ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ: Τρόποι Χρήσης των Αιθέριων Ελαίων

img

Υπάρχουν πολλοί και διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα αιθέρια έλαια. Το αιθέριο έλαιο που θα επιλέξετε θα εξαρτηθεί από το σκοπό για τον οποίο το χρειάζεστε. Όταν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε τα αιθέρια έλαια για θεραπευτικούς σκοπούς, πριν από τη χρήση θα πρέπει να έχετε προβεί σε έρευνα αγοράς και να έχετε συμβουλευτεί κάποιον ειδικό. Να θυμάστε πως τα αυθεντικά αιθέρια έλαια αναγράφουν πάντα στην ετικέτα την επιστημονική ονομασία του φυτού από το οποίο προήλθαν, καθώς επίσης πως η ποιότητα εξαρτάται και από την τιμή.Τα αιθέρια έλαια εισέρχονται στο σώμα κυρίως με τρεις τρόπους, με εφαρμογή στο δέρμα, με εισπνοή, ή κατάποση. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη των μεθόδων εφαρμογής. Για παράδειγμα, μπορείτε να εφαρμόσετε τα αιθέρια έλαια τοπικά, χρησιμοποιώντας κομπρέσες, σε σπρέι, στα λουτρά, ή στο μασάζ.Θα πρέπει να σημειωθεί πως υπάρχει μια κατηγορία αιθέριων ελαίων κατάλληλων για κατάποση σε πολύ μικρές δόσεις, τα οποία ενδείκνυνται από τους ειδικούς για θεραπευτικούς σκοπούς. Για κάθε τέτοια περίπτωση η συμβουλή εξειδικευμένου ατόμου κρίνεται απαραίτητη.Παρακάτω σας παραθέτονται τρόποι με τους οποίους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα αιθέρια έλαια στην καθημερινότητα σας ανά περίπτωση.

 • Με μασάζ:

  Αναμίξτε τα αιθέρια έλαια που θα επιλέξετε με λάδι βάσης. Ανακινείστε καλά τρίβοντας το μπουκάλι ανάμεσα στα χέρια σας ώστε να ζεσταθεί το μίγμα. 
 • Στο ντους:

  Προσθέστε σταγόνες αιθέριου ελαίου σε ένα σφουγγάρι και τρίψτε το σώμα σας όσο στέκεστε κάτω από το τρεχούμενο ζεστό νερό.
 • Στη σάουνα:

  Αναμίξτε τα αιθέρια έλαια με το νερό και τοποθετήστε τα πάνω στην πηγή θερμότητας. Προτεινόμενα αιθέρια έλαια: Ευκάλυπτος, Πεύκο, Φραγκονία κ.α.
 • Σε κομπρέσα:

  Αραιώστε σε μια λεκάνη με νερό (ζεστό ή κρύο) το αιθέριο έλαιο της επιλογής σας.  Βυθίστε μια πετσέτα ή έναν επίδεσμο, στύψτε καλά και εφαρμόστε στην περιοχή που θέλετε. 
 • Σε μαντήλι:

  Ρίξτε μερικές σταγόνες από ένα αιθέριο έλαιο σε ένα μαντήλι ή χαρτομάντιλο και εισπνεύστε όποτε αισθάνεστε την ανάγκη.
 • Στοματικές πλύσεις:

  Προσθέστε λίγες σταγόνες αιθέριο έλαιο σε ένα ποτήρι νερό και ανακατέψτε καλά. Ξεπλένετε καλά το στόμα και αποβάλλεται φτύνοντας. Προσοχή να μην το καταπιείτε.
 • Με εισπνοές:

  Ρίξτε βραστό νερό σε ένα μπολ και προσθέστε αιθέρια έλαια. Τοποθετήστε το κεφάλι σας πάνω από αυτό, σε απόσταση περίπου 30 εκατοστών και καλύψτε το με μια πετσέτα ώστε να μην διαφεύγουν οι ατμοί. Κρατήστε κλειστά τα μάτια σας και κάντε εισπνοές από την μύτη για περίπου 1 λεπτό. 
 • Σε συσκευές καύσης:

  Υπάρχουν συσκευές που λειτουργούν με κερί, ηλεκτρικές, ακόμη και για το αυτοκίνητο. Γεμίστε με νερό το μπολ της συσκευής και προσθέστε αιθέρια έλαια. Συνιστάται να ελέγχετε συχνά την επάρκεια νερού όσο λειτουργεί η συσκευή.
 • Σε αρώματα:

  Μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας ξεχωριστό άρωμα αναμειγνύοντας αιθέρια έλαια με κάποιο έλαιο βάσης, με ροδόνερο, οινόπνευμα ή απιονισμένο νερό. 
 • Σε κρέμες:

  Προσθέστε αιθέρια έλαια σε έτοιμες κρέμες βάση χωρίς άρωμα ή κρέμες που θα φτιάξετε μόνοι σας.
 • Σε κοσμήματα:

  Λόγω του αυξανόμενου ενδιαφέροντος για την αρωματοθεραπεία έχουν ξεκινήσει και κυκλοφορούν στο εμπόριο διάφορα κοσμήματα με ειδικές σχεδιασμένες θήκες, όπου μπορείτε να βάλετε αιθέρια έλαια και να απολαμβάνετε διαρκώς τις ευεργετικές τους ιδιότητες. 
 • Σε άοσμα προϊόντα: 

  Προσθέστε μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο σε μια άοσμη λοσιόν, σε σαπούνια και αφρόλουτρα για να απολαμβάνετε το αγαπημένο σας άρωμα καθημερινά.
 • Στην καθαριότητα:

   Καθαρίστε τη κουζίνα και το μπάνιο σας με αιθέρια έλαια που σκοτώνουν τα μικρόβια και εξουδετερώνουν τις δυσάρεστες οσμές, όπως με Λεμόνι, Tea Tree, Γκρέιπφρουτ, Πορτοκάλι κ.α. Χρησιμοποιήστε μια λεκάνη με ζεστό νερό προσθέτοντας μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο ή ρίξτε το απευθείας σε σφουγγάρι ή βρεγμένο πανί και περάστε όλες τις επιφάνειες που θέλετε να απολυμάνετε. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα αιθέρια έλαια στο νερό που σφουγγαρίζετε ή να τα προσθέσετε στα απορρυπαντικά σας (πιάτα, ρούχα κτλ) για έξτρα φρεσκάδα. Σε σημεία που εμφανίζονται μυρμήγκια ή άλλα έντομα, πολύ αποτελεσματικό είναι το αιθέριο έλαιο Σιτρονέλα. 
 • Στα ρούχα:

  Ρίξτε αιθέρια έλαια στα μανίκια και στα κολάρα των ρούχων σας. Τα καλής ποιότητας αιθέρια έλαια εξατμίζονται και δεν αφήνουν λεκέ. Ορισμένα όμως έχουν ελαφρύ χρωματισμό, γιΆ αυτό θα πρέπει να είστε προσεκτικοί. Επίσης, μπορείτε να αρωματίσετε πουγκιά με αποξηραμένα βότανα, όπως με Λεβάντα και να τα τοποθετήσετε στις ντουλάπες σας για μεγαλύτερη φρεσκάδα.
 • Σε κεριά:

   Ανάψτε ένα κερί και περιμένετε ένα λεπτό μέχρι να λιώσει μια μικρή ποσότητα. Σβήστε το και προσθέστε μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο στο λιωμένο κερί, πριν το ανάψετε ξανά. Προσέξτε να μην πέσει λάδι στο φυτίλι γιατί τα αιθέρια έλαια είναι πολύ εύφλεκτα. Πολύ ευχάριστο είναι το αιθέριο έλαιο Βανίλιας για αυτή την περίπτωση.
 • Ως αποσμητικό χώρου:

  Σε έναν ψεκαστήρα ρίξτε απιονισμένο νερό και προσθέστε αιθέρια έλαια. Ανακινείστε καλά και ψεκάστε στον αέρα ή τις κουρτίνες σας. Προσέχετε όταν ψεκάζετε να μην βρέχετε ξύλινες ή άλλες ευπαθείς επιφάνειες.
 • Στα καλοριφέρ:

  Ρίξτε σε ένα βαμβακερό ύφασμα αιθέρια έλαια και τοποθετήστε το πάνω στο καλοριφέρ όσο εκπέμπει θερμότητα. Ένας ευχάριστος και αρκετά αναζωογονητικός συνδυασμός, που καλύπτει τις δυσάρεστες μυρωδιές, είναι το Πορτοκάλι με την Κανέλα.
 • Στο τζάκι:

  Ρίξτε τα αιθέρια έλαια πάνω στα κούτσουρα περίπου μισή ώρα πριν ανάψετε το τζάκι. Προτεινόμενα αιθέρια έλαια: Κυπαρίσσι, Σανταλόξυλο, Κέδρος κ.α.
 • Στα μαξιλάρια:

  Ρίξτε λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου σε μία γωνία του μαξιλαριού ή σε ένα βαμβακερό πανί το οποίο θα τοποθετήσετε εσωτερικά στην μαξιλαροθήκη. Προτείνονται η Λεβάντα και το Μανταρίνι ως ιδιαίτερα χαλαρωτικά που βοηθούν πολύ στις αϋπνίες.


ΠΗΓΗ: » www.alternativenaturally.com