ΒΟΤΑΝΑ: Κομβαλλάρια (Comvallaria Mazalis)

img

Οικογένεια: Asparagaceae, Γένος: Convallaria

Η Κομβαλλάρια (Lily of the Valley) είναι ποώδες, πολυετές φυτό, που φτάνει σε ύψος περίπου τα 30 εκατοστά και ανήκει στην οικογένεια των Asparagaceae. Πρόκειται για φυτό δηλητηριώδες που καλλιεργείται και ως ανθοκομικό χάρη στα πολύ όμορφα μικρά μωβ άνθη του. Στη χώρα μας είναι πολύ σπάνιο και βρίσκεται κυρίως στις περιοχές του Ολύμπου και του Ταΰγετου, ενώ το συναντούμε και με τις ονομασίες Κρινάκι ή Μυγκέ.

Το φυτό περιέχει σαπωνίνες, κομβαλλαρίνη, καρδιακά γλυκοσίδια, ασπαραγίνη, φλαβονοειδή, αιθέριο έλαιο κ.α. Τα θεραπευτικά μέρη του φυτού είναι τα φύλλα του αφού αποξηραθούν.

Η Κομβαλλάρια αναφέρεται ως φαρμακευτικό φυτό από τον 2ο αιώνα μ.Χ. και υπήρξε για μεγάλο διάστημα σήμα κατατεθέν της φαρμακοβιομηχανίας. Στην λαϊκή ιατρική χρησιμοποιήθηκε κατά τον 16ο αιώνα αλλά η χρήση της δεν διαδόθηκε γιατί ως δηλητηριώδες φυτό απαιτούσε μεγάλη προσοχή.Η Κομβαλλάρια είναι ίσως το πολυτιμότερο καρδιακό ίαμα που χρησιμοποιούν οι βοτανοθεραπευτές σήμερα. Τα καρδιακά γλυκοσίδια που περιέχει το βότανο είναι μία ομάδα χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται ως ιάματα για τη θεραπεία της καρδιάς. Έχουν την ικανότητα να διεγείρουν τον καρδιακό μυ, με τρόπο που να ενισχύεται η συστολή του και να εξασφαλίζεται η άντληση περισσότερου αίματος σε όλο το σώμα. Έτσι αυξάνεται η απόδοση της καρδιάς, ενώ χάρη στη λειτουργία αυτών των γλυκοσιδίων, δεν αυξάνεται αντίστοιχα και το οξυγόνο που χρειάζεται ο καρδιακός μυς για να λειτουργήσει και έτσι δεν δημιουργείται πρόβλημα ανεπάρκειας οξυγόνου.

Το βότανο βοηθά επίσης, τον οργανισμό όταν υπάρχει δύσπνοια λόγω συμφορητικών καταστάσεων της καρδιάς, καθώς και στην κατακράτηση υγρών που προκαλείται από τα  καρδιακά νοσήματα. Η Κομβαλλάρια συνδυάζεται πολύ καλά με τον Κράταιγο, το Ταραξάκο και το Γκίγκο Μπιλόμπα, αλλά είναι ένα βότανο που σε συγκεκριμένες δόσεις γίνεται ιδιαίτερα τοξικό και γιΆ αυτό πρέπει να το παίρνουμε με προσοχή και μόνο κάτω από την επίβλεψη ειδικού. 

Οι πληροφορίες που δίνονται είναι καθαρά ενδεικτικές και δεν συνίσταται να λαμβάνετε βότανα αλόγιστα χωρίς τη συμβουλή ειδικού.


ΠΗΓΗ: » www.alternativenaturally.com