ΠΡΟΛΗΨΗ: ΠΡΟΣΟΧΗ: 6 Σοβαρά και Θανατηφόρα Προβλήματα Υγείας που μπορεί να Προκαλέσει η Έλλειψη ύπνου

img

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει μια πληθώρα σοβαρών και απειλητικών για τη ζωή καταστάσεων, από καρκίνους μέχρι διαβήτη, και καρδιακά προβλήματα. Οι παρακάτω ασθένειες σχετίζονται με την κακή ποιότητα ύπνου.

1. Αλτσχάιμερ

Μια μελέτη του 2013 που διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins διαπίστωσε ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να αποτελεί αιτία της νόσου του Αλτσχάιμερ και να επηρεάσει την ταχύτητα της εξέλιξης της ασθένειας. Η μελέτη διεξήχθη με βάση την προηγούμενη έρευνα που ανακάλυψε ότι ο ύπνος είναι απαραίτητος για τον εγκέφαλο για να απαλλαγούμε από τα «εγκεφαλικά αποβλήτα», και που μπορούν να προκαλέσουν άνοια.

2. Παχυσαρκία και Διαβήτης

Ο διαβήτης έχει από καιρό συνδεθεί με την κακή ποιότητα ύπνου, αλλά μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σικάγο κατέληξε στο συμπέρασμα πως η έλλειψη ύπνου μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει παχυσαρκία, και εντέλει να οδηγήσει σε διαβήτη.

3. Καρδιαγγειακές Παθήσεις

Η καρδιαγγειακή νόσος έχει συνδεθεί με την έλλειψη ύπνου εδώ και αρκετό καιρό, αλλά μια πρόσφατη μελέτη που παρουσιάστηκε στο EuroHeartCare, ανακάλυψε τη μεγαλύτερη απόδειξη της ισχυρής συσχέτισης. Παρακολουθώντας 657 άνδρες μεταξύ των ηλικιών 25 και 64 για 14 χρόνια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων που εμφάνισαν καρδιακή προσβολή, βίωναν επίσης προβλήματα διαταραχής του ύπνου.

4. Αυτοκτονία

Μπορεί να είναι σοκαριστικό, αλλά πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη το 2014 βρήκε μια συσχέτιση ανάμεσα στην αύξηση των κρουσμάτων αυτοκτονιών σε ενήλικες και του κακού ύπνου, ανεξαρτήτως αν υπήρχε ιστορικό με κατάθλιψη. Κατά τη διάρκεια μιας 10χρονης μελέτης που διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ της Ιατρικής, εξετάστηκαν 420 ενήλικες συμμετέχοντες. Από την ομάδα αυτή, 20 συμμετέχοντες βρέθηκε ότι είχαν διαταραχές του ύπνου και, δυστυχώς, αυτοκτόνησαν. Εξαιτίας αυτού, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στον ύπνο σε σταθερή βάση είχαν 1,4 φορές περισσότερες πιθανότητες να αυτοκτονήσουν.

5. Ελκώδης κολίτιδα

Η ελκώδης κολίτιδα, είναι φλεγμονώδης νόσος του εντέρου που χαρακτηρίζεται από έλκη μέσα στην επένδυση του πεπτικού συστήματος, καθώς επίσης και η νόσος του Crohn μπορεί να είναι προϊόν της στέρησης ύπνου, αλλά και περίσσεια ύπνου, σύμφωνα με μια μελέτη του 2014. Ερευνητές από Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης διαπίστωσαν ότι η σωστή ποσότητα του ύπνου είναι απαραίτητη για να περιοριστούν οι αποκρίσεις φλεγμονής του πεπτικού συστήματος, που μπορούν να οδηγήσουν στις δύο ασθένειες.

6. Καρκίνος του προστάτη

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2013 στο περιοδικό Cancer Epidemology, οι ερευνητές βρήκαν μια αυξημένη συχνότητα εμφάνισης και τη σοβαρότητα του καρκίνου του προστάτη σε ασθενείς με προβλήματα ύπνου. Μετά από έρευνα σε 2.425 άνδρες από την Ισλανδία μεταξύ των ηλικιών 67 και 96 για 3-7 χρόνια, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη αυξήθηκε σε 60 % σε όσους άντρες είχαν προβλήματα ύπνου. Επιπλέον, όσοι άντρες εμφάνισαν προβλήματα ύπνου είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προχωρημένα στάδια του καρκίνου του προστάτη.


ΠΗΓΗ: » fanpage.gr