ΒΟΤΑΝΑ: Κουρκουμάς (Curcuma longa)

img

Οικογένεια: Zingiberaceae, Γένος: Curcuma 

Ο Κουρκουμάς (turmeric) ή κιτρινόριζα, είναι ριζοματοειδές, ποώδες, πολυετές φυτό της ίδιας οικογένειας με το τζίντζερ. Χρησιμοποιείται εκτενώς ως συστατικό στη παραγωγή του μείγματος «καρυ» που χαρακτηρίζει τα ινδικά φαγητά. Χρήσιμο τμήμα του φυτού είναι η ρίζα του ολόκληρη ή κομμένη. 

Στην σύγχρονη βοτανοθεραπεία ο Κουρκουμάς θεωρείται ένα ήπιο φυσικό αντισηπτικό με αντιβακτηριδιακούς παράγοντες, χρήσιμους για την απολύμανση στα κοψίματα και τα εγκαύματα. Οι θεραπευτές το χρησιμοποιούν ως ένα ισχυρό φυσικό αντιφλεγμονώδες που λειτουργεί όπως τα άλλα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, αλλά χωρίς τις παρενέργειες. Σε συνδυασμό με το μαύρο πιπέρι, ανεβάζει την αποτελεσματικότητά του έως 1000 φορές στον άνθρωπο. 

O Κουρκουμάς περιέχει ενεργά συστατικά όπως αιθέριο έλαιο, κουρκουμίνη και καμφορά. Η ρίζα του κουρκουμά χρησιμοποιείται σήμερα στην παραδοσιακή ασιατική ιατρική για την αντιμετώπιση των γαστρεντερικών ενοχλήσεων, του πόνου των αρθριτικών, της δυσμηνόρροιας, καθώς και για την τόνωση του οργανισμού. Εργαστηριακές έρευνες, καθώς και έρευνες σε πειραματόζωα, έχουν αναδείξει την αντιφλεγμονώδη δράση του, η οποία αποδίδεται κυρίως στην περιεκτικότητά του σε κουρκουμίνη. Σήμερα εξακολουθούν να γίνονται μελέτες -κυρίως εργαστηριακές- που αποδεικνύουν ότι η κουρκουμίνη προστατεύει τις αρθρώσεις και μπορεί να δράσει ως συμπληρωματική αγωγή για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. 

Ο Κουρκουμάς είναι ένα φυσικό παυσίπονο που εμφανίζει εκτός από αντιβακτηριδιακές, αντισηπτικές και  αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Περιέχει τους φυσικούς αναστολείς COX, που συναντάμε και στα παυσίπονα. Θεωρείται ότι τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και όταν εφαρμόζεται σε πληγές, μειώνει τον πόνο και εξοντώνει τα μικρόβια.

Σε επιστημονικό πείραμα με πειραματόζωα που έλαβαν κουρκουμά αυξήθηκαν τα ένζυμα που χρειάζονται για την αποτοξίνωση του συκωτιού. Ταυτόχρονα, ο Κουρκουμάς αναχαιτίζει τη λειτουργία του ενζύμου που μετατρέπει τις περιβαλλοντικές τοξίνες σε καρκινικούς όγκους στο συκώτι, ενώ μπορεί να απενεργοποιεί τους καρκινογόνους παράγοντες που φέρνει το κάπνισμα.Προσοχή γιατί η συχνή χρήση του προκαλεί ξινίλες στο στομάχι, ενώ η διαρκής χρήση του προκαλεί έλκος.

Οι πληροφορίες που δίνονται είναι καθαρά ενδεικτικές και δεν συνίσταται να λαμβάνετε βότανα αλόγιστα χωρίς τη συμβουλή ειδικού.


ΠΗΓΗ: » www.alternativenaturally.com