ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Το λεμφικό σύστημα συμβάλει στην άμυνα του οργανισμού, επιδιόρθωση των ιστών και απομάκρυνση των τοξινών

img

Γνωρίζετε τι είναι και τι κάνει το λεμφικό σας σύστημα;

Αν όχι, μην απογοητεύεστε, αφού οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ακούσει καν ότι υπάρχει κάτι τέτοιο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το λεμφικό σύστημα είναι ασήμαντο.

Βασική λειτουργία των λεμφαδένων, είναι η παραγωγή λεμφοκυττάρων και αντισωμάτων, τα οποία εμπλουτίζουν τη λέμφο, καθώς αυτή περνά αργά μέσα από αυτά. Τα αντισώματα ισχυροποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι χρήσιμα για την άμυνα του οργανισμού, έναντι διαφόρων νοσογόνων παραγόντων.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το λεμφικό σύστημα παίζει σημαντικό ρόλο στην επιδιόρθωση των ιστών και τον έλεγχο της φλεγμονής σε διάφορα όργανα του σώματος.

Το λεμφικό σύστημα είναι ένα δίκτυο αγγείων (λεμφαγγείων) που σκοπό έχει να μεταφέρει απόβλητα του μεταβολισμού των κυττάρων πίσω στο φλεβικό σύστημα. Στο δίκτυο αυτό, σε συγκεκριμένα σημεία, παρεμβάλλονται αδένες (λεμφαδένες) που σκοπό έχουν να φιλτράρουν το λεμφικό υγρό. Οι τεχνικές λεμφικής παροχέτευσης σκοπό έχουν είτε να βοηθήσουν το υγιές λεμφικό σύστημα να μεταφέρει περισσότερο φορτίο πίσω στο φλεβικό σύστημα ή να μεταφέρουν το οίδημα πίσω στην κυκλοφορία.

Ειδικότερα, η λέμφος επιτελεί τις ακόλουθες λειτουργίες:

  • Βοηθά στη θρέψη, γιατί μεταφέρει το λίπος από το λεπτό έντερο στο ήπαρ για επεξεργασία.
    Συμβάλλει σημαντικά στην άμυνα του οργανισμού, γιατί με την πορεία της μέσα από τα λεμφογάγγλια, κατακρατούνται και φαγοκυτταρώνονται μικρόβια και άλλοι μικροοργανισμοί που μεταφέρει.
  • Απομακρύνει άχρηστα κύτταρα από τον μεσοκυττάριο χώρο και τα μεγάλα μόρια πρωτεϊνης, που είναι πολλές φορές υπεύθυνα για τη δημιουργία οιδημάτων και κατακρατήσεων νερού.
    Διατηρεί τη δυναμική ισορροπία που υπάρχει ανάμεσα στο πλάσμα του αίματος και του διάμεσου υγρού, αφού συμβάλλει στη διατήρηση της ωσμωτικής σταθερότητας του διάμεσου υγρού.
  • Καθαρίζει τα κύτταρα του σώματός μας και μεταφέρει τα κυτταρικά λύματα του σώματος μακριά από τους ιστούς στο αίμα, όπου και φιλτράρεται από τα δύο κύρια όργανα αποτοξίνωσης του σώματος: το ήπαρ και τα νεφρά. Αυτά τα λύματα είναι από τα υποπροϊόντα των σωματικών διαδικασιών μας, όπως τα φάρμακα, τις τοξίνες από το τσιγάρο, άλλους αέριους ρύπους, τα πρόσθετα τροφίμων, τα φυτοφάρμακα και άλλες τοξίνες.
  • Εάν πάσχετε από τραυματισμούς, υπερβολικό βάρος, κυτταρίτιδα, διαταραχές πόνου, όπως αρθρίτιδα, θυλακίτιδα, πονοκεφάλους ή άλλα, ένα υποτονικό λεμφικό σύστημα μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο.

Το λεμφικό σύστημα είναι ένα δίκτυο αγγείων (λεμφαγγείων) που σκοπό έχει να μεταφέρει απόβλητα του μεταβολισμού των κυττάρων πίσω στο φλεβικό σύστημα.

Γιατί είναι απαραίτητη η τακτική αποτοξίνωση του λεμφικού συστήματος;

Η αποτοξίνωση στο λεμφικό σύστημα είναι απαραίτητη κατά περιόδους, επειδή στην πραγματικότητα είναι εξίσου σημαντικό με το κυκλοφορικό σύστημα του αίματος. Όταν το λεμφικό σύστημα δεν “αποστραγγίζεται” σωστά, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο ανοσοποιητικό σύστημα ή να προκαλέσει όγκους στους λεμφαδένες σας.

Εκτίθεστε καθημερινά σε έως και 82.000 τοξίνες από διάφορες πηγές. Δεδομένου ότι αυτές οι τοξίνες συσσωρεύονται, είναι επιτακτική ανάγκη να απομακρυνθούν αποτελεσματικά για να αποφευχθεί η επιβάρυνση των οργάνων του σώματός σας. Αυτός είναι ο λόγος που το λεμφικό σύστημα είναι τόσο σημαντικό. Καθαρίζει τα υγρά γύρω από τα κύτταρά σας, απομακρύνει τα απόβλητα και εκκενώνει κάθε άλλο είδος περιττών ουσιών από αυτά.

Αν δεν κάνετε ποτέ αποτοξίνωση στο λεμφικό σας σύστημα μπορεί να αναπτύξετε κάποια από τις ακόλουθες παθήσεις: δυσπεψία, ινομυαλγία, φούσκωμα, σκλήρυνση κατά πλάκας, άλγη και πόνους, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και παχυσαρκία.

Τρόποι για να κυκλοφορεί το λεμφικό υγρό (λέμφος) ελεύθερα

Υπάρχουν ορισμένες εξαιρετικές και απλές μέθοδοι για να μετακινηθεί το λεμφικό υγρό και η κάθε μια θα βοηθήσει στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και στην αποβολή των τοξινών.

1.) Βαθιά αναπνοή

Η βαθιά διαφραγματική αναπνοή είναι πιθανώς ο καλύτερος τρόπος για την κυκλοφορία της λέμφου. Αναπνεύστε αργά και βαθιά πιέζοντας την κοιλιά προς τα έξω και στη συνέχεια εκπνεύστε αργά. Η δραματική διακύμανση πίεσης με την διαστολή και τη συστολή του πνεύμονα κινεί τη λέμφο και τη βοηθά επίσης να μπει και πάλι στην κυκλοφορία του αίματος στις υποκλείδιες φλέβες, στη βάση του λαιμού. Η βαθιά και αργή διαφραγματική αναπνοή για 10 λεπτά την ημέρα, θα οξυγονώσει το αίμα και επίσης θα κυκλοφορήσει η λέμφος.

2.) Αναπήδηση

Ένα μίνι τραμπολίνο είναι ένας καλός τρόπος για να ασκηθείτε. Εάν εφαρμόσετε μια ήπια κίνηση χωρίς να σηκώσετε καν τα πόδια σας από το τραμπολίνο, αρκεί για να κυκλοφορήσει η λέμφος. Στην κορυφή της αναπήδησης, το σώμα βιώνει μια στιγμή χωρίς βαρύτητα και εκείνη τη στιγμή όλες οι βαλβίδες μιας κατεύθυνσης των λεμφαγγείων ανοίγουν για να επιτρέψουν στο υγρό να κινηθεί προς τα πάνω. Αυτό μπορεί να γίνει ακόμη και χωρίς τραμπολίνο μόνο από την αναπήδηση στα δάχτυλα των ποδιών.

3.) Μασάζ

Η λεμφική παροχέτευση είναι μια τεχνική που διδάσκεται από έναν θεραπευτή, ωστόσο, ένα απαλό μασάζ μπορεί να έχει καλά αποτελέσματα. Κάντε ένα απαλό μασάζ. Οι μελέτες δείχνουν ότι ένα απαλό μασάζ μπορεί να ωθήσει, σε καλύτερη κυκλοφορία, τη λέμφο έως και 78 τοις εκατό και απελευθερώνει τις τοξίνες. Το λεμφικό μασάζ είναι ένας ήπιος τρόπος με πολύ μικρή πίεση, για να τεντωθεί το δέρμα και να τονωθεί η ροή μέσω των λεμφικών τριχοειδών που βρίσκονται ακριβώς κάτω από το δέρμα. Τρίψτε το δέρμα προς την κατεύθυνση της καρδιάς.

4.) Η άσκηση εξασφαλίζει επίσης τη σωστή ροή του λεμφικού συστήματος.

Κάθε είδους κίνηση, όπως το περπάτημα, θα κυκλοφορήσει τη λέμφο λόγω της σύσπασης των μυών. Ακόμη και το γέλιο βοηθάει πολύ για να κινηθεί το λεμφικό υγρό.
Δείτε και Το περπάτημα μπορεί και προλαμβάνει σωρεία ασθενειών

5.) Βουρτσίστε το δέρμα πριν από το ντους.

Χρησιμοποιήστε μια φυσική βούρτσα. Βουρτσίστε το δέρμα σας με κυκλικές κινήσεις προς τα πάνω, από τα πόδια στον κορμό και από τα δάχτυλα στο στήθος, προς την ίδια κατεύθυνση, όπως οι λεμφαδένες σας ρέουν προς την καρδιά.

6.) Εναλλάξ ζεστό και κρύο ντους για αρκετά λεπτά.

Αποφύγετε αυτό το είδος της θεραπείας, αν έχετε καρδιολογικά προβλήματα ή αρτηριακή πίεση ή αν είστε έγκυος.

7.) Σάουνα

Η εφίδρωση μέσω της σάουνας μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τις τοξίνες στο λεμφικό σύστημα. Μια σάουνα θα αυξήσει τη θερμοκρασία του σώματός σας και θα διεγείρει τους ιδρωτοποιούς σας αδένες. Ως εκ τούτου, το σώμα σας αποβάλλει μέσω του ιδρώτα τοξικές χημικές ουσίες, όπως ο χαλκός, ο υδράργυρος, το νάτριο κ.α.

8.) Καστορέλαιο

Δεν υπάρχει φάρμακο που να έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τη ροή του λεμφικού, ωστόσο μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί με την τοπική εφαρμογή του καστορέλαιου», δήλωσε ο δρ David G. Williams. Για διέγερση του λεμφικού συστήματος, μια καλή θέση θα ήταν να τοποθετήσει ένα επίθεμα καστορέλαιου (castor oil pack) στη κάτω κοιλιακή χώρα και/ή στο συκώτι. Αυτό θα αποφέρει ευεργετικά αποτελέσματα όπως λιγότερες φλεγμονές, βελτίωση του πεπτικού συστήματος και πιο σωστή κυκλοφορία των λεμφικών υγρών.

Για να φτιάξετε ένα επίθεμα καστορέλαιου χρησιμοποιείστε καλής ποιότητας λάδι ψυχρής έκθλιψης και ένα βαμβακερό ή μάλλινο φανελένιο ύφασμα διπλωμένο πολλές φορές. Μουσκέψτε το ύφασμα στο λάδι και εφαρμόστε το στο δέρμα. Τοποθετήστε ένα νάιλον (ή κάτι πλαστικό) πάνω από το επίθεμα ώστε να μην στάξει το λάδι και στην συνέχεια τυλίξτε μια παλιά πετσέτα για περισσότερη προστασία. Τοποθετήστε ένα μπουκάλι ζεστό νερό πάνω από το επίθεμα ώστε να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Λόγω των αντιμικροβιακών ιδιοτήτων του λαδιού, το ίδιο επίθεμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά πολλές φορές.