ΒΟΤΑΝΑ: Κολχικό (Colchicum Autumnale)

img

Οικογένεια: Colchicaceae, Γένος: Colchicum 

Είναι φυτό ποώδες, πολυετές ενδημικό της Ευρώπης και ανήκει στην οικογένεια των Colchicaceae. Είναι γνωστό και σαν φθινοπωρινός κρόκος, αλλά δεν πρέπει να συγχέεται  ούτε με το κρόκο ούτε με τη ζαφορά και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιείται στη θέση της ζαφοράς στη μαγειρική γιατί αν φαγωθεί οποιοδήποτε μέρος αυτού του φυτού μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο. Ο μύθος αναφέρει πως με το δηλητήριο αυτό η Μήδεια σκότωσε τα παιδιά της στην Κολχίδα και γι' αυτό το λόγο το φυτό ονομάσθηκε κολχικό.

Το λουλούδι του κολχικού είναι σχεδόν όμοιο μ' αυτό του κρόκου εκτός από τους στήμονες που στο κολχικό είναι έξη ενώ στον κρόκο μόνο τρεις, αντίθεση χαρακτηριστική που βοηθά στην αναγνώρισή του. Το συναντούμε επίσης με τις ονομασίες Αγριόκρινος, Χιονίστρα, Σπασόχορτο και Κρόκος του Φθινοπώρου.

Η υπερβολική τοξικότητα του κολχικού ήταν γνωστή από την αρχαία Ελλάδα, αλλά κατά τον 5ο αιώνα μ.Χ. βοτανολόγοι της Βυζαντινής αυτοκρατορίας ανακάλυψαν ότι το φυτό είχε και θεραπευτικές ιδιότητες. Το χρησιμοποίησαν για να θεραπεύσουν ρευματισμούς και αρθρίτιδα, ενώ οι Αραβες άρχισαν να το χρησιμοποιούν για την ποδάγρα. Το χρήσιμο δραστικό συστατικό του φυτού είναι ένα αλκαλοειδές που λέγεται κολχικίνη, και το οποίο χρησιμεύει μέχρι σήμερα στην θεραπεία της ποδάγρας και θεωρείται πως έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.

Το φυτό περιέχει ένα αλκαλοειδές την Κολχικίνη, η οποία έχει χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς σκοπούς. Θεωρείται αντιαρθριτικό, αντιφλεγμονώδες, ενώ συνίσταται από τους αρχαίους χρόνους για τη θεραπεία του καρκίνου και της λευχαιμίας. Θεωρείται κλασσικό φάρμακο κατά της οξείας ουρικής αρθρίτιδας, αποτελεσματικό αναλγητικό  και σε μικρές δόσεις δρα αποτελεσματικά στον πονόδοντο.Προσοχή: Η δηλητηρίαση από αυτό το φυτό μοιάζει με την δηλητηρίαση από αρσενικό και απομακρύνεται από τον οργανισμό μόνο με πλύση στομάχου.
Οι πληροφορίες που δίνονται είναι καθαρά ενδεικτικές και δεν συνίσταται να λαμβάνετε βότανα αλόγιστα χωρίς τη συμβουλή ειδικού.


ΠΗΓΗ: » www.alternativenaturally.com