ΒΟΤΑΝΑ: Μέντα (Mentha Piperita) Οικογένεια: Lamiaceae, Γένος: Mentha

img

Πρόκειται για ποώδες αρωματικό φυτό της οικογένειας των Χειλανθών και είναι ένα υβρίδιο της Υδρομέντας και του Δυόσμου με πλούσιο άρωμα, που ευδοκιμεί σχεδόν σε όλο το κόσμο. 

Οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν πολύ καλά τις ιδιότητες της και τη χρησιμοποιούσαν σε δαγκώματα φιδιών, σκορπιών, τσιμπήματα εντόμων, κολικούς, βήχα, εμετούς, κάθε είδους προβλήματα του ουροποιητικού, ίλιγγους, πονοκεφάλους και σεξουαλική ανικανότητα. Το Μεσαίωνα, οι γιατροί ανακάλυψαν κι άλλες σημαντικές ιδιότητες του φυτού όπως ότι καταπολεμούσε τον πυρετό, τόνωνε το στομάχι, και το έντερο, κάλμαρε τα νεύρα, θεράπευε προβλήματα όρασης, πρηξίματα και γενικότερα ανακούφιζε κάθε πόνο.

Το αιθέριο έλαιο της Μέντας (Peppermint) προέρχεται από την απόσταξη των φύλλων και των ανθών της, το άρωμα του είναι φρέσκο και δροσερό και χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία για αδυναμία, λήθαργο, ναυτία, πυρετό, πονοκέφαλο, βελτίωση της αναπνοής, αύξηση της πνευματικής διαύγειας και ενίσχυση της μνήμης.  

Το αποξηραμένο βότανο έχει ηρεμιστικές και διουρητικές ιδιότητες και ωφελεί όσους πάσχουν από νεφρά και χολολιθιάσεις. Σύμφωνα με έρευνες, ανακαλύφθηκε ότι αν χορηγηθεί μέντα σε ίδια δόση με αυτή που έδιναν οι παλιοί θεραπευτές, μπορεί να είναι τόσο αποτελεσματική στην ανακούφιση από τον πόνο, όσο και η ασπιρίνη. Μελέτες έχουν δείξει πως η μέντα μπορεί να μειώσει σημαντικά τα συμπτώματα από τις γαστρεντερικές ενοχλήσεις και μπορεί ακόμα να βοηθήσει στην πρόληψη σχηματισμού ελκών στο στομάχι. Το τσάι μέντας έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία κολικών, καούρας, δυσπεψίας και για το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. 

Ακόμη, χρησιμοποιείται πολύ συχνά στην βιομηχανία τροφίμων είτε σαν προσθετό αρωματικό σε διάφορα σκευάσματα είτε σαν μπαχαρικό, δίνοντας χαρακτηριστική γεύση σε διάφορες συνταγές μαγειρικής. Το αιθέριο έλαιο της μέντας βοηθά επίσης στη θεραπεία του πόνου που προκαλείται από τσιμπήματα εντόμων και απο εξανθήματα.

Δεν υπάρχουν τοξικές παρενέργειες που να σχετίζονται με την κατανάλωση τσαγιού μέντας. Ωστόσο, η μακροχρόνια χρήση ελαίου μέντας μπορεί να προκαλέσει βλάβη του ήπατος, γιΆ αυτό και αν κάποιος έχει ηπατικές διαταραχές δεν θα πρέπει να χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο βότανο.

Οι πληροφορίες που δίνονται είναι καθαρά ενδεικτικές και δεν συνίσταται να λαμβάνετε βότανα αλόγιστα χωρίς τη συμβουλή ειδικού.


ΒΟΤΑΝΑ: Μέντα (Mentha Piperita) Οικογένεια: Lamiaceae, Γένος: Mentha