ΖΕΥΓΑΡΙΑ: Τι κάνουν οι γυναίκες για να αναζωπυρώσουν τον έρωτα στη σχέση τους;

img

Η διαφορά στα επίπεδα της σεξουαλικής επιθυμίας ανάμεσα στο ζευγάρι είναι ένα πρόβλημα που συνήθως αναφέρεται από εκείνους που βρίσκονται σε μακροχρόνιες ερωτικές σχέσεις. Είναι αρκετά συχνό φαινόμενο να θέλει ο ένας περισσότερο σεξ από τον άλλον και αυτή η δυσαρμονία αποτελεί αιτία δυσφορίας.

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε μελέτη (Herbenick, 2014) που σκοπό είχε να αξιολογήσει τις στρατηγικές που χρησιμοποιούν οι γυναίκες για να επηρεάσουν τη σεξουαλική τους επιθυμία, καθώς και τη γνώμη τους για την αποτελεσματικότητα των στρατηγικών αυτών.

Εκατόν εβδομήντα εννέα γυναίκες οι οποίες ήταν σε μόνιμη, ετεροφυλόφιλη σχέση επί περισσότερα από 5 χρόνια συμμετείχαν στην ανώνυμη διαδικτυακή έρευνα.

Οι πιο κοινές στρατηγικές που είπαν πως χρησιμοποιούν για να φέρουν την επιθυμία πάλι στο προσκήνιο ήταν: να αυξήσουν την επικοινωνία, να προσπαθούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των συντρόφων τους, να εμπλέκονται σε σεξουαλική επαφή ακόμη και χωρίς επιθυμία και να κάνουν υπομονή αφήνοντας τον χρόνο να λύσει το πρόβλημα.

Επιπλέον, ανέφεραν και συγκεκριμένες τεχνικές που είχαν χρησιμοποιήσει: τον προγραμματισμό του σεξ, τα σέξι εσώρουχα και μια νύχτα σαν ερωτικό ραντεβού. Ωστόσο, μεγάλος αριθμός των γυναικών ανέφερε ότι το πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί και ότι ήταν δυσαρεστημένες από τις στρατηγικές που εφάρμοσαν.

Τελικά τι μπορούν να κάνουν τα ζευγάρια όταν υπάρχει δυσαρμονία στη σεξουαλική επιθυμία;

Ενώ έχουν γίνει μελέτες για το θέμα αυτό, απέχουμε πολύ από το να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τη καλύτερη «συνταγή». Το κάθε ζευγάρι έχει τις δικές του διαφορές, αλλά σίγουρα όταν αυτές αφορούν στη σεξουαλική ζωή, η διαχείρισή τους είναι συνήθως δύσκολη.

Η υπομονή, η κατανόηση και ο σεβασμός είναι απαραίτητα για να μπορέσει το ζευγάρι να διαχειριστεί τις σεξουαλικές διαφορές. Από εκεί και πέρα, η αύξηση της συναισθηματικής ή και σωματικής εγγύτητας, χωρίς απαραίτητα να ακολουθεί σεξουαλική επαφή, συχνά ανακουφίζει τη δυσφορία.

Η Εύη Κυράνα (www.kyrana.gr) είναι ψυχολόγος υγείας – σεξολόγος, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, υπεύθυνη του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης


ΠΗΓΗ: » fanpage.gr