ΔΙΑΤΡΟΦΗ: Βιταμίνη E

img

Η βιταμίνη Ε (τοκοφερόλη) δίκαια αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή συμπληρώματα. Πρόκειται για ένα ισχυρό, λιποδιαλυτό αντιοξειδωτικό, υπεύθυνο για την προστασία των λιπαρών μερών των κυττάρων του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, που προέρχονται από παράγοντες, όπως ο καπνός του τσιγάρου, οι ρυπογόνοι παράγοντες της ατμόσφαιρας, η ακτινοβολία UV κ.α., προκαλούν βλάβες στα κύτταρα, οι οποίες μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσουν σε ασθένειες όπως οι καρδιοπάθειες και ο καρκίνος. 

Πιστεύεται πως η βιταμίνη Ε προστατεύει την καρδιά αναστέλλοντας τη μετατροπή της χοληστερόλης στην οξειδωμένη της μορφή. Επιπλέον θεωρείται απαραίτητη βιταμίνη για την προστασία των ερυθρών αιμοσφαιρίων και την αποκατάσταση και ανανέωση των ιστών, δράσεις οι οποίες συντελούν στην επούλωση τραυμάτων, στις μυοπάθειες και στις νόσους των αρθρώσεων. Παρά την ευρεία σημασία της, η βιταμίνη Ε ανακαλύφθηκε πρόσφατα. Αναγνωρίστηκε από τους ερευνητές μόλις το 1922 και απομονώθηκε από το φύτρο του σιταριού, ενώ η λήψη της σε καθαρή κατάσταση και η διαφοροποίηση της σε παραλλαγές έγινε δυνατή μόλις το 1938. Ύστερα από εργασίες επιστημόνων πάνω σε έρευνες που έγιναν σε πειραματόζωα παρατηρήθηκε ότι όταν η διατροφή των ποντικιών ήταν φτωχή σε θρεπτικές ουσίες παρουσίαζαν στειρότητα ενώ όταν η διατροφή τους εμπλουτιζόταν με σπορέλαιο πλούσιο σε βιταμίνη Ε τα ποντίκια γίνονταν γόνιμα. Όταν απομονώθηκε από τους ερευνητές η υπεύθυνη θρεπτική ουσία, την ονόμασαν τοκοφερόλη, από τις ελληνικές λέξεις «τόκος» και «φέρω».

Ιδιότητες 

Η βιταμίνη Ε είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη η οποία στην πραγματικότητα περιλαμβάνει δύο οικογένειες συστατικών τις τοκοφερόλες (άλφα, βήτα, γάμα και δέλτα) και τις τοκοτριενόλες (άλφα, βήτα, γάμα και δέλτα). Τα συστατικά που έχουν μελετηθεί περισσότερο είναι η άλφα-τοκοφερόλη, η δέλτα-τοκοφερόλη και η γάμα-τοκοφερόλη, παρά το γεγονός ότι όλα τα συστατικά της βιταμίνης Ε είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό. Και οι τέσσερις παραλλαγές της τοκοφερόλης αποτελούν υγρό, ελαιώδες, πυκνόρρευστο, υποκίτρινο με δυσάρεστη οσμή και γεύση και είναι όλες παράγωγα της τοκόλης. Η βιταμίνη Ε είναι διαλυτή στα λίπη και τους οργανικούς διαλύτες αλλά αδιάλυτη στο νερό. Είναι σταθερή στο φως, την θερμοκρασία, τα οξέα και τα αλκάλια, απουσία αέρα. Καταστρέφεται από οξειδωτικά μέσα, ψύξη και το υπεριώδες φως. 

Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες λιποδιαλυτές βιταμίνες όπως η Α, η D και η Κ τα αποθέματα βιταμίνης Ε στον οργανισμό δεν είναι μεγάλα. Προσλαμβάνεται από το στόμα, φτάνει στο έντερο, όπου και απορροφάται μαζί με τα λίπη και τα χολικά άλατα, περνώντας από το λεμφικό σύστημα και στη συνέχεια στο αίμα με το οποίο μεταφέρεται στο ήπαρ για να χρησιμοποιηθεί ή να αποθηκευτεί. Το ήμισυ και πλέον της περίσσειας βιταμίνης Ε αποβάλλεται με τα κόπρανα, ενώ ορισμένη ποσότητα της βιταμίνης αποθηκεύεται στο λιπώδη ιστό και στο ήπαρ και σε μικρότερο βαθμό, στην καρδιά, στους μυς, στους όρχεις, στη μήτρα, στα επινεφρίδια, στην υπόφυση και στο αίμα. Επίσης, απορροφάται κατά ένα μέρος και μέσω του δέρματος, όταν χορηγείται με τη μορφή αλοιφής ή λαδιού. 

Η βιταμίνη Ε βρίσκεται σε μικρές ποσότητες σε ζωικές τροφές, αν και οι φυτικές τροφές είναι σίγουρα πλουσιότερες στη βιταμίνη αυτή. Η καλύτερη πηγή βιταμίνης Ε είναι το φυτικό λάδι από καρπούς, σπόρους και λαχανικά. Δυστυχώς, με τις σύγχρονες μεθόδους καθαρισμού και ραφιναρίσματος του λαδιού η βιταμίνη Ε χάνεται. Τα παραπροϊόντα των διεργασιών αυτών, που είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε χρησιμοποιούνται για την παρασκευή συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε.

Δράση

Η βιταμίνη Ε είναι αντιοξειδωτικό που προστατεύει τις μεμβράνες και άλλες σημαντικές κυτταρικές δομές των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων οπό τις ελεύθερες ρίζες και τα προϊόντα της οξείδωσης. Δρα σε συνεργασία με το διαιτητικό σελήνιο και μαζί με τη βιταμίνη C και άλλα ένζυμα. Η βιταμίνη Ε, όπως και η βιταμίνη C, εμφανίζει αντιοξειδωτική δράση. Βοηθά στην σταθεροποίηση της μεμβράνης των κυττάρων, ρυθμίζει τις οξειδωτικές αντιδράσεις και προστατεύει τη βιταμίνη A, την καροτίνη, τις ορμόνες που παράγονται από το βλεννογόνο, τα επινεφρίδια, τις σεξουαλικές ορμόνες και διάφορα ακόρεστα λιπαρά οξέα, από την οξείδωση. Η πιο σημαντική της λειτουργία ως αντιοξειδωτικό, έχει πολύ σημαντική επίδραση στα λευκά και ερυθρά αιμοσφαίρια που περνούν μέσα από τους πνεύμονες.

Διαιτητικές Πηγές βιταμίνης Ε 

Οι βιταμίνες που βρίσκονται σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς , δεν κατανέμονται εξίσου στη φύση, όπως για παράδειγμα το β-καροτένιο (προβιταμίνη Α ) συντίθεται στους φυτικούς αλλά όχι στους ζωικούς ιστούς. Αντίθετα οι βιταμίνες Α και D-3 υπάρχουν μόνο στους ζωικούς ιστούς. Εφόσον οι βιταμίνες δεν κατανέμονται ομοιομερώς στις τροφές όσο πιο περιορισμένη είναι μια δίαιτα τόσο πιο πιθανόν είναι να παρουσιαστεί ανεπάρκεια μιας ή περισσότερων βιταμινών.

Πότε πρέπει να λαμβάνουμε συμπληρώματα και τι πρέπει να προσέχουμε.

Το στρες, ο ιλιγγιώδης ρυθμός της ζωής, το άστατο ωράριο διατροφής, ο ανεπαρκής ύπνος και η παράλειψη πολλών σημαντικών τροφών απ' το καθημερινό μενού μπορεί να οδηγήσουν σε έλλειψη κάποιων βιταμινών από τον οργανισμό μας ή ακόμα και σε σοβαρή αβιταμίνωση. Τα συμπτώματα που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει έλλειψη βιταμινών είναι: 
 • • Εύκολη κόπωση 
 • • Έντονη νευρικότητα και συναισθηματικές μεταβολές 
 • • Υπερευαισθησία σε ιώσεις και λοιμώξεις
 • • Τριχόπτωση 
 • • Προβλήματα όρασης χωρίς παθολογικές αιτίες 
 • • Ζαλάδες, πονοκέφαλοι 
 • • Αϋπνίες ή έντονη υπνηλία 
Μία λύση είναι τα συμπληρώματα διατροφής που εξασφαλίζουν την επαρκή λήψη βιταμινών σε καθημερινή βάση. Είναι σημαντικό όμως να γνωρίζουμε την σωστή χρήση των συμπληρωμάτων αυτών έτσι ώστε να είναι ασφαλή και αποδοτικά στον σκοπό τους. Το πρώτο βήμα είναι να επισκεφθούμε κάποιον ειδικό που θα μας συστήσει κάποιες εξετάσεις για τον έλεγχο του επιπέδου των βιταμινών στο αίμα μας. Κατόπιν πρέπει να ακολουθήσουμε τις ακριβείς οδηγίες που θα μας δώσουν, γιατί η υπερβολική δόση βιταμινών έχει τα ανάλογα συμπτώματα με την αβιταμίνωση. 

Αυξημένες ανάγκες για βιταμίνη Ε έχουν οι εξής: 

 • • Καπνιστές: το κάπνισμα προκαλεί την αύξηση της παραγωγής ελεύθερων ριζών. Τα επίπεδα βιταμίνης Ε εξαντλούνται και προκαλείται περίσσεια ελεύθερων ριζών. 
 • • Αλκοολικοί: Το αλκοόλ αυξάνει τις ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνη Ε. 
 • • Όσοι τρώνε μόνο επεξεργασμένα φρούτα και λαχανικά: η κονσερβοποίηση, το μαγείρεμα και η κατάψυξη καταστρέφει τη βιταμίνη Ε των τροφών. 
 • • Όσοι ζουν σε μολυσμένο περιβάλλον ή είναι παθητικοί καπνιστές: η μόλυνση και το παθητικό κάπνισμα καταπονούν το ανοσοποιητικό σύστημα, εξαντλώντας τα επίπεδα βιταμίνης Ε στον οργανισμό.
 • • Ηλικιωμένοι: με την ηλικία επέρχεται μία μείωση της ικανότητας απορρόφησης της βιταμίνης Ε. 
 • • Όσοι τρώνε τηγανισμένα φαγητά καθημερινά: όταν θερμαίνεται το λάδι σε μια συγκεκριμένη θερμοκρασία οξειδώνεται και μπορεί να ενεργοποιηθεί η διαδικασία παραγωγής ελεύθερων ριζών στον οργανισμό. 
 • • Αθλητές: όλοι όσοι μετέχουν σε σκληρή σωματική άσκηση έχουν αυξημένη ανάγκη για όλες τις βιταμίνες 
 • • Στρες: υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη του στρες αλλά όλα αυξάνουν την ανάγκη του οργανισμού για βιταμίνες. Η αρρώστια, ο φόβος, οι ακραίες θερμοκρασίες του σώματος και η πνευματική μπορούν να ενταχθούν στα διαφορετικά είδη του στρες. 
 • • Εγκυμοσύνη και Θηλασμός: σε κανένα άλλο στάδιο της ζωής μιας γυναίκας δεν είναι μεγαλύτερη η ανάγκη για βιταμίνες.
Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης Ε είναι 10 mg για τους άνδρες και 8 mg για τις γυναίκες.

Ανεπάρκεια Βιταμίνης Ε

Ανεπάρκεια βιταμίνης Ε παρατηρείται σπάνια στο γενικό πληθυσμό, καθώς η έλλειψη της βιταμίνης Ε δεν αναγνωρίζεται καθαρά ως σύνδρομο ανεπάρκειας. Ωστόσο, η έλλειψη της βιταμίνης Ε από τον οργανισμό μπορεί επίσης να επηρεάσει το νευρικό και μυϊκό σύστημα, να προκαλέσει στειρότητα, αδυναμία, δυσκολία στο περπάτημα κ.α. Στα παιδιά, η έλλειψη μπορεί να προκαλέσει αιμολυτική αναιμία, θρόμβοκυττάρωση, αυξημένη συγκέντρωση αιμοπεταλίων, ενδοκοιλιακή αιμορραγία και αυξημένο κίνδυνο αμφιβληστροειδοπάθειας. Σε βρέφη μικρού βάρους γέννησης έχει περιγραφεί αιμολυτική αναιμία, που αναστέλλεται με τη χορήγηση βιταμίνης Ε. Τελευταία χρησιμοποιείται για την πρόληψη της νόσου οπισθοφακικής ινοπλασίας των προώρων, καθώς και για την πρόληψη εγκεφαλικών αιμορραγιών σε πρόωρα με πολύ μικρό βάρος γέννησης. Οι μόνοι (παιδιά και ενήλικες) που παρουσιάζουν κλινικά συμπτώματα έλλειψης βιταμίνης Ε είναι όσοι πάσχουν από σοβαρή δυσαπορρόφηση ή εκείνοι με συγγενή ανεπάρκεια βιταμίνης Ε.Ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο που παρέχει μία ποικιλία ζωικών και φυτικών τροφών σε τακτική βάση μπορεί να εξασφαλίσει μία συνεχή και επαρκή παροχή βιταμινών και να προλάβει την έλλειψη της βιταμίνης Ε. 

Η Βιταμίνη Ε και οι ασθένειες 

 • • Νόσος Αλτσχάιμερ Μια σειρά από μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η βιταμίνη Ε έχει αποτελεσματικό θεραπευτικό ρόλο όταν χορηγείται συμπληρωματικά σε θεραπευτικά σχήματα που περιλαμβάνουν βότανα και θρεπτικές ουσίες που στόχο έχουν την καθυστέρηση της εκδήλωσης της νόσου ή τον περιορισμό των συμπτωμάτων. Μελέτες που έγιναν σε νεκροτομικό υλικό δείχνουν ότι τα θύματα της νόσου Αλτσχάιμερ είχαν δραστικά μειωμένα τα επίπεδα βιταμίνης Ε στον οργανισμό τους.
 • • Προεκλαμψία Οι περισσότεροι ερευνητές συμφωνούν ότι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην ανάπτυξη της προεκλαμψίας είναι η δράση των ελεύθερων ριζών, υψηλή αντίδραση και βλαβερά παραπροϊόντα του μεταβολισμού που μπορούν να οξειδώσουν ή να καταστρέψουν τα κύτταρα και τους ιστούς. Όταν οι γυναίκες καταναλώνουν περισσότερη βιταμίνη Ε προστατεύουν τον οργανισμό τους, καθώς η συγκεκριμένη βιταμίνη βοηθάει στην εξουδετέρωση των ριζών που προκαλούν το πρόβλημα. 
 • • Ασθμα Αν και η βιταμίνη Ε δεν μπορεί να θεραπεύσει το άσθμα, έχει αποδειχτεί ότι προστατεύει τα κύτταρα των πνευμόνων, προλαμβάνοντας την εκδήλωση κρίσεων άσθματος.
 • • Στεφανιαία Νόσος Η δράση της βιταμίνης Ε συντελεί στον περιορισμό της οξείδωσης της χοληστερόλης, μια διαδικασία που αυξάνει κανονικά τις πιθανότητες εναπόθεσης χοληστερόλης στα τοιχώματα των αγγείων. Βοηθάει επομένως στην ελεύθερη ροή του αίματος στον οργανισμό. 
 • • Υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα Η βιταμίνη Ε δε μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης, όμως μπορεί να προλάβει την οξείδωση της. Η χοληστερόλη γίνεται εξαιρετικά επικίνδυνη όταν μετατραπεί στην οξειδωμένη μορφή. 
 • • Εξασθένιση του ανοσοποιητικού Η βιταμίνη Ε βοηθάει στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα. Υπάρχουν πολλά στοιχεία που συσχετίζουν θετικά τη βιταμίνη Ε με την αντιμετώπιση της έκπτωσης της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος με την πάροδο των ετών, κάτι που αυξάνει την εμφάνιση λοιμώξεων στους ηλικιωμένους. 
 • • Δυσπλασία του τραχήλου της μήτρας Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι η βιταμίνη Ε προλαμβάνει την εξαλλαγή των κυττάρων του τραχήλου της μήτρας και τη μετατροπή τους σε προκαρκινωματώδη. Δρα ως μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία που προστατεύει τα προσβεβλημένα κύτταρα του τραχήλου από τη δράση οξειδωτικών ουσιών που προκαλούν καρκίνο.
 • • Ινοκυστική Νόσος Η καλοήθης νόσος του μαστού, η χρόνια κυστική μαστίτιδα, το οζώδες στήθος και η δυσπλασία του μαστικού αδένα, αφορούν στην ινοκυστική νόσο. Σε αντίθεση με τους κακοήθεις όγκους, οι καλοήθεις όγκοι είναι ουσιαστικά κύστες γεμάτες με υγρό, που έχουν την τάση να μεγαλώνουν προς το τέλος του εμμηνορροϊκού κύκλου, λόγω της κατακράτησης υγρών στο σώμα. Σειρά από μελέτες έχουν αποδείξει ότι η βιταμίνη Ε συμβάλλει στη μείωση του μεγέθους ή και την εξαφάνιση των κύστεων που σχετίζονται με την ινοκυστική νόσο. 
 • • Εμμηνόπαυση Στην εμμηνόπαυση κατά την ορμονική θεραπεία χρησιμοποιούνται συνθετικές ορμόνες προκειμένου ν' αυξήσουμε την προγεστερόνη και τα οιστρογόνα στα προεμμηνορροϊκά επίπεδα. Η βιταμίνη Ε βοηθάει ανεξάρτητα από το αν η γυναίκα υποβληθεί ή όχι σε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης. Αρκετοί ερευνητές πιστεύουν ότι η συγκεκριμένη βιταμίνη περιορίζει τις εξάψεις και την ξηρότητα του κόλπου, επιδρώντας έμμεσα ίσως στη ρύθμιση των ορμονών. 
 • • Προεμμηνορροϊκό Σύνδρομο Η βιταμίνη Ε θεωρείται ιδανική θρεπτική ουσία στην αντιμετώπιση του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου. Μία μελέτη έδειξε ότι η βιταμίνη περιορίζει αποτελεσματικά τους πόνους στο στήθος, την αδυναμία συγκέντρωσης, τους πονοκεφάλους και την ευερεθιστότητα. ?εν είναι γνωστό με ποιον ακριβώς τρόπο δρα η βιταμίνη προκαλώντας ύφεση των συμπτωμάτων του συνδρόμου. Σύμφωνα με μία θεωρία η βιταμίνη Ε συμβάλλει στην ορμονική ρύθμιση και με την έννοια αυτή ομαλοποιεί τα επίπεδα ορμονών στον οργανισμό. 
 • • Στειρότητα H βιταμίνη E προστατεύει τα κύτταρα του αίματος, ενώ έχει άμεση επίπτωση στη γονιμότητα και τη σεξουαλική λειτουργία. Γνωστή και ως "αναπαραγωγική βιταμίνη", συστήνεται για τη θεραπεία της ανδρικής ανικανότητας. Επίσης, βοηθά στην διατήρηση της ελαστικότητας των κυτταρικών τοιχωμάτων των σπερματοζωαρίων, πράγμα που βοηθά στην κινητικότητα τους και εμποδίζει την συγκόλληση τους. Πολλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι η βιταμίνη Ε έχει βοηθήσει άντρες και γυναίκες να γίνουν γόνιμοι σε περιπτώσεις ανεξήγητης στειρότητας. Ορισμένες ανεπίσημες μελέτες, συσχετίζουν τη βιταμίνη Ε με την υγιή αναπαραγωγική διαδικασία. Ωστόσο η ιατρική κοινότητα δεν υποστηρίζει αυτή την ικανότητα της βιταμίνης Ε, καθώς δεν έχουν προηγηθεί εκτεταμένες μελέτες.
 • • Ρευματοειδής Αρθρίτιδα Η χορήγηση βιταμίνης Ε αποτελεί συμπληρωματική αγωγή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλες βιταμίνες, βότανα και φάρμακα. Θεωρείται ότι προστατεύει τις αρθρώσεις από τις βλαπτικές συνέπειες της δράσης των ελευθέρων ριζών και κατ' επέκταση, αυξάνει την κινητικότητα τους. Επιπλέον, σε μικρότερης κλίμακας μελέτες έχει αποδειχθεί ότι η συστηματική λήψη βιταμίνης Ε μειώνει τον αρθριτικό πόνο. 
 • • Καρδιοαγγειακές παθήσεις Είναι ευρέως γνωστό ότι οι καρδιακές παθήσεις προκαλούνται κυρίως από φλεγμονή του καρδιακού μυ. Πολλοί άνθρωποι στη προσπάθεια τους να αποφύγουν καρδιολογικά προβλήματα, με τη συμβουλή του γιατρού τους, καταναλώνουν ποσότητες βιταμίνης Ε, η οποία ανήκει στην ομάδα των αντιοξειδωτικών βιταμινών, καθώς και ασπιρίνη η οποία θεωρείται αντιφλεγμονώδες φάρμακο. Όμως μια καινούργια 12χρονη έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης και στην οποία πήραν μέρος 40 χιλιάδες υγιείς γυναίκες από τη Βοστόνη αντικρούει αυτό το επιχείρημα. 
 • Επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι καθημερινές δόσεις βιταμίνης Ε και ασπιρίνης δεν προφυλάσσουν τις γυναίκες από καρδιοαγγειακές παθήσεις και καρκίνο, παρόλο που μια άλλη έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ασπιρίνη βοηθά στη πρόληψη του καρκίνου των πνευμόνων.

Η Βιταμίνη Ε και το Δέρμα

Ο όρος βιταμίνη E αναφέρεται σε μια οικογένεια οκτώ αντιοξειδωτικών ουσιών , 4 τοκοφερολών , άλφα, βήτα, γάμα, δέλτα και 4 τοκοτριενολών , επίσης άλφα, βήτα, γάμα και δέλτα. Η άλφα-τοκοφερόλη είναι η μόνη μορφή της βιταμίνης Ε που διατηρείται στον οργανισμό, δρώντας ως αντιοξειδωτικό, ενώ βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στους ιστούς και στο αίμα. Οι ελεύθερες ρίζες σχηματίζονται στον οργανισμό κατά την διάρκεια των φυσιολογικών μεταβολικών διεργασιών, καθώς και από την επίδραση του περιβάλλοντος όπως το κάπνισμα, η ηλιακή ακτινοβολία και η μόλυνση της ατμόσφαιρας. Τα λίπη τα οποία αποτελούν συστατικά των κυτταρικών μεμβρανών, καταστρέφονται εύκολα από τις ελεύθερες ρίζες. 

Η βιταμίνη Ε είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και μια υπέροχη μαλακτική ουσία που εμποδίζει την επιδερμική απώλεια νερού και έτσι συχνά περιλαμβάνεται σε ενυδατικά προϊόντα καταπολεμώντας την ξηρότητα. Είναι επίσης μια καταπραϋντική αντιφλεγμονώδης ουσία. Για το λόγο αυτό πολλά καλλυντικά περιέχουν βιταμίνη E σε συγκεντρώσεις 0,2-20 %, ενώ μπορεί να συνδυασθεί και με άλλα αντιοξειδωτικά μόρια όπως η γλουταθειόνη, η βιταμίνη C και το συνένζυμο Q . 

Οι δράσεις της Βιταμίνης Ε στο δέρμα είναι: 

 • • Έχει αντιφλεγμονώδη δράση
 • • Αναστέλλει την υπεροξείδωση των λιπιδίων 
 • • Έχει μαλακτική δράση στη φωτογηρασμένη επιδερμίδα 
 • • Δρα προληπτικά κατά του ηλιακού ερυθήματος και της φώτογήρανσης
Μελέτες δείχνουν ότι μόνο ένα δυνατό “χτύπημα” ηλιακού φωτός καταστρέφει αμέσως την μισή ποσότητα τοκοφερόλης που υπάρχει στα κατώτερα στρώματα της κεράτινης στιβάδας. Παρά το γεγονός ότι το σώμα μας προσπαθεί να διατηρήσει την κεράτινη στιβάδα καλά οχυρωμένη με βιταμίνη Ε, μεταφέροντας αδιάκοπα τοκοφερόλη στην επιφάνεια του δέρματος, λόγω του σμήγματος δεν είναι ποτέ αρκετή. 

Παράλληλα, αμέτρητες μελέτες έχουν δημοσιευτεί αναλύοντας το αποτέλεσμα της τοπικής εφαρμογής της βιταμίνης Ε στη μείωση της καταστροφής που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Σε μια από αυτές, η δημιουργία των ελεύθερων ριζών παρατηρήθηκε μετά από έκθεση σε καπνό τσιγάρου. Ο αριθμός των ελεύθερων ριζών αυξήθηκε βαθμιαία και κορυφώθηκε 24 ώρες μετά από την αρχική έκθεση του δέρματος στον καπνό . Όταν το τεστ επαναλήφθηκε μετά από εφαρμογή βιταμίνης Ε η ποσότητα των ελεύθερων ριζών είχε μειωθεί σχεδόν στο μισό. 

Τέλος, οι βιταμίνες Ε και C έχουν μια ασυνήθιστη σχέση. Η βιταμίνη Ε έχει την ικανότητα να ανακυκλώνεται, ενώ η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για αυτή την αναγέννηση. Για αυτό το λόγο είναι προτιμότερο να αναζητάτε και τα δύο αυτά αντιοξειδωτικά στα προϊόντα που χρησιμοποιείτε για την φροντίδα του δέρματος.


ΔΙΑΤΡΟΦΗ: Βιταμίνη E


ΠΗΓΗ: » www.alternativenaturally.com