ΒΟΤΑΝΑ: Σύμφυτο (Symphytum Officinale) Οικογένεια: Boraginaceae, Γένος: Symphytum

img

Το Σύμφυτο (Comfrey) είναι αυτοφυής πολυετής πόα εγγενής σε όλη την Ευρώπη, την Ιρλανδία και τη Βρετανία και αναπτύσσεται σε υγρά λιβάδια, ρυάκια και όχθες ποταμών. Στη βοτανολογία χρησιμοποιούμενα μέρη του φυτού είναι η ρίζα και τα φύλλα του. Όμως, το Σύμφυτο χρησιμοποιείται και στην οργανική κηπουρική ως εξαιρετικό λίπασμα και φυτικό φάρμακο. Θεωρείται ένας εξαιρετικός αποταμιευτής μικροστοιχείων, αφού τα φύλλα του είναι γεμάτα από άζωτο, πυρίτιο, ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο και χρησιμοποιείται ως ένα από τα καλύτερα λιπάσματα σε ντομάτες, πατάτες, πιπεριές, αγγούρια, φασόλια, μπιζέλια κ.α.

Το φυτό ήταν γνωστό στην αρχαιότητα ως επουλωτικό με τη μορφή καταπλάσματος σε κατάγματα και σπασμένα οστά. Κατά τη διάρκεια των πολέμων οι στρατιώτες χρησιμοποιούσαν τα φύλλα και τις ρίζες του για γρήγορη επούλωση από τους τραυματισμούς. Παλιά στην Αγγλία το ονόμαζαν “knitbone” εξ αιτίας της παραδοσιακής χρήσης του στη θεραπεία των καταγμάτων.
Περιέχει αλλαντοΐνη, γλίσχρασμα, σαπωνίνες, τανίνη, αλκαλοειδή, ρητίνη, ινουλίνη, και πρωτεΐνες. Λέγεται ότι η καλύτερη στιγμή για να κόψει κανείς το Σύμφυτο είναι λίγο πριν την ανθοφορία του γιατί τα θρεπτικά συστατικά που προσφέρει είναι τότε ισχυρότερα.

Η σύγχρονη επιστήμη επιβεβαιώνει ότι το Σύμφυτο μπορεί να επηρεάσει την πορεία ανάπτυξης των μυών, να επιταχύνει την ανάπτυξη των δερματικών κυττάρων και να απαλύνει τους πόνους των αρθρώσεων, ενώ παράλληλα έχει και αντιφλεγμονώδη δράση. Η αλλαντοΐνη, που περιέχει το φυτό ενθαρρύνει την αύξηση των οστών, των χόνδρων και των μυϊκών κυττάρων. Όταν τοποθετείται συνθλιμμένο το βότανο στην πάσχουσα περιοχή η αλλαντοΐνη απορροφάται γρήγορα από το δέρμα επιταχύνοντας την επούλωση. Χρησιμοποιείται σε μώλωπες, διαστρέμματα, τενοντίτιδες, μυϊκούς πόνους, σπασμένα κόκκαλα, αρθρίτιδα, ισχιαλγία, ρευματισμούς, κιρσώδη έλκη, πληγές, εγκαύματα, ακμή και άλλες δερματικές παθήσεις.

Πολλοί επιστήμονες και γιατροί συμφωνούν ότι η χρήση του Σύμφυτου πρέπει να περιορίζεται μόνο  τοπικά εξωτερικά και ποτέ εσωτερικά, καθώς περιέχει επικίνδυνα τοξικά αλκαλοειδή (πυρρολιζιδίνη) που μπορεί να οδηγήσουν σε ηπατική ανεπάρκεια. Το 2001, στις Ηνωμένες Πολιτείες απαγορεύτηκαν όλα τα φυτικά προϊόντα που περιείχαν Σύμφυτο και προορίζονταν για εσωτερική χρήση. Επίσης, συστήνεται προσοχή και κατά την εξωτερική χρήση του, καθώς σε περιπτώσεις σοβαρών τραυμάτων η γρήγορη εξωτερική επούλωση που προσφέρει το φυτό, όταν το τραύμα είναι βαθύ και δεν έχει προλάβει να επουλωθεί εσωτερικά, μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία φλεγμονής.

Τέλος, σε πειράματα που έγιναν σε αρουραίους, στους οποίους χορηγήθηκε ισχυρή ενέσιμη ποσότητα καθαρού αλκαλοειδούς από Σύμφυτο, παρατηρήθηκε εμφάνιση προ-καρκινικών αλλοιώσεων στο ήπαρ. Ωστόσο, από ορισμένους υποστηρίζεται πως οι ίδιες ποσότητες της συγκεκριμένης ουσίας σε οποιονδήποτε ζωντανό οργανισμό και αν χορηγηθούν θα προκαλέσουν βλάβη.
Τα βότανα είναι και πρέπει να αντιμετωπίζονται ως φάρμακα γιΆ αυτό καλό είναι να συμβουλεύεστε πάντα έναν ειδικό γιατρό πριν από τη χρήση τους.

Οι πληροφορίες που δίνονται είναι καθαρά ενδεικτικές και δεν συνίσταται να λαμβάνετε βότανα αλόγιστα χωρίς τη συμβουλή ειδικού.


ΒΟΤΑΝΑ: Σύμφυτο (Symphytum Officinale) Οικογένεια: Boraginaceae, Γένος: Symphytum