ΓΥΝΑΙΚΑ: 9 Σημαντικές Αλήθειες για την Γονιμότητα που ΟΛΟΙ όσοι θέλουν να αποκτήσουν Παιδιά οφείλουν να ξέρουν. Δώστε βάση στην 8η!

img

1. Υπάρχει μια πτώση της γονιμότητας, ειδικά στις γυναίκες, καθώς μεγαλώνουν. Αλλά μπορεί να μην είναι τόσο δραματική όσο νομίζετε.

viraltopnews.gr

Αν είστε γυναίκα, η πιθανότητά να συλλάβετε κάθε φορά που κάνετε ελεύθερο σεξ αρχίζει να πέφτει γύρω στα μέσα της δεκαετίας των 30. Ωστόσο, οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης για υπογονιμότητα, είναι υπερβολικές.

«Υπάρχει σίγουρα μια μείωση της γυναικείας γονιμότητας στην ηλικία αυτή», λέει ο Tim Child, σύμβουλος γυναικολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. «Αλλά σίγουρα δεν είναι τόσο δραματικά τα πράγματα. Είναι μια σταδιακή παρακμή που μεγαλώνει καθώς φτάνετε στα τέλη των τριάντα. Ένα ζευγάρι όπου η γυναίκα είναι 40 έχει περίπου 50% πιθανότητα να συλλάβει σε 12 μήνες προσπάθειας και ο κίνδυνος αποβολής είναι υψηλότερος.»

Ο Robert Winston, ένας επίκουρος καθηγητής μελετών γονιμότητας στο Imperial College London, συμφωνεί. «Οι γυναίκες είναι πιο γόνιμες από ό, τι συνειδητοποιούν, για πολύ καιρό. Η μέση ηλικία για το πρώτο μωρό σας είναι πάνω από 30 τώρα, και δεν υπάρχει καμία μείωση στην γονιμότητα από όσο μπορούμε να δούμε. Έτσι η ιδέα ότι γίνεστε στείρα στα 30 είναι μια ανοησία».

2. Εάν προσπαθείτε να συλλάβετε και δεν μένετε έγκυος αμέσως, πραγματικά δεν χρειάζεται να ανησυχείτε.

viraltopnews.gr

Αν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος, κάθε μήνας που περνάει μπορεί να αισθάνεται απίστευτα μεγάλος. Αλλά είναι πολύ σπάνιο να μείνετε έγκυος αμέσως.

«Η πιθανότητα ένα βρετανικό ζευγάρι να κυοφορήσει σε κάθε κύκλο περιόδου είναι περίπου 20%», λέει ο Winston. «Είναι λίγο υψηλότερο στην Αυστραλία, όπου οι άνθρωποι κάνουν περισσότερο σεξ, είναι λίγο χαμηλότερο στη Γαλλία, όπου οι άνθρωποι κάνουν λιγότερο. Έτσι, κατά μέσο όρο, χρειάζονται πέντε μήνες για να μείνετε έγκυος, ίσως και 10 μήνες ή ένα χρόνο, οπότε μην θεωρείτε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα σε αυτό το χρονικό διάστημα.»

Η Δρ Helen Munro, σύμβουλος σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας, συμφωνεί. «Αν ένα ζευγάρι κάνει σεξ δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα για ένα χρόνο και ακόμα δεν έμεινε έγκυος, αυτό είναι φυσιολογικό. Πάντα θα είστε γόνιμοι μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο.»

3. Η αντισύλληψη δεν μπορεί να σας κάνει στείρα.

viraltopnews.gr

Ο Munro λέει, «Θέλω να καθησυχάσω τις νέες γυναίκες ότι η αντισύλληψη δεν μπορεί να σας κάνει στείρες. Είναι όλα ένας μύθος».

4. Ο κίνδυνος της αποβολής αυξάνεται στα τέλη των τριάντα και αρχές των σαράντα.

viraltopnews.gr

Οι γυναίκες γεννιούνται με 2 έως 3 εκατομμύρια αυγά στις ωοθήκες τους, λέει ο Child. «Ο κοινός μύθος αναφέρει ότι η γυναίκα θα γίνει στείρα όταν τελειώσουν τα αυγά. Περιστασιακά αυτό συμβαίνει, αλλά γενικά καθώς γερνάμε, τα αυγά που παραμένουν είναι φτωχότερης ποιότητας. Συνεπώς, μπορείτε να συνεχίσετε την ωοθυλακιορρηξία, αλλά τα αυγά σας είναι πιο πιθανό να έχουν γενετικά προβλήματα. Αυτό σημαίνει ότι εάν γονιμοποιηθούν, είναι πιθανότερο να έχετε μια αποβολή ακόμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.»

Και συνεχίζει: «Ζούμε περισσότερο και δουλεύουμε περισσότερο. Έχουμε διαφορετικές προτεραιότητες – η προτεραιότητά μας δεν είναι να έχουμε ένα μωρό στα 21, και αυτό είναι καλό, αλλά το σώμα μας δεν έχει αλλάξει, είμαστε ακόμα στην κορυφή της γονιμότητας στα μέσα των είκοσι».

5. Η γονιμότητα των ανδρών μειώνεται όσο μεγαλώνουν.

viraltopnews.gr

«Το ποσοστό των σπερματοζωαρίων που έχουν λάθος αριθμό χρωμοσωμάτων ανεβαίνει, αν και είναι περίπου 10 χρόνια αργότερα από ό, τι για τις γυναίκες», λέει ο Child. «Μετά τα 40, αν και η ποιότητα των σπερματοζωαρίων μειώνεται, δεν πέφτει στο μηδέν.»

6. Η εξωσωματική γονιμοποίηση καμιά φορά γίνεται και μπορεί να μην είναι απαραίτητη.

viraltopnews.gr

Η Winston εκτιμά ότι οι μισές εξωσωματικές γονιμοποίησης που έγιναν στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι περιττές. «Οι κλινικές κάνουν τα πάντα για τα χρήματα, ακόμη και εξωσωματικές ενώ δεν χρειάζεται.

Συχνά, ειδικά προβλήματα γονιμότητας αντιμετωπίζονται καλύτερα με συγκεκριμένες λύσεις. Για παράδειγμα, η αποτυχία στην ωοθυλακιορρηξία αντιμετωπίζεται καλύτερα με φαρμακευτική αγωγή παρά με την εξωσωματική γονιμοποίηση.

7. Ο τρόπος ζωής μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητες ενός ζευγαριού να συλλάβει αλλά, και πάλι, λιγότερο από ό, τι νομίζετε.

viraltopnews.gr

«Τα δύο πράγματα που αποδεδειγμένα μειώνουν τη γονιμότητα είναι η παχυσαρκία και το κάπνισμα. Αυτό ισχύει τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, αν και περισσότερο για τις γυναίκες. Και δεν υπάρχει απόδειξη ότι το αλκοόλ και η καφεΐνη μειώνει τη γονιμότητα», λέει ο Child.

8. Θα πρέπει να αποφύγετε τα συμπληρώματα διατροφής (όχι μόνο τα στεροειδή) και να είστε ενημερωμένοι για τα ΣΜΝ.

viraltopnews.gr

«Είναι καλό να πηγαίνεις στο γυμναστήριο, αλλά μην χρησιμοποιείς συμπληρώματα που αγοράζεις online ιδιαίτερα για αυτά που γνωρίζεις ότι περιέχουν αναβολικά στεροειδή. Μπορεί να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη στην παραγωγή σπέρματος, έτσι θα βλέπεις την αύξηση της μυϊκής δύναμης, αλλά θα απενεργοποιήσεις την παραγωγή σπέρματος. Πολλοί άνδρες με προβλήματα με τον αριθμό των σπερματοζωαρίων τους, λένε ότι δεν έχουν χρησιμοποιήσει στεροειδή αλλά έχουν χρησιμοποιήσει συμπληρώματα. Απλά δεν ξέρετε τι περιέχουν.

Επίσης, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα μπορεί να προκαλέσουν υπογονιμότητα αργότερα στη ζωή σας. Τα χλαμύδια μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητές σας για προβλήματα γονιμότητας. Η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου, μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητά. Ή αν οι άνδρες έχουν γονόρροια, αυτό μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή σπέρματος», λέει η Munro.

9. Μπορείτε να μείνετε έγκυος αργότερα στη ζωή σας, αλλά πάντα πρέπει να ανησυχείτε για την αντισύλληψη ακόμη και μετά τα 40.

viraltopnews.gr

Ο ρυθμός των κυήσεων μεταξύ των νεαρών γυναικών μειώνεται, αλλά αυξάνεται μεταξύ των 35 ετών και των 40 ετών. Πολλές γυναίκες υποθέτουν ότι επειδή είναι άνω των 40 ετών δεν χρειάζεται να ανησυχούν για την αντισύλληψη πια. Τα άτομα άνω των 40 ετών μπορούν να συλλάβουν. Μέχρι να σταματήσει η περίοδος σας, είστε γόνιμες», λέει η Munro.


ΠΗΓΗ: » fanpage.gr