ΒΟΤΑΝΑ: Λινάρι (Linum usitatissimum L.) Οικογένεια: Linaceae, Γένος: Linum

img

Το Λινάρι καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο για τις ίνες του - τα περίφημα λινά υφάσματα, τους σπόρους του - το γνωστό μας λιναρόσπορο, για τα άλευρά του - στη παραγωγή ψωμιού και για το λάδι του - το λινέλαιο.

Το λινάρι περιέχει 30-40% μη πτητικό έλαιο, 6% γλίσχρασμα, 25% πρωτεΐνες, διάφορα οργανικά οξέα (μεταξύ των οποίων και βιταμίνη F) και ένα ένζυμο τη λιναμαρίνη. Η λιναμαρίνη έχει ηρεμιστική επίδραση στο αναπνευστικό σύστημα. Ακόμη περιέχει άφθονες κολλώδεις ουσίες, πηκτίνη, κερί, οξικό οξύ, ρητίνη και φωσφορικά άλατα.

Το Λινάρι καλλιεργείται σαν φαρμακευτικό φυτό και το λάδι των σπόρων του παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον σαν φαγώσιμο επειδή είναι πλούσιο σε γλίσχρασμα και ακόρεστα λίπη και θεωρείται πολύτιμο γιατρικό για πολλά προβλήματα των σπλάχνων και του στήθους. Αν καταναλωθεί ολόκληρο τα σπέρματα καταπραΰνουν τους ερεθισμούς της πεπτικής οδού. Απορροφούν τα υγρά και τα φουσκώματα, σχηματίζοντας μία ζελατινώδη μάζα που δρα ως αποτελεσματικό διογκωτικό υπακτικό.

Στο λινάρι αποδίδονται ιδιότητες που μειώνουν τον κίνδυνο της αρτηριακής υπέρτασης, προστατεύουν τον οργανισμό από τις φλεγμονώδεις παθήσεις π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα, βοηθούν στη σωστή ανάπτυξη των παιδιών και στην ωρίμανση του νευρικού τους συστήματος και προφυλάσσουν από τον καρκίνο του προστάτη, του μαστού και του παχέος εντέρου.Οι μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Ε και άλλων αντιοξειδωτικών, όπως τα ω-3 λιπαρά που περιέχει, καθιστούν το λιναρόσπορο ένα ισχυρότατο αντιοξειδωτικό άκρως απαραίτητο στον οργανισμό.
Η περιεκτικότητα του λιναρόσπορου σε λιγνάνες φαίνεται ότι συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο του μαστού, στην ανακούφιση από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και από τους πόνους της περιόδου.

Το έλαιο από τους σπόρους είναι γνωστό ως λινέλαιο. Χρησιμοποιείται πλατιά στις μπογιές και στις βαφές για τα νύχια. Το λινέλαιο απορροφάει αστραπιαία το οξυγόνο από τον αέρα και σχηματίζει ένα σκληρό, διάφανο βερνίκωμα. Γι' αυτό χρησιμοποιείται πολύ στις καλές τέχνες και στη βερνικοποίϊα. Επίσης, χρησιμοποιείται σε τυπογραφικά μελάνια, στην υφαντουργία και τα υπολείμματα από την κατεργασία για να βγει το λάδι (οι λινόπιτες) γίνονται πλούσια ζωοτροφή για τα γαλακτοπαραγωγά ζώα. Τελευταία χρησιμοποιείται και στην παραγωγή καλλυντικών. Από τα υπολείμματα βλαστών και λινών υφασμάτων παρασκευάζεται χαρτί άριστης ποιότητας.Ακόμη, χρησιμοποιείται στη μαγειρική (με δημητριακά στο πρωινό, σε σαλάτες, σούπες κτλ), ενώ  τα τελευταία χρόνια συνιστάται για τη διύλιση βαρέων τοξικών μετάλλων όπως το αλουμίνιο που υπάρχουν μες στον οργανισμό μας. 

Είναι σημαντικό όταν τρώμε λιναρόσπορο να πίνουμε παράλληλα και πολύ νερό και αυτό επειδή ο λιναρόσπορος -όπως όλοι οι ξηροί καρποί- περιέχει πολλές φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες στον οργανισμό γιατί εκτός των άλλων βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου και στην αποβολή των τοξινών, όμως χρειάζονται πολύ νερό χωρίς το οποίο είναι πιθανό να εμφανιστούν  αντίθετα αποτελέσματα π.χ επιδείνωση δυσκοιλιότητας. 

Οι πληροφορίες που δίνονται είναι καθαρά ενδεικτικές και δεν συνίσταται να λαμβάνετε βότανα αλόγιστα χωρίς τη συμβουλή ειδικού.

Beauty Tip:

Σε περίπου 100ml ροδόνερου προσθέτετε 2 κουταλάκια σπόρους λιναριού και το αφήνετε για ένα βράδυ. Το επόμενο πρωί θα παρατηρήσετε στη θέση του υγρού να έχει σχηματισθεί ένα πυκνόρρευστο ζελέ, ενώ η ποσότητα θα έχει μειωθεί αισθητά (περίπου στο μισό). Σουρώνετε καλά ξεχωρίζοντας τους σπόρους και αποθηκεύετε το ζελέ στο ψυγείο, όπου διατηρείται για μια εβδομάδα. Χρησιμοποιείτε καθημερινά το φυσικό αυτό αντιγηραντικό, συσφικτικό και οικονομικό serum άφοβα σε πρόσωπο και λαιμό και το αποτέλεσμα θα ενθουσιάσει τόσο εσάς όσο και το πορτοφόλι σας..!