ΒΟΤΑΝΑ: Πράσο (Allium Porrum)

img

Οικογένεια: Amaryllidaceae, Γένος: Allium 

Πρόκειται για διετή καλλιεργήσιμη πόα, που ανήκει στην οικογένεια των Λιλιϊδών (Liliaxeae) και φέρει στέλεχος όμοιο με του κρεμμυδιού. Λαχανικό γνωστό σε όλους με διαδεδομένη χρήση παγκοσμίως.Γνωστό από την αρχαιότητα, όπου αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι το τιμούσαν καθημερινά στα πιάτα τους. Ο Αριστοτέλης το επαινούσε για τις μαλακτικές του ιδιότητες και ο Νέρων το χρησιμοποιούσε με λάδι για να καλυτερεύσει τη φωνή του. Στη λαϊκή ιατρική το έβραζαν και έπιναν το ζουμί του σαν διουρητικό και μαλακτικό φάρμακο, ενώ το χρησιμοποιούσαν τραγουδοποιοί, ψάλτες και ρήτορες γιατί πίστευαν πως έκανε καλό στη φωνή τους. Λέγεται μάλιστα πως τους βολβούς τους έτρωγαν κυρίως οι πλούσιοι και τα φύλλα οι φτωχότερες τάξεις. 

Στην κινέζικη λαϊκή ιατρική χρησιμοποιείται εσωτερικά υπό μορφή εγχύματος, για τα πρώτα στάδια του κρυολογήματος και στην καταρροή.

Το φυτό περιέχει νερό 88%, πρωτεΐνες, αζωτούχες και λιπαρές ουσίες, υδατάνθρακες, ανόργανα άλατα ασβεστίου, φωσφόρου και καλίου, βιταμίνες Α,Β και C, κυτταρίνη, θειο-αζωτούχο αιθέριο έλαιο κ.α.Θεωρείται άριστο διουρητικό φυτό και ελαφρύ καθαρτικό, ενώ συνίσταται σε περιπτώσεις αρθριτικών, αρτηριοσκλήρυνσης, καρδιοπαθειών και νεφρικών προβλημάτων. Λόγω των μαλακτικών και αποχρεμπτικών του ιδιοτήτων, δρα θεραπευτικά σε περιπτώσεις φαρυγγίτιδας, λαρυγγίτιδας, χρόνιας και οξείας βρογχίτιδας, σε έντονο βήχα και πονόλαιμο.

Αποτελεί ένα δροσιστικό και χωνευτικό ορεκτικό, που καθαρίζει το αίμα, καταπολεμά τα παράσιτα του εντέρου και βοηθά αποτελεσματικά σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας. Για τις καούρες και τις ξινίλες του στομάχου, το έλκος στομάχου ή δωδεκαδακτύλου και τις φλεγμονές του πεπτικού συστήματος, συνίσταται να τρώμε τρυφερά φύλλα πράσου κάθε πρωί. Επίσης, ο χυμός του πράσου το πρωί αποτοξινώνει τον οργανισμό, ωφελεί το κυκλοφοριακό σύστημα και βοηθά στην αποτοξίνωση των καπνιστών. 

Το πράσο χρησιμοποιείται κυρίως στο μαγείρεμα αλλά και σαν πρόσθετο αρωματικό σε διάφορες σαλάτες και τόσο ωμό, όσο και μαγειρεμένο έχει εξαιρετική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό.


ΠΗΓΗ: » www.alternativenaturally.com