ΖΕΥΓΑΡΙΑ: Ψέμα στη σχέση – Τα κορυφαία ψέματα που λένε οι άντρες – Λόγοι – Τι να κάνεις

img

Το ψέμα στη σχέση ισοδυναμεί με μία απειλή, με έναν κίνδυνο που ελλοχεύει και παραφυλάει πίσω από αυτήν και που τελικό στόχο του φαίνεται να έχει τη διάλυση των ισορροπιών της εν λόγω σχέσης ή ακόμη και την ύπαρξή της.

Σε οποιοδήποτε είδος διαπροσωπικής σχέσης (φιλικής, ερωτικής, συγγενικής κ.λπ.) κι αν εμφανιστεί, το ψέμα συνιστά έναν από τους βασικότερους εχθρούς της που την θέτουν υπό αμφισβήτηση.

Στο παρόν άρθρο, θα ασχοληθούμε με το ψέμα στη σχέση μεταξύ ενός ζευγαριού, ενώ θα επικεντρωθούμε κατά κύριο λόγο στην περίπτωση που τα ψέματα αφορούν στον άνδρα. Ποια είναι τα κορυφαία, τα συνηθέστερα ψέματα που φαίνεται να λένε οι άντρες στις γυναίκες ή κοπέλες τους; Ποιοι είναι οι πιθανοί λόγοι που κρύβονται πίσω από την εκστόμιση ενός ή περισσοτέρων ψεμάτων από πλευράς τους; Και, το σημαντικότερο όλων, τι μπορείς εσύ η ίδια να κάνεις, πώς μπορείς εσύ η ίδια να κινηθείς και να πράξεις όταν βρίσκεσαι αντιμέτωπη με μία τέτοια κατάσταση, είτε η τελευταία είναι περιστασιακή είτε είναι συστηματική;

Τα κορυφαία ψέματα που λένε οι άντρες στις συζύγους / κοπέλες τους

1)«Όχι, δεν έχεις παχύνει!» ή «Όχι, δε σε παχαίνει αυτό που φοράς!»

Δύο παρόμοιες φράσεις που συνιστούν απαντήσεις του στην αντίστοιχη γυναικεία απορία, στην αντίστοιχη γυναικεία ανησυχία. Ας δούμε, όμως, καλύτερα μία κλασική σκηνή εντός της οποίας μπορεί να ενταχθεί το συγκεκριμένο ψέμα στη σχέση…

Ετοιμάζεσαι να βγεις βράδυ με τον καλό σου και μόλις έχεις ντυθεί, νιώθοντας αμφιβολία / ανασφάλεια για το κατά πόσο όμορφη είσαι, για το κατά πόσο σου πηγαίνει ή όχι αυτό που φοράς, για το κατά πόσο σε παχαίνει ή όχι, σπεύδεις να τον ρωτήσεις. Ποια είναι η πρώτη του απάντηση; «Ό,τι και να βάλεις εσύ αγάπη μου είσαι μια κούκλα!». Κι εσένα σε ζώνουν τα φίδια… «Άραγε το είπε γιατί το εννοεί; Μήπως απλά για να μου κρύψει την αλήθεια; Μήπως για να με ξεφορτωθεί και να τελειώνει μπαμ – μπαμ αυτό το θέμα;», σκέφτεσαι. Λογικά, πάντως, η απόκρισή του αυτή σε αφήνει σχετικά ικανοποιημένη ή τουλάχιστον είναι επαρκής (τις περισσότερες φορές) ώστε να βεβαιωθείς για την επιλογή του ρούχου σου και τη γενικότερη εξωτερική σου εμφάνιση.

Άντρες, να ξέρετε ότι το χειρότερο που μπορείτε στην προκειμένη περίπτωση να κάνετε στη σύντροφό σας είναι να ακυρώσετε το γούστο της. Διότι έτσι θα αισθανθεί εάν τις απαντήσετε ότι δεν της πάει αυτό που φοράει, ότι ναι την παχαίνει, ότι η πωλήτρια που της είπε ότι της ταιριάζει μάλλον δεν είχε και τόσο δίκαιο…

Και, βλέποντάς το από την τελευταία άποψη, θα λέγαμε ότι ίσως και ένα ψέμα στη σχέση όπως αυτό να είναι αν όχι καλό έστω «βολικό» για την παρούσα φάση και μόνο. Να επισημάνουμε, ωστόσο, και κάτι τελευταία σε εσάς, φίλες μου. Δεν είναι απαραίτητο ότι οι φράσεις όπως οι προαναφερόμενες αποτελούν αποκλειστικά ψέματα, μιας και μπορεί πράγματι ο αγαπημένος σας να θεωρεί ότι τα περισσότερα (όχι όλα και πάλι) που φοράτε σας πάνε.

2)«Δε μου αρέσει να βλέπω πορνό.» ή «Να πηγαίνω σε strip shows.»

Δεν είναι αυτό ένα ψέμα στη σχέση που λένε όλοι ή τουλάχιστον η συντριπτική πλειοψηφία των ανδρών στις κοπέλες ή συζύγους τους; Αφού, ακόμη κι από στατιστικά αποτελέσματα εγκεκριμένων ερευνών, έχει αποδειχθεί ότι οι άνδρες είναι κυρίως οπτικοί τύποι, ενώ η πλειονότητά τους κοιτάζει λίγο ή πολύ επίμονα, θαυμάζει και φαντασιώνεται όταν βλέπει ένα ωραίο ημίγυμνο γυναικείο κορμί.

Για να πούμε και του στραβού το δίκαιο, η αλήθεια είναι ότι και σε εμάς δε θα περάσει απαρατήρητο ένα καλοσχηματισμένο ανδρικό κορμί ούτε ένας ευρύτερα όμορφος άντρας. Δεν είναι, άλλωστε, λίγες οι γυναίκες που πηγαίνουν σε shows όπου γίνεται στριπτίζ ανδρών.

Και, για να επανέλθουμε στο ψέμα από πλευράς του άνδρα, αυτό γίνεται αισθητό και πολύ ενοχλητικό όταν είναι διαμορφωμένο, για παράδειγμα, ως εξής: σε ένα κλαμπ, όπου μισόγυμνες κοπέλες σουλατσάρουν δεξιά κι αριστερά και άλλες ακόμη πιο γυμνές χορεύουν για να βγάλουν τα χρήματά τους, όταν εσύ ενοχληθείς και τού σχολιάσεις μία εξ αυτών ως «ξεδιάντροπη» ή κάτι συναφές, τότε αυτός, προκειμένου να αποφύγει έναν καβγά μεταξύ σας, θα συμφωνήσει και μάλιστα κάπως έτσι: «Ναι, μωρέ, και σιγά το σώμα που έχει! Εσύ έχεις καλύτερο! Αυτό είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να κάνει (το να γδύνεται για να βγει ή το να χορεύει επαγγελματικά σε κλαμπ)! Άσε που, έτσι όπως κυκλοφορεί, δεν αφήνει τίποτα στη φαντασία του άλλου.». Παραλείπει, βέβαια, να σου πει ότι ίσως και αυτό το πρόστυχο ντύσιμο της εν λόγω κοπέλες / γυναίκας τον γυρίζει σε κάποια ζωώδη ένστικτά του…

3)«Θα το συζητήσουμε πιο μετά.»

Δε γίνεται να μιλάμε για τα κορυφαία ψέματα που λένε οι άνδρες στις συντρόφους τους και να παραβλέψουμε αυτό. Το «Άσε το τώρα κι ας το πιάσουμε πιο μετά αυτό το θέμα.» ξέρεις εκ των προτέρων ότι μεταφράζεται ακριβώς αντίθετα κι ότι, ως εκ τούτου, μάλλον δε θα το συζητήσετε ΠΟΤΕ ή, στην καλύτερη των περιπτώσεων, να το συζητήσετε πολύ αργότερα.

Όταν εμφανίζεται μία διαφωνία ανάμεσα στο ζευγάρι, συνήθως εσύ ως γυναίκα είσαι εκείνη που δυσκολεύεσαι να τη σταματήσει έως ότου αισθανθείς η ίδια καλυμμένη με την έκβασή της. Έτσι, ακόμα κι όταν ο καλός σου σού πει «Έχεις δίκαιο. Συγγνώμη.», εσύ κατά πάσα πιθανότητα δε θα αρκεστείς σε αυτό και θα συνεχίσεις το θέμα. Το αν εννοεί τη συγγνώμη του και το ότι πιστεύει πως εσύ έχεις δίκαιο παίζεται, μιας και μπορεί κι αυτά να είναι ψεματάκια για να μην τον κουράζεις άλλο με το συγκεκριμένο πρόβλημα, αλλά μπορεί και πράγματι να τα πιστεύει.

Και τι θα γυρίσει να σου πει όταν εσύ συνεχίσεις να μιλάς μετά και την προηγούμενη δήλωσή του περί του ότι έχεις δίκαιο; «Θα το συζητήσουμε αργότερα, αγάπη μου.». Είναι μία πολύ έξυπνη από πλευράς του κίνηση που στόχο της έχει το να έχεις ξεχάσει το εν λόγω θέμα αργότερα ή τουλάχιστον να έχει κατευναστεί ο θυμός που αυτό σου προκαλεί κι άρα να μην τον πρήξεις όσο το συζητάτε. Να έχεις στο νου σου, μάλιστα, ότι οι περισσότεροι άνδρες και κουράζονται σε τέτοιες περιστάσεις αλλά και βαριούνται…

Γιατί εμφανίζεται το ψέμα στη σχέση

Σε κάθε περίπτωση, αθώο ή όχι, μικρό ή μεγάλο, περιστασιακό ή συστηματικό, το ψέμα στη σχέση δεν παύει να είναι ψέμα και κατ’ επέκταση να προκαλεί στενοχώριες, έλλειψη εμπιστοσύνης και σεβασμού, θυμό και τσακωμούς. Γιατί, τότε, να κάνει την εμφάνισή του στα πλαίσια μίας ερωτικής σχέσης και να τη… δηλητηριάζει;

1.Αποφυγή συγκρούσεων

Όπως ακριβώς συμβαίνει με τα παραπάνω ψέματα, ένας άνδρας τα μετέρχεται προκειμένου να αποφευχθούν επικείμενοι τσακωμοί και διαπληκτισμοί με τη σύντροφό του. Ουκ ολίγοι αυτοί που θεωρούν ότι με ένα ή και περισσότερα ψεματάκια, θα έχουν μία καλύτερη σχέση κι ένα «πιο ήσυχο κεφάλι», αφού με αυτά καταφέρνουν να διασφαλίζουν τους τόνους χαμηλούς και τις ισορροπίες σταθερές. Εντούτοις, θα ήταν απαραίτητο εν προκειμένω να τονίσουμε κάτι: ο σύντροφός σου ενδέχεται να προβαίνει στη χρήση ορισμένων ψεμάτων για να αποφύγει ορισμένες φορές τη σύγκρουσή του μαζί σου, επειδή γνωρίζει πολύ καλά πως θα έχει σοβαρό πρόβλημα αν εσύ δεν ακούσεις εκείνη τη στιγμή αυτό που θέλεις να ακούσεις…

2.Ένδειξη δειλίας

Για όλους μας, άνδρες και γυναίκες, είναι μερικές φορές αρκετά δύσκολο να κοιτάξουμε την αλήθεια κατάματα και να παραδεχτούμε ότι έχουμε ελαττώματα, να παραδεχτούμε ότι έχουμε αδυναμίες, να παραδεχτούμε ότι κάναμε λάθος. Ένας άνδρας, λοιπόν, ο οποίος αδυνατεί να αποδεχτεί μέσα του κι εν συνεχεία να παραδεχτεί «έξω του» τα όποια λάθη, τις όποιες αποτυχίες, τις όποιες αδυναμίες του, ωθείται στο να χρησιμοποιεί το ψέμα· το ψέμα στη σχέση αλλά και το ψέμα προς τον ίδιο του τον εαυτό. Προφανώς, εκτιμά πως κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορεί να ανέβει στα μάτια σου, μπορεί να κερδίσει το θαυμασμό σου, μπορεί να γίνεται κάτι παραπάνω από αποδεκτός για εσένα.

3.Ένδειξη εθισμού

Μία μερίδα ανδρών μπορεί να μετέρχεται συχνότατα το ψέμα στη σχέση της για το λόγο ότι έχει εθιστεί σε αυτό. Εννοείται πως κάτι τέτοιο μπορεί να γίνεται κι από την πλευρά της συντρόφου, όμως, όσον αφορά τον άντρα, είναι πιθανό να ψεύδεται συστηματικά ακόμα και για το πιο ασήμαντο θέμα εάν έχει εθιστεί σε αυτό.

Τι μπορείς εσύ να κάνεις – Συμβουλές προερχόμενες από την Ψυχολογία

Όταν έρχεσαι αντιμέτωπη με το ψέμα στη σχέση σου, όταν αντιλαμβάνεσαι ότι ο σύντροφός σου σού λέει αραιά και πού ή συστηματικά ψέματα, καλό θα ήταν να τηρήσεις μία σειρά ενεργειών, όπως αυτές που προτείνονται από  τη Συμβουλευτική Ψυχολογία και την Ψυχολογία των Διαπροσωπικών Σχέσεων.

  • Αναζήτησε όσο πιο καλά μπορείς ποια ανάγκη του συντρόφου σου εξυπηρετούν τα ψέματα που σού λέει. Είναι εθισμένο στην ψευδολογία; Δειλιάζει να παραδεχτεί ότι έκανε λάθος ή ότι δεν έχει την ικανότητα να πράξει κάτι; Μήπως φοβάται την αντίδρασή του ή ξέρει εκ των προτέρων ότι θα του δημιουργήσεις πρόβλημα εάν σου πει κάτι που δε θα σου αρέσει; Μήπως θέλει, λοιπόν, να αποφύγει έναν επερχόμενο τσακωμό με εσένα;
  • Μη βασίζεσαι… στην προαίσθησή σου. Προτού βιαστείς να έρθεις σε ρήξη μαζί του, προσπάθησε να μαζέψεις όσο το δυνατόν περισσότερα λογικά στοιχεία που να σε οδηγούν με μεγαλύτερη πιθανότητα στο ότι πράγματι αυτό που σου λέει είναι ψέμα και δεν είναι μία a priori εσφαλμένη δική σου πεποίθηση.
  • Μην τον αποκαλείς «ψεύτη» ειδικά μπροστά σε άλλα άτομα. Κι αυτό, διότι θα τον βάλεις σε μία θέση άμυνας – προστασίας του εαυτού του, η οποία θα τον οδηγήσει αμέσως-αμέσως να χρησιμοποιήσει κάποιο ψέμα για να «λυτρωθεί».
  • Κατάστησέ του σαφές ότι η εμπιστοσύνη σου έχει κλονιστεί. Χωρίς φωνές, θυμούς, απειλές κ.ο.κ., φρόντισε να ενημερώσεις μία ή και περισσότερες φορές τον καλό σου ότι η εμπιστοσύνη που κάποτε έτρεφες προς το πρόσωπό του έχει κλονιστεί και πλέον δεν τον εμπιστεύεσαι επειδή ψεύδεται. Εάν θέλει να συνεχίσει να σε έχει στο πλευρό του και, μάλιστα, να διατηρηθεί μία υγιής και εποικοδομητική σχέση ανάμεσά σας, τότε αργά ή γρήγορα θα σταματήσει αυτήν την κακιά συνήθειά του.
  • Δείξε υπομονή και ενθάρρυνέ τον. Όταν το ψέμα γίνεται λίγο – πολύ συνήθεια, όπως και όλες οι άλλες, έτσι κι αυτή δύσκολα «κόβεται». Έτσι, αν ο σύντροφός σου αποφασίσει να αλλάξει συμπεριφορά και να μη μετέρχεται έτσι εύκολα το ψέμα στη σχέση σας, το μόνο βέβαιο είναι ότι θα χρειαστεί χρόνος, κατά τον οποίο εσύ χρειάζεται να είσαι υπομονετική, να εκτιμάς, να αναγνωρίζεις, να επικροτείς και να ενθαρρύνεις την προσπάθεια που εκείνος κάνει προκειμένου να αλλάξει προς το καλύτερο.
  • Μη νομίσεις ότι μπορείς εσύ να τον αλλάξεις. Τόσο γενικότερα όσο και συγκεκριμένα σε σχέση με το ψέμα στη σχέση από μεριάς του αγαπημένου σου, να έχεις πάντοτε στο μυαλό του ότι δεν μπορείς εσύ να τον αλλάξεις και να τον φέρεις στα δικά σου πρότυπα. Μόνον ο ίδιος μπορεί να αλλάξει τον εαυτό του· μόνον ο ίδιος είναι σε θέση να κόψει μαχαίρι τα ψέματα και να είναι ειλικρινής απέναντί σου. Αν δεν επιλέξει και δεν προσπαθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση, τότε είναι εντελώς άσκοπο και ψυχοφθόρο από πλευράς σου να νομίζεις ότι μπορείς να τον αλλάξεις και να προσπαθείς για αυτό…

ΤΟ ΨΕΜΑ ΕΧΕΙ ΤΑΧΥΤΗΤΑ, ΑΛΛΑ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΝΤΟΧΗ. Τι από τα δύο προτιμάς; Τι είδους σχέση κρίνεις καλύτερη για εσένα; Αυτή που θα βασίζεται σε μία επιδερμική ευτυχία προερχόμενη από καθημερινά ψέματα που αποτρέπουν  τους τσακωμούς ή εκείνη που χτίζεται σταδιακά έπειτα από πολλαπλές αντιπαραθέσεις που φέρνουν οι διάφορες αλήθειες;


ΠΗΓΗ: » fanpage.gr