ΒΟΤΑΝΑ: Καψέλλα (Capsella Bursa)

img

Οικογένεια: Brassicaceae, Γένος: Capsella

Παρασιτικό φυτό της Ανατολικής Ευρώπης και της Μικράς Ασίας με κύριο χαρακτηριστικό την αιμοστατική του ιδιότητα. Στη χώρα μας το συναντούμε και με τις ονομασίες αγριοκαρδαμούρα και τραγιά.

Για τις θεραπευτικές του ιδιότητες χρησιμοποιείται όλο το φυτό το οποίο περιέχει σαπωνίνες, έλαιο μουστάρδας, φλαβονοειδή, ρητίνη, μονοαμίνες, χολίνη, ακετυλχολίνη, σιτοστερόλη και βιταμίνες Α,Β και C.

Μπορεί ακόμη να βοηθήσει σε προβλήματα γαστρορραγίας, αιμορραγικών ελκών και αιμορροΐδων. Έχει ακόμη στυπτικές ιδιότητες που βοηθούν σε περιπτώσεις διάρροιας ενώ θεωρείται ότι μπορεί να βοηθήσει σε περιπτώσεις εκζέματος και εξανθημάτων.

Το αφέψημα του βοτάνου είναι αποτελεσματικό φάρμακο εναντίον των μηνορραγιών, της δυσμηνόρροιας και των μητρορραγιών. Χρησιμοποιείται επίσης σε προβλήματα κυστίτιδας, λιθίασης των αγωγών του ουροποιητικού, αιμορραγίας της ουρήθρας, αιμορροΐδες, ρινορραγίες, αιμοπτύσεις και πληγές. Στην Κίνα θεωρούν ότι η γλυκιά της γεύση κάνει καλό στην σπλήνα. Η χρήση του βοτάνου αντενδείκνυται στην θρομβοφλεβίτιδα. Επιπλέον η τυραμίνη που περιέχεται στο φυτό είναι συμπαθομιμητική και προκαλεί άνοδο της πιέσεως του αίματος.

Οι πληροφορίες που δίνονται είναι καθαρά ενδεικτικές και δεν συνίσταται να λαμβάνετε βότανα αλόγιστα χωρίς τη συμβουλή ειδικού.


ΠΗΓΗ: » www.alternativenaturally.com