ΒΟΤΑΝΑ: Κριθαρόχορτο - Χλόη Κριθαριού (Hordeum Vulgare)

img

Οικογένεια: Poaceae, Γένος: Hordeum

Το κριθάρι (Barley Grass) είναι δημητριακός καρπός που καλλιεργείται σε διάφορα κλίματα και καταναλώνεται ευρέως ως βασικό είδος διατροφής. Σήμερα χρησιμοποιείται ιδιαίτερα για την παρασκευή ψωμιού, μπύρας αλλά και ζωοτροφών.

Σύμφωνα με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, το κριθάρι περιέχει βιταμίνες Ε, C, και Β12. Είναι επίσης πλούσιο σε καροτίνη, ασβέστιο, σίδηρο , μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, μαγγάνιο, μόλυβδο, γερμάνιο, χαλκό, λίθιο, ψευδάργυρο και σελήνιο. Όλα σε ισορροπημένη αναλογία μεταξύ τους. Περιέχει ακόμα ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες, μεταξύ των οποίων και τοκοτριενόλη. Η τοκοτριενόλη προλαμβάνει και διαλύει τους θρόμβους στις αρτηρίες , μειώνει την κόπωση και επιταχύνει την επούλωση τραυμάτων. Προστατεύει τα αγγεία από την αρτηριοσκλήρωση, συμβάλλοντας στην μείωση της πιθανότητας εμφάνισης στεφανιαίας νόσου. Ακόμη, βοηθά τον οργανισμό να αντιμετωπίσει την τοξική δράση των ελευθέρων ριζών. Χωρίς να υπάρχει απόλυτη επιστημονική τεκμηρίωση, θεωρείται ακόμα οτι μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισεις καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων. Λειτουργεί εξισορροπητικά σε ολόκληρο τον οργανισμό. Για παράδειγμα, στον πνευμονικό ιστό αποτοξινώνει τους ατμοσφαιρικούς ρύπους. Στο αίμα καθορίζει το βαθμό οξείδωσης της LDL-χοληστερόλης. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία των αναλύσεων της Ένωσης Αναζήτησης Πηγών του Κέντρου Επιστημών και Τεχνολογίας και του Ιαπωνικού Κέντρου Ανάλυσης Τροφών, ο πράσινος χυμός κριθαριού περιέχει 30 φορές περισσότερη Β1 από το αγελαδινό γάλα, 7 φορές περισσότερο βιταμίνη C από τα πορτοκάλια, 11 φορές περισσότερο ασβέστιο από το αγελαδινό γάλα, 5 φορές περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι και 6,5 φορές περισσότερη καροτίνη από το σπανάκι. 

Η οστεοπόρωση, τα προβλήματα συκωτιού, η ραχίτιδα, η ουρολοίμωξη, η δυσπεψία, ο διαβήτης, ο πυρετός, η οξεία και η χρόνια νεφρίτιδα καθώς και οι οξείς ρευματισμοί αντιμετωπίζονται με θεραπεία βασισμένη στο κριθάρι. Το πολύτιμο αυτό φυτό έχει διουρητικές ιδιότητες και καθαρίζει όλο τον οργανισμό ( νεφρά, κύστη κ.τ.λ.). Πρόσφατη έρευνα που έγινε σε ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα απέδειξε ότι εκείνοι που έτρωγαν χλόη κριθαριού είχαν σημαντικές βελτιώσεις σε συμπτώματα, όπως ο πόνος και η διάρροια, σε σύγκριση με αυτούς που έπαιρναν συμβατικά φάρμακα. 

Το πραγματικό όφελος του κριθαρόχορτου είναι ο συνδυασμός θρεπτικών ουσιών και ενζύμων σε ένα τρόφιμο, ενώ θεωρείται πως εξισορροπεί το ph του οργανισμού. Επίσης έχει υψηλά επίπεδα των φυσικών ενζύμων SOD, η οποία είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα από τοξικές ελεύθερες ρίζες, οι οποίες ευθύνονται κατά κύριο λόγο για την γήρανση του οργανισμού.

Το κριθαρόχορτο σε σκόνη μπορεί να αναμιχθεί με νερό, χυμό ή γιαούρτι ή να το προσθέσετε στα δημητριακά που βάζετε στο γάλα ή σε χυμούς. Τέλος, δεν έχουν παρατηρηθεί παρενέργειες από την κατανάλωση χλόης κριθαριού.

Οι πληροφορίες που δίνονται είναι καθαρά ενδεικτικές και δεν συνίσταται να λαμβάνετε βότανα αλόγιστα χωρίς τη συμβουλή ειδικού.


ΠΗΓΗ: » www.alternativenaturally.com