ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Η επιστήμη ξέρει τι φταίει και έχεις αϋπνίες τα βράδια

img

Κάτι πολύ πιο αρχέγονο ευθύνεται για τις νύχτες που δεν κλείνεις μάτι.

Δύσκολη φάση οι αϋπνίες. Και τραγικό να σηκώνεσαι χάλια επειδή για άλλο ένα βράδυ δεν κατάφερες να κλείσεις μάτι.

Τα συμπτώματα αυτής της διαταραχής ύπνου είναι αρκετά. Απ’ το να ξυπνάς συχνά, να μην ξεκουράζεσαι στον ύπνο, να δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς ή να κάνεις μια σύντομη σιέστα το μεσημέρι.

Εξίσου αρκετές και οι αιτίες που έχουν συνδεθεί με την έλλειψη ύπνου. Απ’ το βάρος, τη διατροφή και τις παθήσεις της καρδιάς μέχρι το άγχος και την κατάθλιψη. Τώρα, μια νέα έρευνα έρχεται να δώσει μια άλλη αιτία, που συνδέεται με κάτι πολύ πιο αρχέγονο απ’ ότι φανταζόμασταν.

Το ένστικτο της επιβίωσης για την ακρίβεια.

Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα ερευνητές του πανεπιστημίου Duke στη Νότια Καρολίνα μελέτησαν τους κυνηγούς της φυλής Hadza στην Τανζανία, για τρεις εβδομάδες. Οι άντρες της συγκεκριμένης φυλής κρατούσαν βάρδιες τη νύχτα και έτσι παρατηρήθηκε πως για μόλις 18 λεπτά κοιμούνταν όλοι ταυτόχρονα.

Μιλώντας στην Evening Standard ο καθηγητής Charlie Nunn, που συμμετείχε στη μελέτη, παρατήρησε ότι «πολλοί ηλικιωμένοι πάνε στον γιατρό και παραπονιούνται ότι ξυπνάνε νωρίς και μετά δεν μπορούν να ξανακοιμηθούν. Ίσως όμως δεν έχουν κάποιο πρόβλημα. Ίσως κάποια απ’ τα ιατρικά προβλήματα που έχουμε σήμερα θα μπορούσαν να εξηγηθούν ως εξέλιξη του ανθρώπινου είδους και όχι ως διαταραχές».

Το ίδιο έχει παρατηρηθεί σε ποντίκια και πτηνά, αλλά είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται σε ανθρώπους.


ΠΗΓΗ: » fanpage.gr