ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ: Συνταγή για σαπούνι πορτοκαλιού

img

Το σαπούνι πορτοκαλιού έχει αναζωογονητικές ιδιότητες καθώς καθαρίζει και συσφίγγει τους ανοικτούς πόρους του δέρματος, δίνοντας λάμψη και ελαστικότητα στην επιδερμίδα.
Η παρακάτω συνταγή περιέχει αποξηραμένο ξύσμα πορτοκαλιού με ελαφριά απολεπιστική δράση, βιταμίνη C και μπετονίτη άργιλο, ο οποίος καθαρίζει σε βάθος και απομακρύνει τις τοξίνες. Περιέχει επίσης, αμυγδαλέλαιο με μαλακτικές ιδιότητες, σιτέλαιο πλούσιο σε βιταμίνη Ε και ροδέλαιο που συσφίγγει και ενυδατώνει τη επιδερμίδα. Είναι κατάλληλο για το πρόσωπο και για το σώμα. Αποφύγετε την επαφή με τα μάτια, καθώς και με την πολύ ερεθισμένη επιδερμίδα (π.χ. μετά από ξύρισμα).
Με την συγκεκριμένη συνταγή παρασκευάζετε 4 πλάκες σαπουνιού μετρίου μεγέθους. Σε περίπτωση που θέλετε περισσότερες, μπορείτε να αυξήσετε τις ποσότητες συμβουλευόμενοι έναν υπολογιστή αλκαλικού διαλύματος (The Sage).

Υλικά:
• 300 γραμμάρια Ελαιόλαδο
• 100 γραμμάρια Αμυγδαλέλαιο
• 50 γραμμάρια Σιτέλαιο
• 50 γραμμάρια Ροδέλαιο
• 64 γραμμάρια καυστική σόδα
• 150 γραμμάρια νερό
• 2 κουταλιές της σούπας Ροδόνερο
• Μια κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
• Ένα κουταλάκι του γλυκού μπετονίτη άργιλο
• Ένα κουταλάκι του γλυκού βιταμίνη C σε σκόνη

Εκτέλεση:
1. Ετοιμάζετε το ξύσμα πορτοκαλιού, τρίβοντας τη φλούδα σε χοντρά κομμάτια, τα οποία απλώνετε σε λαδόκολλα και βάζετε στον αέρα του φούρνου σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να αφυδατωθούν. Ιδανικά, προετοιμάζετε το ξύσμα από την προηγούμενη ημέρα αφήνοντας το να αποξηρανθεί φυσικά ή το τοποθετείτε 2-3 ώρες, πριν ξεκινήσετε τη παρασκευή των σαπουνιών σας, πάνω σε ένα αναμμένο καλοριφέρ.
2. Φορέστε γάντια και μάσκα για να προετοιμάσετε το αλκαλικό διάλυμα. Ρίχνετε πρώτα το νερό σε ένα πυρίμαχο σκεύος και προσθέτετε σιγά – σιγά  την καυστική σόδα ανακατεύοντας απαλά με μια κουτάλα σιλικόνης. Προσοχή, το διάλυμα θα αναπτύξει πολύ ισχυρή θερμοκρασία και δεν πρέπει να έρθει σε επαφή με το δέρμα. Στη συνέχεια αφήνετε το μείγμα να κρυώσει.
3. Σε μια κατσαρόλα προσθέτετε όλα τα λάδια (ελαιόλαδο, αμυγδαλέλαιο, ροδέλαιο, σιτέλαιο) και ανάβετε το μάτι στη πιο χαμηλή σκάλα μέχρι τα λάδια να γίνουν χλιαρά χωρίς να καούν. Για μεγαλύτερη ευκολία, προμηθευτείτε ένα ειδικό θερμόμετρο λαδιών. Η καυστική σόδα και τα λάδια πρέπει να έχουν την ίδια θερμοκρασία, περίπου 30ο - 35ο βαθμούς, για να αναμειχθούν σωστά.
4. Σε ένα φλιτζάνι διαλύετε το μπετονίτη άργιλο σε μια κουταλιά ροδόνερο και σε ένα άλλο φλιτζάνι ανακατεύετε τη σκόνη της βιταμίνης C με μια ακόμη κουταλιά ροδόνερο.
5. Όταν η σόδα και τα λάδια φτάσουν στην ιδανική θερμοκρασία τα ανακατεύετε με προσοχή χρησιμοποιώντας στην αρχή έναν αναδευτήρα και στη συνέχεια ένα μίξερ χειρός σε χαμηλή ταχύτητα. Αφού ανακατευτούν καλά και το μείγμα αρχίσει να αποκτά την υφή κρέμας, προσθέτετε ένα – ένα τα υπόλοιπα υλικά, τον άργιλο, τη βιταμίνη C, το αιθέριο έλαιο και το ξύσμα πορτοκαλιού ανακατεύοντας ελαφρά.
6. Αδειάζετε το μείγμα σε καλούπια και μετά από 24-48 ώρες, όταν θα έχουν σκληρύνει αρκετά, ξεφορμάρετε και αποθηκεύετε σε δροσερό και ξηρό μέρος για 6-8 εβδομάδες, μέχρι να ωριμάσουν για να τα χρησιμοποιήσετε. 

Καλή Επιτυχία!


ΠΗΓΗ: » www.alternativenaturally.com