ΦΤΙΑΧΝΩΜΟΝΟΣΜΟΥ: Απαλλαγείτε από την υγρασία και τη μούχλα με φυσικό τρόπο!

img

Όλοι θα έχουμε παρατηρήσει σε κάποιο σημείο – γωνία στο μπάνιο μας εκείνα τα λευκά και μαύρα σημάδια που δηλώνουν πρόβλημα υγρασίας. Είναι μούχλα, εκείνο το είδος μύκητα που εμφανίζεται και στα υφάσματα, και στα πλακάκια, ακόμα και στο ξύλο, σε κάθε σημείο του σπιτιού που εκτίθεται σε πολύ νερό, σε ανεπαρκή εξαερισμό και σε έλλειψη ηλιακού φωτός.

Μία μικρή ποσότητα μούχλας δεν αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα, αλλά αν δεν αλλάξουμε τις συνθήκες, αυτή σίγουρα θα εξαπλωθεί. Θα καταστρέψει σημεία του σπιτιού και μπορεί να προκαλέσει και αλλεργική αντίδραση. Ευτυχώς, υπάρχουν ορισμένα tips με τα οποία μπορούμε να εμποδίσουμε τη μούχλα να κατακτήσει το σπίτι μας.

Πώς να προστατεύσετε το σπίτι σας από τη μούχλα

– Προσθέστε έναν αφυγραντήρα στο σπίτι σας, ειδικά αν απλώνετε μέσα ρούχα.

– Αποφύγετε τη φύλαξη βιβλίων ή επίπλων και υφασμάτων στο υπόγειο ή στο πατάρι σας, αφού αυτά τα σημεία έχουν συνήθως υγρασία.

– Να ανοίγετε πάντα το παράθυρο ή την πόρτα του μπάνιου αφού κάνετε μπάνιο.

– Βάφετε συχνά το μπάνιο σας και ελέγξτε τους αρμούς των πλακακίων σας.

Αν είναι πολύ αργά και η μούχλα έχει κάνει την εμφάνισή της, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να την καταπολεμήσετε.

7 τρόποι να ξεφορτωθείτε την υγρασία και τη μούχλα από το σπίτι σας

Πλένετε συχνά την κουρτίνα του μπάνιου

Μπαίνοντας στην μπανιέρα και παρατηρώντας ότι η κουρτίνα του μπάνιου σας έχει διάσπαρτη μούχλα στο κάτω μέρος, μπορεί να σας κάνει να ανατριχιάσετε. Αλλά τα καλά νέα είναι ότι ακόμα και αν πρόκειται για πλαστικό, μπορείτε να πλύνετε την κουρτίνα του μπάνιου σας ακόμα και στο πλυντήριο. Πλύνετε την πλαστική σας κουρτίνα με αρκετή ποσότητα σαπουνιού και προσθέστε δύο ή τρεις πετσέτες μπάνιου για επιπλέον καθαριστική αποτελεσματικότητα. Στη συνέχεια κρεμάστε τη οπωσδήποτε για να στεγνώσει.

Έλαιο τεϊόδεντρου

Ποιος θα το περίμενε ότι ένα απλό και τόσο γνωστό αιθέριο έλαιο θα μπορέσει να απομακρύνει την ανεπιθύμητη μούχλα. Ανακατέψτε 2 κ.γ. έλαιο τεϊόδεντρου και 2 φλ. νερό και προσθέστε το μείγμα σε ένα μπουκάλι με σπρέι. Ψεκάστε τον τοίχο, του αρμούς από τα πλακάκια, ακόμα και την κουρτίνα του ντους και εκτός από άρωμα, θα απομακρύνει και την υγρασίας.

Υφάσματα

Εννοούμε περισσότερο τα αθλητικά σας ρούχα από το γυμναστήριο ή τα μαγιό σας που έχετε αφήσει ξεχασμένα σε μια γωνία του δωματίου σας. Αρχικά, βγάλτε τα έξω, απομακρύνετε τα σημάδια της μούχλας και αφήστε τα να στεγνώσουν πρώτα με το φως του ήλιου (για περίπου 3 ώρες). Στη συνέχεια, πλύνετέ τα σε υψηλή θερμοκρασία στο πλυντήριο ή προσθέστε μαγειρική σόδα (ή χλωρίνη, αν είναι ήδη λευκά).

Ξύλινες επιφάνειες

Για να απομακρύνετε την υγρασία από τα ξύλινα έπιπλα, σκουπίστε πρώτα τα σημάδια της μούχλας. Στη συνέχεια, καθαρίστε μικρά σημεία χρησιμοποιώντας ένα κομμάτι υφάσματος που του έχετε προσθέσει λίγο απορρυπαντικό πιάτων και νερό. Ξεπλύνετε με έναν καθαρό, βρεγμένο ύφασμα και στεγνώστε με έναν ανεμιστήρα. Μην τρίβετε πολύ το ξύλο, διότι μπορεί να ξεκολλήσει το χρώμα ή να γρατζουνιστεί.

Στρώματα

Σκουπίστε ολόκληρο το στρώμα, ύστερα πετάξτε τη σακούλα της σκούπας και το φίλτρο για να εμποδίσετε τη μούχλα να αποδράσει μέσω του αέρα και πάλι στο σπίτι σας. Αν οι λεκέδες επιμένουν, πλύνετε την επιφάνεια με ένα ύφασμα που πριν το έχετε βυθίσει σε 1 φλιτζάνι οινόπνευμα και 1 φλιτζάνι ζεστό νερό.
Για να το ξεπλύνετε, ξαναπεράστε το με καθαρό σφουγγάρι. Στεγνώστε τον καναπέ ή το στρώμα σας στον ήλιο για αρκετές ώρες ώστε να απομακρυνθούν οι μυρωδιές ή χρησιμοποιήστε έναν ανεμιστήρα. Μπορείτε να ψεκάσετε με ένα αντιμικροβιακό για να εξοντώσετε ό,τι μπορεί να έχει ξεφύγει.

Βαμμένοι τοίχοι

Η μούχλα μπορεί σύντομα να εγκατασταθεί και να επεκταθεί στους τοίχους, ειδικά αν ο αερισμός δεν είναι επαρκής. Στα πρώτα στάδια ανάπτυξης, χρησιμοποιήστε χλωρίνη με νερό. Φορέστε λαστιχένια γάντια και απλώστε με μια απαλή βούρτσα. Αφήστε το διάλυμα να ποτίσει για 15 λεπτά πριν το ξεπλύνετε. Στεγνώστε προσεκτικά με έναν ανεμιστήρα για περίπου μισή ώρα.

Παλιά βιβλία

Αερίστε τις σελίδες έξω μία ηλιόλουστη μέρα με ελαφρύ αεράκι για τουλάχιστον τρεις ώρες. Μόλις στεγνώσουν, βουρτσίστε απαλά τη μούχλα με ένα στεγνό ύφασμα. Αφαιρέστε τους λεκέδες με ένα διάλυμα από 1 μέρος χλωρίνης και 4 μέρη νερού. Επαναλάβετε τη διαδικασία χρησιμοποιώντας άλλο ένα απαλό ύφασμα, αφού το έχετε βουτήξει στο νερό για να αφαιρέσετε τη χλωρίνη, αλλά μην το τρίβετε ή μουλιάσετε με νερό το χαρτί. Με έναν ανεμιστήρα, στεγνώστε τις σελίδες. Μπορείτε να επιταχύνετε τη διαδικασία ρίχνοντας λίγη μαγειρική σόδα σε κάθε σελίδα για να απορροφήστε την εναπομένουσα υγρασία.

Λάβετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν στο e-mail σας

.fb-comments,.fb-comments span,.fb-comments span iframe[style]{min-width:100%!important;width:100%!important}


ΠΗΓΗ: » enallaktikidrasi.com