ΒΟΤΑΝΑ: Πιπερόριζα (Zingiber Officinale) Οικογένεια: Zingiberaceae, Γένος: Zingiber

img

Η Πιπερόριζα, ευρύτερα γνωστή ως Τζίντζερ (Ginger), προέρχεται από τη Νότια Ασία και ανήκει στην οικογένεια Zingiberaceae, την ίδια όπου ανήκουν το Κάρδαμο και ο Κουρκουμάς. Καλλιεργείται σε όλες τις τροπικές χώρες του κόσμου, αλλά ο μεγαλύτερος παραγωγός πιπερόριζας είναι η  Ινδία, που κατέχει  ποσοστό 35% περίπου της  παγκόσμιας παραγωγής. Χρήσιμο μέρος του φυτού είναι η ρίζα του, η οποία χρησιμοποιείται ευρύτερα σε όλο τον κόσμο για θεραπευτικούς σκοπούς, αλλά και στην μαγειρική. Ιδιαίτερα στην Ασία, αποτελεί μέρος της καθημερινής διατροφής, επειδή βοηθά στην πέψη και δυναμώνει τον ανθρώπινο οργανισμό.

Έχει παράδοση στη βοτανολογία και την πρακτική ιατρική, όπου φαίνεται να χρησιμοποιούνταν ως μέσο για την αντιμετώπιση γαστρεντερικών διαταραχών και κυρίως για τη μείωση των αερίων και τη σπαστική κινητικότητα του εντέρου. Οι Κινέζοι το συνιστούν εδώ και 2000 χρόνια για τη βελτίωση στομαχικών διαταραχών και για την καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Το Τζίντζερ αποτελείται σε μεγάλο ποσοστό από νερό. Επιπλέον, περιέχει κάλιο, ψευδάργυρο, και πολυφαινόλες, στις οποίες οφείλονται κάποιες από τις ωφέλιμες δράσεις του. Tο ενεργό συστατικό της πιπερόριζας είναι η τζιντζερόλη, η οποία, όταν μαγειρευτεί, έχει πικάντικο άρωμα που θυμίζει λεμόνι και μια πιπεράτη γεύση.

Επιστημονικές μελέτες έχουν συνδέσει με το τζίντζερ περισσότερα από 100 διαφορετικά οφέλη για την υγεία. Μπορεί να μειώσει σε σημαντικό βαθμό τη ναυτία, κυρίως αυτή που προκαλείται στις μετακινήσεις από την αλλαγή περιβάλλοντος.  Βοηθά στην καλή χώνεψη, τονώνει τον οργανισμό και απαλύνει τα συμπτώματα του κρυολογήματος, του στομαχόπονου και του πονοκεφάλου. Έχει ισχυρή αντιμικροβιακή δράση και μπορεί να βοηθήσει την μείωση του πυρετού προκαλώντας θερμότητα στο σώμα και αυξάνοντας την εφίδρωση. Μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, ρυθμίζει το σάκχαρο και έχει επουλωτική δράση. Η πιπερόριζα περιέχει αντιφλεγμονώδεις ουσίες και αιθέρια έλαια, τα οποία σε μελέτες με ζώα διαπιστώθηκε ότι ασκούν αναλγητική και ηρεμιστική δράση. Η λήψη υψηλής δοσολογίας Ginger ημερησίως (πάνω από 10g) μειώνει σημαντικά τη συσσώρευση αιμοπεταλίων, διότι καταστέλλει τη δημιουργία θρομβώσεων κατά 37%. Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι οι ενώσεις capsaicin και shogaol, που περιέχει, μειώνουν την αρτηριακή πίεση.Η Πιπερόριζα μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, με βάση τα αποτελέσματα μιας μελέτης που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ. Η ασιατική ρίζα αυξάνει την ικανότητα απορρόφησης της γλυκόζης των μυών και με αυτόν τον τρόπο, μειώνεται ο κίνδυνος επιπλοκών στα άτομα με διαβήτη.

Επίσης, στο βασικό συστατικό του, τη τζιντερόλη, αποδίδονται και η μείωση του πόνου και η βελτίωση της κίνησης που παρατηρείται σε άτομα που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα ή ρευματοειδή αρθρίτιδα. 

Χρησιμοποιείται ευρέως ως άρτυμα στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, ως μπαχαρικό και αρωματικό στη μαγειρική, καθώς και σε σαπούνια και καλλυντικά. Είναι αγαπημένο και απαραίτητο συστατικό της ινδικής, ιαπωνικής και κινεζικής κουζίνας. 

Το αιθέριο έλαιο του Τζίντζερ χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία ως χωνευτικό, καθαρτικό, αναλγητικό, αντιεμετικό, αντιπυρετικό, αντισηπτικό, αφροδισιακό, βακτηριοκτόνο και θερμαντικό. Βελτιώνει την καλή διάθεση, την καλή κυκλοφορία, απαλύνει από μυϊκούς πόνους, τη ναυτία, τη νευρική εξάντληση, τονώνει το νου και βελτιώνει την όρεξη. 

Στο περιοδικό Journal of Biomedicine and Biotechnology δημοσιεύτηκαν πρόσφατα τα ευρήματα μιας νέας μελέτης σύμφωνα με την οποία το τζίντζερ μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματικό στη θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού.

Οι παρενέργειες από την κατανάλωση Ginger είναι σπάνιες. Μερικά άτομα ενδέχεται να παρουσιάσουν καούρες, καθώς και άτομα με ιστορικό χολολιθίασης, θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους πριν το χρησιμοποιήσουν. 

H ρίζα που προμηθεύεστε θα πρέπει να είναι λεία, χωρίς ρυτίδες και σκληρή με ομοιόμορφο χρώμα. Σε κάθε άλλη περίπτωση, όπου κάποια σημεία είναι μαλακά, ρυτιδιασμένα ή με διαφορετικό χρώμα, τότε αυτό σημαίνει ότι δεν είναι φρέσκια.

Οι πληροφορίες που δίνονται είναι καθαρά ενδεικτικές και δεν συνίσταται να λαμβάνετε βότανα αλόγιστα χωρίς τη συμβουλή ειδικού.


ΒΟΤΑΝΑ: Πιπερόριζα (Zingiber Officinale) Οικογένεια: Zingiberaceae, Γένος: Zingiber