ΒΟΤΑΝΑ: Ονωνίδα (Ononis Spinosa) Οικογένεια: Fabaceae, Γένος: Ononis

img

Είδος αυτοφυόμενο στην Ελλάδα, γνωστό επίσης σαν βοϊδάγκαθο, παλαμίδι, ανωνίδα, παλαμωνίδα, βοϊδοκράτης. Η ονομασία Ονωνίδα (Restharrow) προέρχεται από τη λέξη όνος, επειδή το ζώο δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στο φυτό.

Το βότανο ήταν γνωστό από την αρχαιότητα. Ο Θεόφραστος το ονόμαζε Αιγύπηρον και ο Διοσκουρίδης την αποκαλεί Ανωνίς και έγραφε για αυτή: «Αλμεύεται προ του ανθοφορείσαι και εστίν ηδίστυ». Δηλαδή «παρασκευάζεται πριν την ανθοφορία και είναι γλυκύτατη». Οι πρόγονοί μας χρησιμοποιούσαν την ρίζα της Ονωνίδας ως διουρητική και ορεκτική. Ο Γαληνός τοποθετούσε τον φλοιό του φυτού στην πρώτη σειρά των διουρητικών βοτάνων. Κατά τον Μεσαίωνα, αν και το φυτό περιγράφεται, η ιατρική του φύση δεν φαίνεται διαδεδομένη. 

Η ρίζα του φυτού έχει δυσάρεστη οσμή και γεύση γλυκίζουσα και ναυτιώδη. Τα βασικά δραστικά συστατικά του είναι αιθέρια έλαια, φλαβονοειδή γλυκοζίδια, και τανίνες. 

Πολύτιμη φαρμακευτικά είναι η ρίζα του, με διουρητικές και αντιρρευματικές ιδιότητες. Το βότανο δρα ως διουρητικό, αποχρεμπτικό, διεγερτικό του μεταβολισμού και κατασταλτικό. Η ικανότητά του να εξάγει τα υγρά του σώματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις όπως τα οιδήματα, οι νεφροπάθειες, οι ρευματισμοί και τα εντερικά προβλήματα. Η Ονωνίδα ακόμη βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ελαττώνει την ευθραυστότητα των αγγείων και την αιμορραγία του αμφιβληστροειδή.

Χρησιμοποιείται ακόμη για προβλήματα αιμορροΐδων, γυναικολογικές αιμορραγίες, ιδιαίτερα στην περίοδο, ασθένειες του προστάτη και πονοκέφαλο.

Στην ομοιοπαθητική ιατρική, η ρίζα του φυτού χρησιμοποιείται σε προϊόντα δέρματος για να αποτρέψει το δέρμα από την πρόωρη γήρανση και για να μειώσει το πρήξιμο. 

Το φυτό μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να απελευθερώσει το σώμα από μολύνσεις, όπως λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. Παραδοσιακά, έχει χρησιμοποιηθεί σε διάλυμα πλύσεων για τη θεραπεία του έλκους του δέρματος. 

Το φυτό δημιουργεί γύρω από το έδαφος που φύεται μια συμβιωτική σχέση με τα βακτήρια, τα οποία  σχηματίζουν με τις ρίζες του φυτού οζίδια του αζώτου υποστηρίζοντας έτσι την υγεία και όσων φυτών βρίσκονται γύρω του. 

Οι πληροφορίες που δίνονται είναι καθαρά ενδεικτικές και δεν συνίσταται να λαμβάνετε βότανα αλόγιστα χωρίς τη συμβουλή ειδικού.


ΒΟΤΑΝΑ: Ονωνίδα (Ononis Spinosa) Οικογένεια: Fabaceae, Γένος: Ononis