ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ: Αιθέριο Έλαιο Βελανιδιάς (Evernia Prunastri)

img

Το αιθέριο έλαιο της Βελανιδιάς (Oakmoss) προέρχεται από ένα είδος βρύων ή λειχήνων, που αναπτύσσεται στα κλαδιά του δέντρου και έχει την επιστημονική ονομασία Evernia Prunastri. Η παραγωγή του γίνεται αρχικά με τη μέθοδο της εκχύλισης και στη συνέχεια με τη μέθοδο της απόσταξης. Το αιθέριο έλαιο της Βελανιδιάς έχει ένα ξυλώδες, γλυκό άρωμα και συνδυάζεται καλά με Κυπαρίσσι, Γεράνι, Λεβάντα, Νερολί, Πατσουλί κ.α.  Ενώ η Βελανιδιά φύεται σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, κύρια χώρα παραγωγής του αιθέριου ελαίου της είναι μόνο η Γαλλία και σε μικρότερη κλίμακα η Βουλγαρία και οι ΗΠΑ. 

  • αντισηπτικό
  • αντιφλεγμονώδες
  • καταπραϋντικό
  • αποχρεμπτικό
  • αντιγηραντικό
Καταπολεμά μολύνσεις από μικρόβια και βακτήρια, ενώ αποδυναμώνει τους μύκητες και προσφέρει ισχυρή αντισηψία σε πληγές και έλκη ισοδύναμη με αυτή του βάμματος ιωδίου, χωρίς όμως να δίνει την ίδια αίσθηση καψίματος. Αντιμετωπίζει επίσης, αναπνευστικά προβλήματα όπως βρογχίτιδα, βήχα κ.α. λειτουργώντας αποτελεσματικά ως αποχρεμπτικό. Επίσης, συστήνεται σε περιπτώσεις δυσπεψίας, δυσκοιλιότητας και φλεγμονών του στομάχου.Επιπλέον, δρα στους βασικούς βιολογικούς δείκτες γήρανσης, καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες, ενώ επανορθώνει τα γερασμένα κύτταρα επανακτώντας νεανικότερη εμφάνιση. Χρησιμοποιείται ευρέως ως συστατικό σε αρώματα, καθώς και σε καλλυντικά προϊόντα για το δέρμα και τα μαλλιά.
Προσοχή! Τα αιθέρια έλαια δεν χρησιμοποιούνται ποτέ αδιάλυτα απευθείας στο δέρμα, αλλά προστίθενται σε έλαια βάσης. Μια ασφαλής δοσολογία που προτείνεται, είναι μέχρι 5 σταγόνες αιθέριου ελαίου ανά 10 ml ελαίου βάσης. Για κάθε άλλου είδους χρήση, συμβουλευτείτε έναν ειδικό.


ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ: Αιθέριο Έλαιο Βελανιδιάς (Evernia Prunastri)