ΒΟΤΑΝΑ: Κρεμμύδι (Allium Cepa)

img

Οικογένεια: Liliaceae, Γένος: Allium

Το κρεμμύδι είναι ένα από τα πρώτα φυτά που καλλιέργησε ο άνθρωπος. Πρόκειται για διετές φυτό που ανήκει στην οικογένεια των Λειριοειδών (Liliaceae), με πολλές ποικιλίες με λευκή, κίτρινη, καφέ και κόκκινη φλούδα σε διαφορετικά μεγέθη, ενώ οι μικρότερες από αυτές είναι και οι πιο καυτερές. Ως αρχικός τόπος προέλευσης του φυτού πιθανολογείται η κεντρική Ασία. 

Το «Αλλιο το Κρόμμυο» ήταν πασίγνωστο ως άρτυμα στην αρχαία Ελλάδα, την αρχαία Αίγυπτο  και στην αρχαία Κίνα, ενώ από τις αμέτρητες αναφορές που σώζονται εδώ και αιώνες, φαίνεται πως το κρεμμύδι ήταν το πιο δημοφιλές λαχανικό στους περισσότερους λαούς. 

Περιέχει αιθέριο έλαιο, θειούχες ενώσεις, φυτικές κόλλες, ινουλίνη, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, βιταμίνες Α,Β1, Β2, C και πολλά μεταλλικά στοιχεία, όπως νάτριο, κάλιο, φωσφόρο, σίδηρο, θείο, ιώδιο και πυρίτιο. Η ουσία που δίνει το χαρακτηριστικό άρωμα και προκαλεί δάκρυα, είναι ένα πτητικό θειώδες έλαιο το οποίο με το βράσιμο σχεδόν χάνεται.

Έχει αποδειχθεί πως βοηθά στην καλή κυκλοφορία του αίματος, μειώνει την χοληστερόλη, αποτρέπει την εμφάνιση θρόμβων, καταπολεμά το άσθμα, τη χρόνια βρογχίτιδα, την αλλεργική ρινίτιδα, την αρτηριοσκλήρυνση και τις μολύνσεις. Παράλληλα δρα ως βακτηριοκτόνο, αντιφλεγμονώδες, χωνευτικό, διουρητικό, καθαρτικό, και επουλωτικό. Επίσης, τα κρεμμύδια βοηθούν σε περιπτώσεις υψηλής αρτηριακής πίεσης, τονώνουν την καρδιά και καταπραΰνουν τον βήχα.

Τα θειούχα συστατικά του κρεμμυδιού, στα οποία οφείλεται και η έντονη μυρωδιά του, υποστηρίζεται πως μειώνουν τα συμπτώματα του διαβήτη και προστατεύουν από καρδιοαγγειακές νόσους.Επιπλέον, το κρεμμύδι αποτελεί την πλουσιότερη πηγή κερκετίνης, μιας αντιοξειδωτικής ουσίας, της οποίας η δράση συνδέεται με την καταπολέμηση του καρκίνου του στομάχου. Ενώ πρόσφατη έρευνα του «International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism», αποκάλυψε ότι η κερκετίνη αυξάνει την αντοχή μετατρέποντας έτσι το κρεμμύδι σε ένα φυσικό αναβολικό.

Εξωτερικά το κρεμμύδι έχει χρησιμοποιηθεί σε αποστήματα, παρανυχίδες, δοθιήνες, τσιμπήματα σφήκας, χιονίστρες, ραγάδες, φακίδες κ.α., αλλά χρειάζεται προσοχή, καθώς προκαλεί υπεραιμία.Τέλος, από τους ειδικούς υποστηρίζεται, πως το ωμό κρεμμύδι έχει επιλεκτική δράση στο ουροποιητικό σύστημα ενώ το μαγειρεμένο, στο πεπτικό.


ΠΗΓΗ: » www.alternativenaturally.com