ΒΟΤΑΝΑ: Παλμέτο (Serenoa Repens) Οικογένεια: Arecaceae, Γένος: Serenoa

img

Το Παλμέτο ή Σερενόα (Saw Palmetto) είναι ένας μικρός φοίνικας που ευδοκιμεί στις Νοτιοανατολικές Η.Π.Α. και παρουσιάζει πολύ αργούς ρυθμούς ανάπτυξης καθώς και μακροβιότητα. Κάποια φυτά εκτιμάται πως φτάνουν τα 500-700 χρόνια ζωής. Χρήσιμο μέρος του φυτού είναι οι καρποί του. Ο ώριμος καρπός του χρησιμοποιήθηκε από τους ινδιάνους ως τονωτικό και χρονολογείται τουλάχιστον από την εποχή των Mayas. Χρησιμοποιούσαν ακόμα τους καρπούς αυτού του φυτού για να θεραπεύσουν  προβλήματα του ουροποιητικού και προβλήματα των γυναικείων μαστών.Είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα, φυτοστερόλες και τανίνες. Τα υψηλά επίπεδα β-σιτοστερόλης που περιέχει προσδίδουν στο βότανο ιδιότητες οιστρογόνων και για αυτό είναι χρήσιμο σε άτομα με υπερβολική έκκριση ανδρικών ορμονών.

Έχει αποδειχθεί ότι το Παλμέτο διαθέτει διουρητικές, ενδοκρινολογικές, αναβολικές και αντισηπτικές ιδιότητες για το ουροποιητικό σύστημα. Χρησιμοποιείται ιδιαίτερα για την υγεία του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος.

Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία το Παλμέτο χρησιμοποιείται κυρίως στις περιπτώσεις της καλοήθης υπερπλασίας του προστάτη (BPH) και για την αντιμετώπιση προβλημάτων του ουροποιητικού συστήματος. Το Παλμέτο είναι πολύ πλούσιο σε στερόλες και σε λιπαρά οξέα. Από έρευνες που έχουν γίνει, η κατανάλωση Παλμέτο φαίνεται να καταστέλλει το σχηματισμό και τη συσσώρευση της διυδροτεστοστερόνης, η οποία είναι υπεύθυνη για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη. Το Παλμέτο φαίνεται να μειώνει σημαντικά τη δυσκολία έναρξης και διατήρησης της ούρησης, τον πόνο κατά τη διάρκεια της ούρησης, καθώς και  την ανάγκη ούρησης κατά τη διάρκεια της νύχτας. 

Το εκχύλισμα του Παλμέτο έχει αποδειχθεί πως μπορεί να αναστείλει την παραγωγή ανδρογόνων. Τα υψηλά επίπεδα β-σιτοστερόλης που περιέχει προσδίδουν στο βότανο ιδιότητες οιστρογόνων (γυναικείες ορμόνες). Έτσι το βότανο μπορεί να βοηθήσει άτομα με υπερβολική έκκριση ανδρικών ορμονών.Μελέτες έδειξαν ότι το Saw Palmetto μπορεί να μειώσει την κατακράτηση υγρών που προκαλείται από την απελευθέρωση ισταμίνης (αλλεργικού τύπου αντιδράσεις) και λόγω βλαβερών χημικών ουσιών. Επίσης, η κατανάλωση Παλμέτο αναφέρεται πως αντιμετωπίζει τη τριχόπτωση καθώς και τη μειωμένη Libido στις γυναίκες. 

Το Saw Palmetto δεν πρέπει να λαμβάνεται από άτομα που ακολουθούν θεραπεία με ορμόνες. Λόγω των συστατικών του μπορεί να αλληλεπιδράσει με τα δια του στόματος αντισυλληπτικά χάπια και την ορμονική θεραπεία υποκατάστασης.

Οι πληροφορίες που δίνονται είναι καθαρά ενδεικτικές και δεν συνίσταται να λαμβάνετε βότανα αλόγιστα χωρίς τη συμβουλή ειδικού.


ΒΟΤΑΝΑ: Παλμέτο (Serenoa Repens) Οικογένεια: Arecaceae, Γένος: Serenoa