ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ: Ρέικι (Reiki)

img

Το Αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Εναλλακτικής Ιατρικής (NCCAM) έχει κατατάξει τα διαφορετικά είδη των εναλλακτικών θεραπειών σε πέντε διαφορετικές κατηγορίες. Περιλαμβάνουν: εναλλακτικά ιατρικά συστήματα, ψυχοσωματικές επεμβάσεις, θεραπείες σε βιολογική βάση, μεθόδους που βασίζονται στο χειρισμό του σώματος και ενεργειακές θεραπείες. Οι ενεργειακές θεραπείες χρησιμοποιούν ενεργειακά πεδία και σύμφωνα με το NCCAM μπορούν να διαχωριστούν σε δύο τύπους, θεραπείες βιοπεδίων και θεραπείες που βασίζονται σε βιο-ηλεκτρομαγνητική βάση. Τα παραπάνω επιδρούν στα ενεργειακά πεδία που διαπερνούν και περιβάλλουν το ανθρώπινο σώμα, όπως το Ρέικι, το Κι Γκογκ και το θεραπευτικό άγγιγμα.


Η ιστορία του Ρέικι

Το Ρέικι, όπως αποκωδικοποιήθηκε και μεταφράστηκε από τα ιαπωνικά είναι το ρει - συμπαντικό και το κι- ζωτική ενεργειακή δύναμη. Η ιστορία του συζητείται ευρέως. Οι ρίζες του Ρέικι μπορούν να εντοπιστούν στους θιβετιανούς sutras και ήρθαν στο σύγχρονο κόσμο στα 1800 μέσω μίας πλούσιας προφορικής παράδοσης, που ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει σε γραπτή μορφή. Το Ρέικι ξαναανακαλύφθηκε το 1922, όταν ένας βουδιστής μοναχός, ο Mikao Usui, αποσύρθηκε για 21 ημέρες στο βουνό Kurama, όπου συγχρονίστηκε με την ενέργεια Ρέικι. 

Λέγεται ότι από μία μυστικιστική αποκάλυψη ο Usui κέρδισε τη γνώση και την πνευματική δύναμη, για να εφαρμόσει και να μεταδώσει στους άλλους αυτό που ονόμασε Ρέικι και εισέβαλε στο σώμα του από το κορυφαίο του Chakra. Σύμφωνα με την επιγραφή πάνω στο μνήμα του, ο Usui δίδαξε το σύστημά του σε πάνω από 2000 ανθρώπους στη διάρκεια της ζωής του και δεκαέξι από αυτούς τους μαθητές συνέχισαν την εκπαίδευσή τους.

Ένας από τους μαθητές του εισήγαγε και εκπαίδευσε τη Madame Hawayo Takata, μία Γιαπωνέζα-Αμερικανίδα από τη Χαβάη που ήταν στην Ιαπωνία, αναζητώντας βοήθεια για την αρρώστια της. Το δυτικό Ρέικι, ως θεραπεία από την Takata, έγινε κάπως διαφορετικό από την αρχική ιαπωνική εκδοχή του. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι οι διδασκαλίες της Takata στη Χαβάη έγιναν στη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, όταν ο ιαπωνικός πολιτισμός δεν ήταν προσφιλής στο δυτικό κόσμο. Το Ρέικι δεν ήταν ακόμα γνωστό και πολλές από τις πρακτικές του γίνονταν μυστικά. Πριν πεθάνει το 1980 η Takata είχε μυήσει 22 δασκάλους. Αυτοί οι 22 δάσκαλοι του Ρέικι δημιούργησαν μία ένωση Ρέικι μετά το θάνατο της Takata. Το Ρέικι έπαψε να βασίζεται στην προφορική παράδοση και άρχισε να καταγράφεται σε γραπτά. Το 2000 καταγράφηκαν τουλάχιστον επτά μεγάλοι εθνικοί και διεθνείς οργανισμοί Ρέικι. 


Ορισμός του Ρέικι

Το Ρέικι είναι μία πνευματική πρακτική, που αναπτύχθηκε το 1922 από έναν Ιάπωνα βουδιστή, τον Mikao Usui. Χρησιμοποιεί μία τεχνική που κοινώς αποκαλείται «θεραπεία με τις παλάμες», ως μία μορφή συμπληρωματικής και εναλλακτική θεραπείας και κατατάσσεται από τα επαγγελματικά σωματεία στην ανατολική ιατρική. 

Με τη χρήση αυτής της τεχνικής οι χειροπρακτικοί επιδιώκουν να μεταβιβάσουν την θεραπευτική τους ενέργεια μέσα από τις παλάμες. 
Υπάρχουν δύο κύριοι κλάδοι του Ρέικι, που συνήθως αναφέρονται ως Παραδοσιακό Ιαπωνικό Ρέικι και Δυτικό Ρέικι. Και με τις δύο αυτές μορφές του Ρέικι, υπάρχουν τρεις βαθμοί, που κυρίως αναφέρονται ως Πρώτος, Δεύτερος και Δάσκαλος(Master/Teacher).

Σύμφωνα με τους πρακτικούς του Ρέικι και τους Δασκάλους, στον πρώτο βαθμό ένας πρακτικός Ρέικι είναι ικανός να θεραπεύσει τον εαυτό του και τους άλλους, στο δεύτερο βαθμό μπορεί να θεραπεύσει τους άλλους στιγμιαία (συνήθως αποκαλείται στιγμιαία/άμεση θεραπεία) με τη χρήση ειδικών συμβόλων και στο επίπεδο του Δασκάλου είναι σε θέση να διδάξει και να εναρμονίσει τους άλλους στο Ρέικι. 

Το Ρέικι είναι ένα ιαπωνικό πρότυπο ενεργειακής θεραπείας, που χρησιμοποιεί το άγγιγμα για να φέρει αρμονία στο σώμα, το πνεύμα και την ψυχή. Έχει χρησιμοποιηθεί για μείωση του στρες, χαλάρωση και για υποστήριξη διάφορων θεραπειών. Η τεχνική περιλαμβάνει την ηρεμία που διοχετεύεται από τα χέρια στο σώμα με μία σειρά από καθορισμένες θέσεις(στάσεις), σε συσχετισμό με το έβδομο υψηλότερο κέντρο Chakra του ανθρώπινου σώματος. 

Στα ιαπωνικά Ρέικι σημαίνει «συμπαντική δύναμη ζωής». Στο βρετανικό λεξικό της Οξφόρδης αναφέρεται ως εναλλακτική θεραπεία. Η λέξη Ρέικι στα ιαπωνικά ειδικά σημαίνει «μυστήρια ατμόσφαιρα, θαυμαστό σημάδι», από το "ρέι" που σημαίνει ψυχή, πνεύμα και το "κί" που σημαίνει ζωτική ενέργεια. 

Η χρήση του Ρέικι γίνεται πιο δημοφιλής στην παραδοσιακή ιατρική και έδειξε μία αξιοσημείωτη μείωση του άγχους, όπως μετρήθηκε από τις επιδράσεις του στη συστολή της πίεσης του αίματος και του επιπέδου του σιελογόνου IgA (μία πρωτεΐνη που βοηθά το σώμα να αντιμετωπίσει τις λοιμώξεις). 

Επίσης, αποδείχτηκε αποτελεσματικό στη διαχείριση του πόνου και στη θεραπεία εξαρτήσεων από ναρκωτικά. Πολλά νοσοκομεία πλέον έχουν πρακτικούς Ρέικι στο προσωπικό τους, αμειβόμενους ή εθελοντές, για να θεραπεύουν ασθενείς με ποικιλία από στάδια, που περιλαμβάνουν το προ - εγχειρητικό, το εγχειρητικό, τα δωμάτια ανάρρωσης από την επέμβαση, την αποκατάσταση καρδιοπαθών και τους εξωτερικούς ασθενείς. Παρόλο που δεν υπάρχει επίσημη έρευνα, ανεπίσημα στοιχεία υποστηρίζουν ότι το Ρέικι έχει επιτυχία, όταν εφαρμόζεται σε ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, χρόνιους πόνους, σε μυοσκελετικούς εγχειρητικούς πόνους και στο άσθμα. 

Η καταμέτρηση των επαγγελματικών ιδρυμάτων εναλλακτικής ιατρικής έδειξε ότι το Ρέικι συστήνεται σε ασθενείς με στρες και άγχος, καθώς και με πονοκεφάλους και ημικρανίες. 
Το Ρέικι κέρδισε πρόσφατα δημοτικότητα και προσφέρεται πλέον σε πολλά νοσοκομεία ως συμπληρωματική καθιερωμένη φροντίδα. Ωστόσο, η προσπάθεια της εξέτασης των αποτελεσμάτων υστερεί σε σύγκριση με την δημοτικότητά του στον αστικό πληθυσμό. Ωστόσο, δεν είναι επαρκώς καταγεγραμμένο τι ακριβώς συμβαίνει όταν πραγματοποιείται μία θεραπεία Ρέικι και γιατί φαίνεται αποτελεσματικό στην ενισχυτική θεραπεία για μία ποικιλία περιπτώσεων. 

Ο Zimmerman και ο Seto ερεύνησαν το βιομαγνητικό πεδίο που εκπέμπεται από τα χέρια του ενεργειακού πρακτικού, καθώς διενεργεί τη θεραπεία. Και οι δύο ανακάλυψαν ότι οι παλμοί που έρχονται από τα χέρια των πρακτικών βρίσκονται στις ίδιες συχνότητες με τα εγκεφαλικά κύματα και κυμαίνονται από 3 ως 30 Hz, εστιάζοντας στο επίπεδο άλφα των 7-8 Hz. Πολλές συσκευές φυσιοθεραπείας χρησιμοποιούν ηλεκτρομαγνητικές συχνότητες, προκειμένου να βοηθήσουν στη θεραπεία των οστών και των συνδέσμων. 

Οι Hartwell και Brewitt ερεύνησαν τα αποτελέσματα του Ρέικι σε κεντρικά σημεία του βελονισμού, όπως μετρήθηκαν από τη συσκευή Life Information System Ten (LISTEN). Η πιλοτική τους μελέτη εξέτασε μία μικρή ομάδα ασθενών με χρόνιες ασθένειες που δέχτηκαν 11 εβδομαδιαίες συνεδρίες Ρέικι, διάρκειας μίας ώρας η κάθε μία, στη διάρκεια των οποίων δεν έλαβαν καμία άλλη συμπληρωματική θεραπεία. Η συσκευή LISTEN μέτρησε την αντοχή του δέρματος κάθε ασθενούς στον ηλεκτρισμό σε έναν ευρύ αριθμό σημείων αγωγιμότητας στα χέρια και στα πόδια. Αυτά τα σημεία αγωγιμότητας βασίστηκαν σε σημεία του βελονισμού της σπλήνας, των επινεφρίδιων αδένων και της θωρακικής και αυχενικής περιοχής της σπονδυλικής στήλης. Οι ασθενείς μετρήθηκαν σε αυτά τα τρία σημεία και έδειξαν σημαντικές διαφορές πριν και μετά το Ρέικι. 
Στις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται μία αύξηση της χρήσης συμπληρωματικών και εναλλακτικών θεραπειών από το κοινό. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι οι πάνω από 600.000.000  Αμερικανοί απευθύνθηκαν σε πρακτικούς συμπληρωματικών και εναλλακτικών θεραπειών το 1997.  


Οι αρχές του Ρέικι

Το πρωτότυπο κείμενο στα Ιαπωνικά και η  απόδοση του:
 • • Shoufuku no hihoo: Η μυστική μέθοδος πρόσκλησης της ευτυχίας 
 • • Manbyo no ley-yaku: Το πνευματικό φάρμακο για όλες τις ασθένειες
 • • Kyou dake wa: Μόνο για σήμερα 
 • • Ikaru-na: Μην θυμώνεις 
 • • Shinpai suna: Μην ανησυχείς 
 • • Kansha shite: Να νιώθεις ευγνωμοσύνη 
 • • Gyo-o hage me: Να εργάζεσαι εντατικά (πάνω στον εαυτό σου) 
 • • Hito ni shinsetsu ni: Να είσαι καλός με τους άλλους 
 • • Asa yuu gassho shite kokoro ni nenji kuchi ni tonaeyo: Πρωί και βράδυ, να κάθεσαι στη στάση διαλογισμού με ενωμένα χέρια να επαναλαμβάνεις αυτά τα λόγια δυνατά αλλά και μέσα στην καρδιά σου 
 • • Shin shin kaizen, Usui Reiki Ryoho: Μέθοδος Mikao Usui Ryoho για την βελτίωση του σώματος και του νου 
 • • Chosso Usui Mikao: Ο ιδρυτής, ο Mikao Usui 


Τα σύμβολα του Ρέικι

Στο παραδοσιακό σύστημα Usui Ρέικι υπάρχουν τέσσερα ενεργειακά σύμβολα, τέσσερα σύμβολα που αντιπροσωπεύουν και ανοίγουν / εκδηλώνουν διαφορετικές ποιότητες / ιδιότητες της Παγκόσμιας Ζωτικής Ενέργειας. 

Το πρώτο σύμβολο είναι το Σύμβολο της Δύναμης. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις, όποτε θες περισσότερη ενέργεια σε κάποιο σημείο. Συγκεντρώνει την ενέργεια και δίνει προστασία. Επίσης καθαρίζει την αρνητική ενέργεια. Μπορείς να το σχεδιάσεις πάνω από τα Τσάκρα σου (ενεργειακά κέντρα) για να τα ανοίξεις, να τα καθαρίσεις και να τα φορτίσεις και μπορείς να το βάλεις πάνω στην αύρα σου για να κλείσεις κενά και τρύπες. Μπορείς να το προβάλεις στο χώρο για να τον καθαρίσεις και να τον προστατεύσεις για διαλογισμό και θεραπεία. Επίσης, σχεδίασε το στο φαγητό και στο νερό για να ανεβάσεις τις δονήσεις του και τη θετικότητά του. Τέλος, σχεδίασέ το πάνω από οποιοδήποτε σημείο του σώματος χρειάζεται εντατική και βαθιά θεραπεία.
 
Το δεύτερο σύμβολο είναι το Σύμβολο του Υποσυνείδητου και της Αρμονίας. Είναι συναισθηματικό σύμβολο, καθαρίζει και ξεμπλοκάρει συναισθήματα. Το σχεδιάζουμε στην αρχή της θεραπείας στην κορυφή του κεφαλιού. Ανοίγει τον άνθρωπο στην ενέργεια και τον καθησυχάζει, καθαρίζοντας τις περιττές σκέψεις που δεν τον αφήνουν να απολαύσει τη θεραπεία. Εξισορροπεί το αριστερό και το δεξιό ημισφαίριο του εγκεφάλου, καθώς και την αρσενική και θηλυκή πλευρά του ατόμου. Είναι το σύμβολο που δρα στο υποσυνείδητο, χαλαρώνοντας και θεραπεύοντάς το. 
Το τρίτο σύμβολο είναι το Σύμβολο της Απόστασης ή το Νοητικό Σύμβολο, αυτό που χρησιμοποιούμε για να στείλουμε ενέργεια και φως σε απόσταση. Είναι το νοητικό σύμβολο που υπερβαίνει το χρόνο και το χώρο, επιτρέποντάς μας να στείλουμε το Ρέικι στην άλλη άκρη του κόσμου ή ακόμα και σε κάποιο γεγονός του παρελθόντος αλλά και στο μέλλον μας! Είναι μια ενεργειακή γέφυρα, μια γέφυρα που μας συντονίζει με κάποιο άλλο άτομο, με μια κατάσταση και με οποιοδήποτε σημείο του χωροχρόνου. 

Το Σύμβολο του Μάστερ είναι το τέταρτο σύμβολο και το πιο ισχυρό. Είναι καθαρά ένα πνευματικό σύμβολο. Η ενέργειά του είναι πολύ υψηλή και πνευματική και δρα σε όλες τις διαστάσεις, φέρνοντας Φως και Αγάπη σε όλα τα επίπεδα. Μας συντονίζει με τον Εσωτερικό ή Ανώτερο Εαυτό, τον Θείο Εαυτό μας και μας ενώνει με την πηγή του Ρέικι. Σχεδιάζεται για προσωπική θεραπεία και εξέλιξη, για φώτιση και ολοκλήρωση αλλά οι χρήσεις του και οι δυνατότητές του είναι άπειρες. 
Χρησιμοποίησε τα σύμβολα με αγάπη και σεβασμό και άφησέ τα να σου δείξουν το δρόμο. Θα ανακαλύψεις εκπληκτικές νέες χρήσεις, τεχνικές και μεθόδους! 
Τα Μοντέρνα και Δυτικά Συστήματα του Ρέικι έχουν κι άλλα σύμβολα καθώς αρκετοί Δάσκαλοι φέρνουν νέα ενεργειακά σύμβολα του Ρέικι μέσα από διαλογισμό, προσευχή και έντονη πνευματική εργασία. 
Τα σύμβολα του Ρέικι είναι ενεργειακά σύμβολα. Είναι ενεργειακά κλειδιά που αντιστοιχούν σε λειτουργίες και σε πλευρές της συμπαντικής ενέργειας που τις εκδηλώνουν / υλοποιούν στα πλαίσια του Ρέικι. Όλα τα σύμβολα του Ρέικι είναι απόλυτα θετικά και απόλυτα προστατευμένα. Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αρνητικό σκοπό και εργάζονται μόνο για το Ανώτερο Καλό. Κατευθύνονται από την Ανώτερη Σοφία και την Ανώτερη Δύναμη και είναι σύμβολα ζωτικής ενέργειας και επομένως Τέλειας Αγάπης. 

Τα σύμβολα του Ρέικι τα σχεδιάζεις μπροστά σου στον αέρα, με το χέρι σου, σαν να σχεδιάζεις με αιθέρια μπογιά σε έναν αόρατο καμβά. Κρατάς την παλάμη ανοιχτή και τα δάχτυλά ενωμένα μεταξύ τους και τα σχεδιάζεις με τον τρόπο που έχεις διδαχτεί. Έπειτα τα ονοματίζεις τρεις φορές. Το τρία είναι ο αριθμός της δημιουργίας και ο αριθμός της εκδήλωσης. Με αυτόν τον τρόπο τα φέρνεις στην πραγματικότητα, φέρνεις την ενέργειά τους στις παλάμες σου. Μπορείς επίσης, να τα οραματιστείς ή να τα καλέσεις απλώς με το όνομά τους. 

Τα σύμβολα είναι ιερά και όλα τα άτομα που εξασκούνται στο Ρέικι δείχνουν σεβασμό σε αυτά. Παλιότερα απαγορευόταν να υπάρχουν σε χαρτί και μετά τα μαθήματα τα άτομα έπρεπε να τα απομνημονεύσουν γιατί ο δάσκαλος θα έκαιγε στη συνέχεια τα χαρτιά. Αν και τα σύμβολα είναι απόλυτα θετικά και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κακό, παραδοσιακά έπρεπε να είναι καταγραμμένα μόνο στο νου και στην ενέργεια του ατόμου. 
Σήμερα τα σύμβολα έχουν λίγο πολύ απελευθερωθεί. Βρίσκονται εκτεθειμένα σε κοινή θέα καθώς υπάρχουν σε κάποια βιβλία του Ρέικι αλλά και στο ίντερνετ. Τι έγινε στην κοινότητα του Ρέικι μετά τη δημοσίευση των βιβλίων; Πολλοί φοβήθηκαν πως τα σύμβολα εξευτελίζονται, πως χάνουν την αξία και την ενέργειά τους. Φυσικά αυτό δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα! Το Ρέικι ξέρει να προσαρμόζεται σε έναν πολύπλοκο μοντέρνο κόσμο που συνεχώς αλλάζει, ρέει και μεταβάλλεται! 


Τι περιλαμβάνει μία συνεδρία Ρέικι

Πριν από την πραγματική Ρέικι συνεδρία, συνηθίζεται ο θεραπευτής Ρέικι να μιλάει με τον ασθενή για λίγα λεπτά, ώστε να νιώσει όσο γίνεται πιο άνετα, να πληροφορήσει τον πελάτη ότι είναι εξασφαλισμένη η εχεμύθεια, να ερευνήσει τι αναμένει ο ασθενής από τη θεραπεία και να αφιερώσει χρόνο για κάποιες ερωτήσεις ή ανησυχίες του ασθενή. Συχνά ο ασθενής επιζητά κάποιες απαντήσεις για το τι θα ακολουθήσει. Για παράδειγμα ενδέχεται να επίκειται κάποια χειρουργική επέμβαση και να νιώθει στρες και χρειάζεται κάποια επιβεβαίωση ότι θα «γίνει γρήγορα καλά». Η ενίσχυση της ψυχικής δύναμης μπορεί να μειώσει το πρόβλημα. 

Κάποιοι πρακτικοί δίνουν στον ασθενή να συμπληρώσει μία φόρμα, που ενδεχομένως να έχει ερωτήματα που αφορούν στο λόγο της επίσκεψης. Το να νιώσει ο ασθενής άνεση, σωματική και ψυχολογική, είναι πρωτίστης σημασίας στη διάρκεια μιας συνεδρίας. 

Επίσης, ο πρακτικός Ρέικι εξηγεί στον ασθενή τι θα βιώσει στη διάρκεια της συνεδρίας, για παράδειγμα θερμότητα ή ψυχρότητα από τα χέρια του θεραπευτή, κύματα ενέργειας που διαπερνούν το σώμα του, μπορεί να νιώσει γουργούρισμα στο στομάχι ή ενδεχομένως ένα μούδιασμα, ίσως δει χρωματιστό ή λευκό φως, ένα όραμα ή απλά να νιώσει ένα απαλό και ελαφρύ άγγιγμα από τα χέρια του πρακτικού. Η θεραπευτική ενέργεια του Ρέικι είναι εξίσου αποτελεσματική είτε κάποιος έχει ή όχι διαφορετική αίσθηση στη διάρκεια της συνεδρίας. Το καλύτερο που συστήνεται είναι να μην υπάρχουν προσδοκίες ούτε από τον πρακτικό ούτε από τον ασθενή. 

Επιπλέον, ο πρακτικός Ρέικι πρέπει να νιώθει ανεπιφύλακτα αγάπη και να απομακρύνει όλο το εγώ του, για να είναι αποτελεσματική μία συνεδρία. 

Η συνεδρία αυτή καθεαυτή διαρκεί υπό κανονικές συνθήκες περίπου μία ώρα. Σε κάποιες εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να διαρκέσει περισσότερο. Ο ασθενής είναι ντυμένος με όλα τα ρούχα του εκτός από τα παπούτσια και είναι ξαπλωμένος σε ένα κρεβάτι μασάζ. Κάποιες φορές χρησιμοποιείται και καναπές, καρέκλα ή κρεβάτι. Ο πρακτικός ζητά την άδεια για να τον αγγίξει στη διάρκεια της συνεδρίας, αν και δεν είναι απαραίτητο. 

Η συνεδρία είναι κλινική και τα χέρια τοποθετούνται πολύ απαλά πάνω από τις επτά περιοχές του σώματος. Ο πρακτικός ξεκινάει τη συνεδρία με ένα χρονικό διάστημα σιωπής, «γείωσης» και προσευχής. Ο κάθε πρακτικός Ρέικι λέει τη δική του. 

Στη διάρκεια της συνεδρίας τα χέρια περνάνε επίσης πάνω από τις αρθρώσεις. Τα χέρια δεν ασκούν πίεση, δε γλιστρούν και δεν υπάρχει κανενός είδους χειρισμός. Ο πρακτικός Ρέικι το ασκεί αυτό με έναν μεθοδικό τρόπο και ελέγχει τις περιοχές με δυσλειτουργία στο σώμα του ασθενούς. 

Όταν βρεθεί μία δυσλειτουργική περιοχή, τα χέρια μένουν πάνω από αυτήν, μέχρι οι ενεργειακοί παλμοί να ρέουν από την περιοχή και να επανέλθει η ισορροπία. Αυτή η ροή ενέργειας θα ρυθμιστεί αυτόματα στις ανάγκες του ασθενούς. Αν η περιοχή κάτω από τα χέρια χρειαστεί μεγάλη ποσότητα ενέργειας, η ροή θα γίνει αισθητή πολύ περισσότερο. Αν οι απαιτήσεις είναι μικρές, η ροή θα είναι ανεπαίσθητη. Κάθε συνεδρία Ρέικι είναι διαφορετική και το μόνο εξωτερικό αποτέλεσμα είναι ότι ο ασθενής θα νιώσει πολύ χαλαρωμένος. Μετά τη συνεδρία Ρέικι ο πρακτικός και ο ασθενής συζητούν συνήθως την εμπειρία της συνεδρίας, αν ο ασθενής το επιθυμεί. Ο πρακτικός μπορεί να απαντήσει οποιαδήποτε ερώτηση ή επεξήγηση. Ο πρακτικός Ρέικι δεν είναι θεραπευτής και δε συμβουλεύει έναν ασθενή μετά τη συνεδρία.


Η εφαρμογή του Ρέικι σε ασθένειες

Η προσέγγιση του Wetzel ήταν η εξέταση περιπτώσεων, για να εντοπίσει τα αποτελέσματα του Ρέικι στη φυσιολογία. Σύγκρινε τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης και αιματοκρίτη 48 ατόμων με αυτά μίας ομάδας 10 υγιών επαγγελματιών γιατρών, πριν και μετά το Ρέικι. Βρέθηκε ότι το Ρέικι είχε μία σημαντική επίδραση: πάνω από το 90% αυτών των περιπτώσεων παρουσίασε κάποια αλλαγή στα επίπεδα αιμοσφαιρίνης ή αιματοκρίτη. 

Η έρευνα συνεχίστηκε στον τομέα της διαχείρισης του πόνου με τη χρήση Ρέικι σε ασθενείς με καρκίνο. Σύγκριναν την ποιότητα ζωής, τα επίπεδα του πόνου και την αναλγητική δράση του σε 24 ασθενείς με καρκίνο. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Και οι δύο ομάδες συνέχισαν τη λήψη οπιωδών φαρμάκων όπως πριν. Η μία ομάδα δέχτηκε το Ρέικι , ενώ η άλλη ομάδα στο ίδιο χρονικό διάστημα ξεκουράστηκε. Η ομάδα που δέχτηκε το Ρέικι είχε σημαντική βελτίωση στον πόνο και την ποιότητα ζωής, αλλά όχι συνολική μείωση στη χρήση οπιωδών. 

Οι Witte και Dundes διεξήγαν μία μελέτη σε 100 φοιτητές, ερευνώντας τη σχέση ανάμεσα στο Ρέικι και την χαλάρωση. Οι φοιτητές υποβλήθηκαν σε μία από τις τέσσερις ομάδες θεραπείας: Ρέικι, απομίμηση Ρέικι, μουσική ή διαλογισμό για είκοσι λεπτά. Η απομίμηση Ρέικι είναι ένα είδος placebo Ρέικι,  για παράδειγμα ο πρακτικός χρησιμοποιεί θέσεις των χεριών παρόμοιες με του Ρέικι, αλλά ο πρακτικός δεν έχει εκπαιδευτεί στο Ρέικι και έτσι δεν μπορεί να κατευθύνει την ενέργεια.
 Μετρήθηκαν πριν και μετά το Ρέικι η πνευματική και σωματική χαλάρωση, η πίεση του αίματος και ο ρυθμός της καρδιάς. Δεν επιτρεπόταν η συζήτηση και η ομιλία σε καμία συνεδρία, ώστε να αντιμετωπιστούν με τον ίδιο τρόπο όλες οι θεραπείες. Χρησιμοποιήθηκαν και στο Ρέικι και στην απομίμηση Ρέικι τέσσερις σταθερές θέσεις του κεφαλιού για πέντε λεπτά. Προέκυψαν σημαντικά αποτελέσματα, που διερεύνησαν την τυχόν ελάττωση του σωματικού στρες με το Ρέικι, καθώς και τη μείωση της συστολής της πίεσης του αίματος. Είναι ενδιαφέρον ότι βρέθηκε πως οι συμμετέχοντες στο Ρέικι είχαν αυξημένη πίεση και σφυγμούς. 

Σε ένα άλλο project, οι Wirth κ.ά. ερεύνησαν τα αποτελέσματα της θεραπευτικής επαφής, του Ρέικι, της θεραπείας LeShan και Qigong σε συνδυασμό με αιματολογικά επίπεδα. Αυτή η μελέτη έγινε επίσης σε τυχαία επιλεγμένα ζευγάρια. Δεκατέσσερις συμμετέχοντες ανατέθηκαν σε διαφορετικές ομάδες: σε ομάδες θεραπείας και ελέγχου. Λήφθηκαν δείγματα αίματος πριν τη θεραπεία ή τον έλεγχο και 30 λεπτά και 60 λεπτά στο μεσοδιάστημα στη διάρκεια της θεραπείας ή του ελέγχου. Αναφέρθηκαν αξιοσημείωτα αποτελέσματα για τα επίπεδα αζώτου στα ούρα στη δεύτερη φάση (των 60 λεπτών) και στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα στη φάση 1(στα 30 λεπτά) και στη φάση 2 (στα 60 λεπτά) για την υπό θεραπεία ομάδα και για την ομάδα ελέγχου. 

Γενικά τα στοιχεία έδειξαν ότι το Ρέικι βελτιώνει τον πόνο, μειώνει τη χρήση οπιωδών και συμβάλλει σε μία συνολική βελτίωση της ποιότητας ζωής. 


Συμπεράσματα για το Ρέικι

Οι άνθρωποι αναζητούν συμπληρωματικές εναλλακτικές θεραπείες για διαφορετικούς λόγους. Ο Bullock διεξήγε μία έρευνα, που εξέταζε τα χαρακτηριστικά ανθρώπων που αναζητούσαν εναλλακτικές θεραπείες. Οι άνθρωποι που είχαν πρόσβαση σε αυτές ήταν κυρίως λευκές, μεσήλικες γυναίκες, με καλή μόρφωση και εργαζόμενες. 

Οι Long, Huntley και Ernst έκαναν μία μελέτη, στην οποία έστειλαν ερωτηματολόγια σε πολλές κλινικές εναλλακτικής θεραπείας στη Βρετανία,  ρωτώντας ποιες ήταν οι καλύτερες συνθήκες για θεραπεία. Οι πρακτικοί Ρέικι υπογράμμισαν ότι είχαν τα καλύτερα αποτελέσματα για το άγχος και το στρες,  τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες, την αϋπνία, τα καρδιαγγειακά προβλήματα (περιλαμβανομένων και της υψηλής πίεσης και των κυκλοφοριακών προβλημάτων), της κατάθλιψης, της φοβίας και των νευρικών τικ, της έλλειψης αυτοπεποίθησης και των τραυμάτων (σωματικών και ψυχικών). Οι Niel-Anderson και Ameling βρήκαν ότι το 27% απευθύνθηκε στο Ρέικι για συναισθηματικά προβλήματα, 27% για χαμηλή ενέργεια και 10% για ζητήματα διατήρησης καλής υγείας. 

Μία διαρκής μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει αποφέρει κάποιες στατιστικές που προήλθαν από την εξέταση ανθρώπων, που έκαναν Ρέικι μεταξύ της περιόδου Ιανουαρίου 1997 μέχρι το Δεκέμβριο του 2002. Αυτή η μελέτη εξέτασε 198 ανθρώπους, επιδιώκοντας να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα του Ρέικι, όπως την αντιλαμβάνονται οι αποδέκτες του Ρέικι. Βρήκαν ότι οι γυναίκες είχαν τη διπλάσια ανταπόκριση στη θεραπεία από ότι οι άντρες και κυρίως κυμαίνονται στις ηλικίες 18 με 60. Οι περισσότεροι άνθρωποι που δέχονται μια θεραπεία δεν είχαν λάβει πριν Ρέικι. 
Ο πιο συνηθισμένος λόγος που αναζητούσαν το Ρέικι ήταν ότι καταπράυνε τον πόνο και οι ασθενείς κυρίως υπέφεραν για αρκετό διάστημα πριν αναζητήσουν θεραπεία. Βρήκαν ότι οι άνδρες είχαν την τάση να περιμένουν περισσότερο από τις γυναίκες πριν απευθυνθούν στο Ρέικι. Το Ρέικι φαινόταν ότι αυξάνει αισθητά τη χαλάρωση και τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων αποκοιμήθηκαν στη διάρκεια της θεραπείας: ένας μικρός αριθμός ασθενών ένιωσαν να χειροτερεύουν, ακολουθώντας την πρώτη θεραπεία. Ο αριθμός των συναντήσεων των συμμετεχόντων διέφερε σημαντικά, ωστόσο ο αριθμός των συναντήσεων μειώθηκε με τα χρόνια. Από την πλευρά των στόχων της θεραπείας οι γυναίκες πέτυχαν περισσότερο τους θεραπευτικούς στόχους τους σε σύγκριση με τους άνδρες. Τελικά, ένας μικρός αριθμός ασθενών επεσήμανε το γεγονός ότι θεραπεύτηκαν απροσδόκητα (σ.σ. ότι δηλαδή η θεραπεία έφτασε σε επίπεδα που δεν περίμεναν), με τη θεραπεία Ρέικι.


ΠΗΓΗ: » www.alternativenaturally.com