ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ: Αιθέριο Έλαιο Λάβδανου (Cistus Creticus)

img

Το αιθέριο έλαιο του Λάβδανου ή Κίστου εξάγεται με απόσταξη ατμού των φύλλων και των κλαδιών του φυτού με την κοινή ονομασία Cistus Creticus. Πρόκειται για μια πλούσια ρητίνη καφετί χρώματος με πλούσιο, γλυκό, βαλσαμικό άρωμα με τόνους μελιού, που συνδυάζεται πολύ καλά με Περγαμόντο, Χαμομήλι, Ιεροβότανο, Ελίχρυσο, Aρκευθο, Λεβάντα, Πορτοκάλι, Πατσουλί, Πεύκο, Σανταλόξυλο, Βετιβέρια κ.α. Το αιθέριο έλαιο του Λάβδανου χρησιμοποιείται από τους αρχαίους χρόνους ως θυμίαμα για την απολύμανση εσωτερικών χώρων. 

  • στυπτικό
  • επουλωτικό
  • αναλγητικό
  • αντισπασμωδικό
  • αντιγηραντικό
  • ηρεμιστικό
Χρησιμοποιείται ως αναλγητικό σε νευραλγίες, ρευματισμούς και κρυολογήματα, για την τόνωση του ανοσοποιητικού και ως ένα πολύ καλό επουλωτικό σε τραύματα και πληγές. Έχει εξαιρετική στυπτική και επουλωτική δράση και είναι πολύ αποτελεσματικό για έλκη, πληγές και εκδορές, ενώ αντιμετωπίζει δραστικά δερματίτιδες, φαγούρα, ακμή και άλλους ερεθισμούς του δέρματος. Επιπλέον ενδείκνυται για την αντιμετώπιση του πονόδοντου, ενώ αποτρέπει την έντονη τριχόπτωση.Θεωρείται ισχυρό αναπλαστικό αιθέριο έλαιο με δράση κατά των ελεύθερων ριζών, ιδανικό συστατικό για προσθήκη σε αντιγηραντικά προϊόντα ανανέωσης και σύσφιξης της επιδερμίδας και είναι επίσης ένα πολύ καλό σταθεροποιητικό αρωμάτων. Ακόμη, το αιθέριο έλαιο του Κίστου χρησιμοποιείται σε σαπούνια, αρώματα και καλλυντικά, ενώ αποτελεί και ένα από τα 40 συστατικά στην παρασκευή του Αγίου Μύρου.Σε ψυχολογικό επίπεδο χαρίζει σωματική και ψυχική ευεξία ενισχύοντας τις πέντε αισθήσεις, έχει ηρεμιστική δράση στα νεύρα αντιμετωπίζοντας τις αϋπνίες, απελευθερώνει το νου, οξυγονώνει τον εγκέφαλο και βοηθά στο διαλογισμό.
Προσοχή! Τα αιθέρια έλαια δεν χρησιμοποιούνται ποτέ αδιάλυτα απευθείας στο δέρμα, αλλά προστίθενται σε έλαια βάσης. Μια ασφαλής δοσολογία που προτείνεται, είναι μέχρι 5 σταγόνες αιθέριου ελαίου ανά 10 ml ελαίου βάσης. Για κάθε άλλου είδους χρήση, συμβουλευτείτε έναν ειδικό.