ΒΟΤΑΝΑ: Βίνκα (Vinca Major)

img

Οικογένεια: Apocynaceae Γένος: Vinca

Φυτό ποώδες, αειθαλές, με μακρύ έρποντα βλαστό, της οικογένειας των Αποκυνίδων (Apocynaceae), που φυτρώνει κυρίως στο Βέρμιο, αλλά συναντάται και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Σε πολλά μέρη την συναντάμε επίσης και με την ονομασία Μυρτιά.

Η Βίνκα είναι φαρμακευτικό βότανο, γνωστό από την αρχαιότητα. Ο Διοσκουρίδης, ο οποίος την αναφέρει ως Κληματίδα, Φιλαιτέριον και Δαφνοειδές, (καθώς έχει μεγάλες ομοιότητες με την πικροδάφνη) χρησιμοποιούσε το φυτό για τη θεραπεία της δυσεντερίας και της διάρροιας. Στην παραδοσιακή ιατρική χρησιμοποιούσαν το βότανο για την αντιμετώπιση της πολύ έντονης αιμορραγίας, είτε κατά τη διάρκεια της εμμηνόρροιας είτε όταν υπήρχε απώλεια αίματος ανάμεσα στις περιόδους (μητρορραγία).

Περιέχει τανίνες, βιταμίνη C, δεψίνη, γαλλικό οξύ και πολλά αλκαλοειδή, ανάμεσα σε αυτά και την βινκαμίνη, ουσία η οποία λειτουργεί κυρίως ως αγγειοδιασταλτικό. Χρήσιμα μέρη του φυτού είναι τα φύλλα του και οι βλαστοί του.

Έχει ηρεμιστικές ιδιότητες και δρα αποτελεσματικά σε συμπτώματα που σχετίζονται με εμβοές, πονοκεφάλους, κόπωση, κατάθλιψη, άγχος και απώλεια μνήμης, καθώς έχει την ιδιότητα να αυξάνει τη ροή του αίματος και του οξυγόνου σε όλο το σώμα και κυρίως στις εγκεφαλικές φλέβες. Κατά κύριο λόγο, επηρεάζει άμεσα το κεντρικό νευρικό σύστημα και λειτουργεί ως αγγειοδιασταλτικό αραιώνοντας το αίμα.

Διαθέτει επίσης, ισχυρές αιμοστατικές και αντισηπτικές ιδιότητες και συνίσταται για πλύσεις πληγών και σε επιθέματα. Παράλληλα ενδείκνυται κατά των αιμοπτύσεων που συνοδεύονται από πυρετό, κατά της λευκόρροιας, των φλεγμονών των αδένων και των παθήσεων του λαιμού.

Εξωτερικά, το βότανο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μετριασθούν προβλήματα που σχετίζονται με ακμή, έκζεμα, ψωρίαση και άλλες δερματικές παθήσεις . Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πλύσεις σε φλεγμονές και στοματικά έλκη.

Στην ομοιοπαθητική η Βίνκα χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της αιμάτωσης του εγκεφάλου, για την αντιμετώπιση των πονοκεφάλων, της ζαλάδας και της αμνησίας. 

Η Βίνκα καλλιεργείται και σαν διακοσμητικό φυτό για να στολίζει τους κήπους, καθώς είναι ανθεκτική και αντέχει στην ξηρασία. Παλαιότερα χρησιμοποιούνταν επίσης στην οινοποιία και στη βυρσοδεψία.
Οι πληροφορίες που δίνονται είναι καθαρά ενδεικτικές και δεν συνίσταται να λαμβάνετε βότανα αλόγιστα χωρίς τη συμβουλή ειδικού.


ΠΗΓΗ: » www.alternativenaturally.com