ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ: Ανθόνερα

img

Τα Ανθόνερα (Hydrosols) είναι τα αρωματικά νερά που συλλέγονται μετά από την απόσταξη των φυτών με ατμό. Το ανθόνερο κρατάει ένα σημαντικό μέρος από τα αιθέρια έλαια (σε ποσοστό περίπου 0,2% - 0,5%), καθώς και τα φυτικά οξέα του φυτού από το οποίο προέρχεται, καθιστώντας το ιδιαίτερα ευεργετικό για το δέρμα και για το λόγο αυτό χρησιμοποιείται σε προϊόντα υγείας και ομορφιάς. Επιπλέον, θεωρείται ασφαλέστερο και ηπιότερο στη χρήση απ ότι τα αιθέρια έλαια, καθώς περιέχει όλες τις ουσίες του φυτού, αλλά σε ηπιότερη μορφή.
Τα Ανθόνερα είναι δανικά για τον καθαρισμό, την ενυδάτωση, την τόνωση και την καθημερινή φροντίδα της επιδερμίδας, ενώ οι αντιφλεγμονώδεις, μαλακτικές, στυπτικές και επουλωτικές τους ιδιότητες τα καθιστούν κατάλληλα για όλους τους τύπους δέρματος.

Τα πιο κοινά ανθόνερα και οι χρήσεις τους στο δέρμα
Ροδόνερο: ενυδατικό, μαλακτικό, καθαριστικό για θαμπά και άτονα δέρματα, βοηθά στη ρύθμιση του σμήγματος.
Χαμομήλι: αντιφλεγμονώδες, μαλακτικό, κατάλληλο για έκζεμα, ψωρίαση, εξανθήματα, ακμή και άλλες φλεγμονώδεις καταστάσεις.
Νερολί (άνθη πορτοκαλιού): κατάλληλο για ανοιχτούς πόρους, στυπτικό, κατά της λιπαρότητας. 
Αμαμελίδα: στυπτικό, καθαριστικό πληγών, κατάλληλο για τσιμπήματα εντόμων, ακμή και λιπαρό δέρμα.
Φασκόμηλο: στυπτικό, αντιφλεγμονώδες, κατάλληλο για το τριχωτό της κεφαλής.
Μέντα: τονωτικό, κατάλληλο για σύσφιξη, εξαιρετικά δροσιστικό τους καλοκαιρινούς μήνες.
Λεβάντα: αντιφλεγμονώδες, κατάλληλο για ηλιακά εγκαύματα και για παιδιά (μια κουταλιά της σούπας στο λουτρό).
Επίσης, χρειάζεται κάποια προσοχή η εποχή συλλογής των φυτών που θέλετε να αποστάξετε. Για παράδειγμα, για να φτιάξετε Ροδόνερο θα πρέπει να μαζέψετε τα τριαντάφυλλα κατά την έναρξη της ανθοφορίας τους. Για το ανθόνερο Λεβάντας, τα άνθη συλλέγονται προς το τέλος της ανθοφορίας τους, ενώ για να φτιάξετε ανθόνερο Χαμομηλιού, τα άνθη συλλέγονται όταν βρίσκονται σε πλήρη άνθηση και όσο πιο κοντά στο θερινό ηλιοστάσιο. Γενικότερα, η συγκομιδή των φυτών είναι καλό να γίνεται τις ηλιόλουστες ημέρες και κυρίως νωρίς το πρωί μετά τη πρωινή δροσιά, καθώς έχει αναφερθεί πως όταν η συγκομιδή γίνετε κατά τις υγρές και κρύες ημέρες μειώνεται η απόδοση τους.

Φτιάξτε τα δικά σας ανθόνερα
Με την παρακάτω μέθοδο μπορείτε εύκολα να φτιάξετε ανθόνερα από διάφορα φρέσκα βότανα και λουλούδια.
Θα χρειαστείτε:
• Μια μεγάλη κατσαρόλα με καπάκι
• Ένα μικρό και στενό κατσαρολάκι ή γυάλινο δοχείο  που να χωράει μέσα στη μεγάλη κατσαρόλα
• Ένα επίσης μικρό ταψάκι ή καπάκι από βάζο ή ακόμη καλύτερα ένα τούβλο για τον πυθμένα της μεγάλης κατσαρόλας, που θα χρησιμεύσει ως ράφι για να τοποθετήσετε επάνω του το μικρότερο δοχείο
• Νερό αποσταγμένο ή φιλτραρισμένο
• Παγάκια
• Φρέσκα μέρη ή άνθη φυτών της αρεσκείας σας, π.χ άνθη πορτοκαλιάς ή ροδοπέταλα ή φρέσκο χαμομήλι κ.α.
• Ένα γυάλινο μπουκάλι  για την αποθήκευση.
Εκτέλεση:
1. Τοποθετείτε το τούβλο στον πυθμένα της μεγάλης κατσαρόλας και βάζετε από πάνω του το μικρότερο δοχείο.
2. Στη συνέχεια γεμίζετε τον πυθμένα της μεγάλης κατσαρόλας με βότανα ή άνθη της επιλογής σας και προσθέτετε ελάχιστο νερό, έτσι ώστε να καλύπτει το τούβλο (ράφι) και τα φυτά, αλλά να μην ξεπερνά η στάθμη του το μικρότερο δοχείο. 
3. Τοποθετείτε το καπάκι ανάποδα πάνω από την κατσαρόλα, προσέχοντας να μην ακουμπάει στο μικρότερο δοχείο και βάζετε μέσα σε αυτό μια σακούλα με παγάκια.
4. Ανάβετε το μάτι σε χαμηλή θερμοκρασία ώστε να ζεσταθεί αργά το νερό χωρίς να βράσει απότομα. 
5. Όταν ο πάγος, που τοποθετήσατε στο καπάκι, λιώσει (περίπου μετά από 15 έως 20 λεπτά), σβήνετε το μάτι και αφαιρείτε προσεκτικά το καπάκι προσέχοντας να μην πέσει νερό από τα λιωμένα παγάκια στο μικρό δοχείο. 
6. Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι ο ατμός που θα μαζεύεται στο αναποδογυρισμένο καπάκι λόγω του πάγου να αποστάζεται στο κέντρο του μικρότερου δοχείου που βάλατε μέσα στη μεγάλη κατσαρόλα. 
Αυτό το συμπυκνωμένο υγρό, που θα μαζευτεί στο μικρότερο δοχείο, αποτελεί και το τελικό σας προϊόν, καθώς περιέχει όλα τα αρώματα και τα συστατικά του φυτού που χρησιμοποιήσατε.
7. Αποθηκεύετε το ανθόνερο σε γυάλινο μπουκάλι και αφού κρυώσει εντελώς το σκεπάζετε και το τοποθετείτε στο ψυγείο.
Επειδή τα ανθόνερα παράγονται σε υψηλές θερμοκρασίες και πρόκειται για όξινα και νωπά προϊόντα δεν αναπτύσσουν μύκητες, αλλά θα πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο (με μέση διάρκεια ζωής: 12-24 μήνες) για να αποφευχθεί η ανάπτυξη βακτηρίων.


ΠΗΓΗ: » www.alternativenaturally.com