ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Η «ακατάλληλη» πρόεδρος και τα ερωτήματα για την επόμενη μέρα της Ε.Ε.

img

Είναι δυνατόν μετά την πικρή εμπειρία της τελευταίας μεγάλης δημοσιονομικής κρίσης, η ΕΕ να μην μπορεί να κινηθεί με ταχύτητα μπροστά σε μια δεύτερη;


Είναι να την λυπάται κανείς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα βαν ντερ Λάιεν. Γιατί, στην πραγματικότητα, αυτό που προσπαθεί να κάνει με την κρίση του κορωνοϊού είναι να τετραγωνίσει τον κύκλο. Ό,τι ακριβώς έκαναν δηλαδή όλοι ανεξαιρέτως οι προκάτοχοί της, αφού, τελικώς, ο βασικός πυρήνας της ΕΕ είναι ο συμβιβασμός. Σε αυτόν στηρίζεται, με αυτόν έχει μάθει να συμβιώνει και σε αυτόν εξακολουθεί να οφείλει την ύπαρξη του.

Είναι όμως η πρόεδρος της Κομισιόν μια τόσο καλή διαπραγματεύτρια, για να συμβιβάζει τα ασυμβίβαστα; Αν πιστέψει κανείς την πολιτική επιθεώρηση Politico, όχι. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι πριν από την προτελευταία Σύνοδο Κορυφής, της αφιέρωσε ένα μεγάλο ρεπορτάζ, το οποίο, με δυο λόγια, υποστήριζε ότι: «Θα μπορούσε να είναι ο κατάλληλος άνθρωπος, στην κατάλληλη θέση, την κατάλληλη στιγμή, αλλά δεν είναι».

Από πολλούς θεωρήθηκε ως χτύπημα κάτω από τη ζώνη. Η ίδια φέρεται να το πήρε πολύ βαριά. Όμως, η ουσία είναι ότι δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα. Προσέξτε: Δυο Σύνοδοι Κορυφής πέρασαν άπρακτες, μια αναβλήθηκε για (λίγο) αργότερα, αλλά επί του πρακτέου κανείς δεν ξέρει αν τελικώς βρέθηκε λύση. Ο λόγος αφορά στον τελικό προϋπολογισμό του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Οικονομίας.

Κι εύλογα γεννάται το ερώτημα: Είναι δυνατόν, μετά την πικρή εμπειρία της τελευταίας μεγάλης δημοσιονομικής κρίσης, που απείλησε χώρες – μέλη με πτώχευση και τίναξε στον αέρα οικονομίες, η ΕΕ να μην μπορεί να κινηθεί με ταχύτητα μπροστά σε μια άλλη μεγάλη κρίση; Δεν συσσωρεύτηκε καθόλου εμπειρία από όλη την προηγούμενη εμπειρία; Και η Ούρσουλα βαν ντερ Λάιεν αν δεν μπόρεσε τώρα να παρέμβει και να λύσει το ζήτημα εν τη γενέσει του, σε τι έχει να ελπίζει; Για την ιστορία, να αναφέρουμε εδώ ότι μέχρι την τελευταία στιγμή έκανε κύκλους τηλεφωνικών επαφών με τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αναζητώντας έναν «έντιμο συμβιβασμό» σχετικά με το σχέδιο διάσωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Αλλά, δεν έβρισκε.

Βέβαια, οι «σκληροί» βόρειοι άρχισαν κάποια στιγμή να δείχνουν κάποια σημάδια υποχωρητικότητας, αναφορικά με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψηςς, αλλά κοινή ήταν η αίσθηση πως ήταν πια αργά. Μένει να φανεί αν οι αμφισβητίες της επικεφαλής της Κομισιόν θα δικαιωθούν ή η ίδια θα κάνει την έκπληξη καταφέρνοντας να γεφυρώσει τις διαφορές εντός της ΕΕ. Δεν είναι εύκολο αλλά η γεμάτη... συμβιβασμούς ιστορία της ΕΕ δείχνει την δρόμο...


ΠΗΓΗ: » freepen.gr