ΒΟΤΑΝΑ: Ναστούρτιο (Nasturtium Officinale) Οικογένεια: Brassicaceae, Γένος: Nasturtium

img

Το Ναστούρτιο (Water Cress) είναι περισσότερο γνωστό στη χώρα μας ως Νεροκάρδαμο. Πρόκειται για ένα υδρόβιο φυτό που ευδοκιμεί σε ολόκληρη την Ευρώπη. Χρήσιμο είναι ολόκληρο το φυτό, εκτός από τις ρίζες και ιδιαίτερα τους νεαρούς βλαστούς, επειδή οι σπόροι έχουν μια υψηλότερη τοξικότητα.Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία το Ναστούρτιο χρησιμοποιείται κυρίως για την αποτοξίνωση του οργανισμού καθώς και για την αντιμετώπιση προβλημάτων του αναπνευστικού. Το Ναστούρτιο περιέχει κάποια γλυκοζίδια, τα οποία προωθούν την παραγωγή ενζύμων στο συκώτι και τα νεφρά. Τα ένζυμα αυτά συμβάλουν σημαντικά στο καθαρισμό του αίματος από τοξίνες, με αποτέλεσμα την καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού και τη προστασία του οργανισμού από ασθένειες. Η περιεκτικότητα του Νεροκάρδαμου σε βιταμίνες (Α, B1, B2, C και Ε) και σε μεταλλικά στοιχεία (ιώδιο, ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο και θείο) ενισχύει ακόμη περισσότερο την άμυνα του οργανισμού. Σύμφωνα με τις μελέτες της Γερμανικής Επιτροπής Ε, το Ναστούρτιο είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση διαταραχών του αναπνευστικού όπως είναι το κοινό κρυολόγημα και ο βήχας. Πολλές πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως το Ναστούρτιο προστατεύει τους καπνιστές από ασθένειες των πνευμόνων. Η ουσία gluconasturtiin μεταβολίζεται στον ανθρώπινο οργανισμό σε 2-phenethyl isothiocyanate (γνωστή ως PEITC) για την οποία υπάρχουν ενδείξεις πως προστατεύει από την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στο αναπνευστικό σύστημα. 

Εξωτερικά το Ναστούρτιο, έχει χρησιμοποιηθεί στη λαϊκή ιατρική ως τονωτικό των μαλλιών για να αποτρέψει την πτώση τους και για να ενισχύσει τη τρίχα. Ακόμα και σήμερα αποτελεί μια καλή λύση κατά της φαλάκρας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τη μορφή εκχυλίσματος το οποίο αναμιγνύεται με το σαμπουάν η με τη μορφή καταπλάσματος εξωτερικά στο τριχωτό της κεφαλής, αφού το φυτό κοπανιστεί πρώτα.

Επίσης, λόγω της μαλακτικής και επουλωτικής του δράσης θεωρείται χρήσιμο σε περιπτώσεις πληγών και φλεγμονών. Ενώ για τις αντιμικροβιακές του ιδιότητες έχει αναγνωριστεί ως ένα καλό απολυμαντικό, ειδικά σε μολύνσεις που προκαλούνται από μύκητες. 

Ο χυμός, που παράγεται μετά από την σύνθλιψη του φυτού, έχει χρησιμοποιηθεί για την προώθηση της κυκλοφορίας του αίματος, ιδίως στα πόδια και τα δάχτυλα των ποδιών. Ο ίδιος χυμός χρησιμοποιείται επίσης για την αύξηση της ούρησης και την προώθηση της εμμήνου ρύσεως. 

Προσοχή! Να μην υπερβαίνονται οι συνιστώμενες δόσεις γιατί το φυτό μπορεί να παρουσιάσει τοξικότητα. Δεν πρέπει να λαμβάνεται από άτομα με γαστρεντερικά προβλήματα ή νεφρική νόσο.

Οι πληροφορίες που δίνονται είναι καθαρά ενδεικτικές και δεν συνίσταται να λαμβάνετε βότανα αλόγιστα χωρίς τη συμβουλή ειδικού.


ΒΟΤΑΝΑ: Ναστούρτιο (Nasturtium Officinale) Οικογένεια: Brassicaceae, Γένος: Nasturtium