανείς για την επιπολαιότητα με την οποία προσεγγίζεται μια εμβληματική, πανευρωπαϊκού επιπέδου προσωπικότητα, όπως ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο οποίος τιμάται στην Ελβετία ως θεμελιωτής του Ελβετικού κράτους και στην πατρίδα μας χαρακτηρίζεται από τον κ. Χατζή ως “Δικτάτορας”, γεγονός που καταδικάζουμε.

Ως εκ τούτου η παρούσα έντονη διαμαρτυρία μας δεν αποτελεί έκφραση ενός στείρου τοπικισμού, αλλά πανελλήνια και οικουμενική αντίδραση, ανάλογη της οικουμενικής προσωπικότητας του Ιωάννη Καποδίστρια.

​Θεωρούμε, ότι αποστολή της εν λόγω Εθνικής Επιτροπής, εν όψει των εορτασμών και αφιερωμάτων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, είναι η προβολή της ιστορίας μας και η αναζήτηση προτύπων για το μέλλον. Υπάρχουν άλλα fora και άλλοι χώροι, κυρίως η Ακαδημία Αθηνών και τα Πανεπιστήμια, όπου μπορούν να κατατεθούν όλες οι απόψεις, τεκμηριωμένες ή ατεκμηρίωτες, και να δοθούν επίσημες και τεκμηριωμένες, άρα επιστημονικές, απαντήσεις.

​Το 2021 δεν πρόκειται να τιμήσουμε μόνο τα 200 έτη από την Ελληνική Παλιγγενεσία, αλλά θα τιμήσουμε και τα 190 έτη από τη δολοφονία του πρώτου και τελευταίου Κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια (27.9.1831).

Δεν γνωρίζουμε επίσημα, εάν τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” και κυρίως η Πρόεδρός της κα Γιάννα Αγγελοπούλου επέτρεψαν την αναγραφή προσωπικών και ατεκμηρίωτων επιστημονικά αναγνώσεων της νεότερης Ιστορίας μας, που υποπίπτουν στα ιστορικά λάθη του αναχρονισμού και της απροϋπόθετης ερμηνείας της ιστορίας από τον κ. Χατζή.

​Ως εκλεγμένοι από τον Κερκυραϊκό λαό εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, ζητούμε:

α) την άμεση απόσυρση της σχετικής αναφοράς από ένα μέσο που ανήκει σε Εθνική Επιτροπή και σε κάθε περίπτωση την ανάρτηση του παρόντος Ψηφίσματος του Δημοτικού μας Συμβουλίου στην επίσημη ιστοσελίδα της Επιτροπής “Ελλάδα 2021”,

β) την άμεση αποκατάσταση με την αναγραφή σχετικής αναφοράς για τον Ιωάννη Καποδίστρια, τόσο από τις σωζόμενες πρωτογενείς, όσο και από τις εκατοντάδες δευτερογενείς πηγές, που έχουν καταστήσει τον Ιωάννη Καποδίστρια μια από τις εμβληματικότερες μορφές του νεώτερου ελληνικού και ευρωπαϊκού πολιτικού και κοινωνικού χώρου,

γ) την προβολή της προσωπικότητας του Ιωάννη Καποδίστρια, ιδιαίτερα κατά το έτος 2021, στα σχολεία με τη χρήση σύγχρονων οπτικοακουστικών μέσων,

δ) την αξιοποίηση έγκριτων Ελλήνων και ξένων Καποδιστριολόγων, που γνωρίζουν εις βάθος (επιστημονικά) την προσωπικότητα του Ιωάννη Καποδίστρια και κυρίως την εποχή του,

ε) την κατασκευή και τοποθέτηση αγάλματος του Ιωάννη Καποδίστρια στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και τη μετονομασία σταθμού του ΜΕΤΡΟ σε “Ιωάννης Καποδίστριας”, προτάσεις που αποτελούν άλλωστε δεσμεύσεις του Προέδρου της Βουλής κ. Κωνσταντίνου Τασούλα προς τον βουλευτή Κέρκυρας κ. Δημήτριο Μπιάγκη και

στ) τον καθορισμό της ημερομηνίας (27ης Σεπτεμβρίου) της δολοφονίας του Ιωάννη Καποδίστρια, ως “ημέρα εθνικής μνήμης” από την Ελληνική Πολιτεία, αίτημα που έχει προ πολλού κατατεθεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Το Ψήφισμά μας, που εκφράζει τη δίκαιη αγανάκτησή μας κοινοποιείται προς τους βουλευτές του Νομού, την Περιφερειάρχη και το Περιφερειακό μας Συμβούλιο, την τοπική Εκκλησία, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, την Αναγνωστική Εταιρεία, το “Μουσείο Καποδίστρια” που εγκαινίασε ο απελθών Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τους υπόλοιπους κερκυραϊκούς πνευματικούς, επιστημονικούς, επαγγελματικούς και πολιτιστικούς φορείς εντός και εκτός Κερκύρας, καθώς και κάθε μέλος της κοινωνίας μας ξεχωριστά.

Το ψήφισμα αυτό έχει αποδέκτη τη Διοίκηση της Επιτροπής “Ελλάδα 2021”, ενώ παράλληλα θα κοινοποιηθεί στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Βουλής και τους Αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.».

Φίλες και φίλοι, σήμερα στην Ελλάδα των ολίγιστων, πιστεύετε ότι θα εισακουστούν τα δίκαια αιτήματα του ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων;

Θα εκπληρώσει ο ΠτΒ Κώστας Τασούλας την υπόσχεση που έδωσε;

Θα βρει το θάρρος η κ. Αγγελοπούλου να ανακαλέσει το ιστορικό έγκλημα στο οποίο υπέπεσε;

Χορτάσαμε πλέον από τις ύποπτες τοποθετήσεις κάποιων τάχατες διανοούμενων, όπως η Ρεπούση και η Δασκαλάκη Αγγελοπούλου.

Έχει πολλά προβλήματα να αντιμετωπίσει η Πατρίδα μας, δεν είναι ανάγκη να ασχολείται με κάποιες κυρίες και κυρίους που ελαφρά τη καρδία, ή με σκοπό την προσωπική τους προβολή, προσθέτουν κι άλλα προβλήματα.

Έλεος πια, με αυτές τις αλλοπρόσαλλες κραυγές του διεθνισμού, εχθρών των ιερών και οσίων του λαού και της Πατρίδος..

Παναγιώτης Αποστόλου


ΠΗΓΗ: » freepen.gr